Kupnja softvera za firmu online

Namjeravam prvi put kupiti neke programe za firmu vezane za web development (IDE i sl.) online od stranih firmi, pa me zanima koja je procedura da bi to sve bilo legalno kod kontrole?

Kod kupnje u online ducanu stavio bih podatke od firme i platio business karticom od žiro računa.

Kako sam skužio, na iznos računa je potrebno državi platiti 23% PDV.
Recimo ako je cijena programa $79.99, sa žiro računa će mi biti skinuto 410,35 HRK i na to bih trebao državi platiti 94.38 HRK pdv.

Da li je za potrebe knjigovodstva dovoljno isprintati invoice? Negdje sam procitao da bih trebao na invoice sam dodati da je placen pdv, da li je to istina?

Porezni savjetnik me pitao da li je to što kupujem “roba” ili “autorsko djelo”. U slučaju da je taj sofver “autorsko djelo” morao bih platiti dodatnih 15% poreza. Ima li netko iskustva što to oni smatraju autorskim djelom? Pretpostavljam kupnja softvera koji je izrađen po mjeri za mene?

Knjigovođi možeš predati i invoice koji je otisak web-stranice s invoiceom. Moja knjigovotkinja je meni rekla da im to prihvaćaju u PU dogovorno upravo zbog popularnosti tih online kupovina. Ako možeš ubaciti u invoice OIB firme (obično kao Tax Number), super.

Ja imam za neke programčiće koje sam kupio takav račun, uredno proknjižen, te čuvam sve e-mailove i druge dokumente (snimke web-stranica i sl.), zajedno s EULA-ma koje sam evt. negdje prihvatio tijekom kupovine i downloada, zajedno s licencnim ključevima ako isti postoje. Ne vidim kakav bi drugi dokaz uopće mogao posjedovati, a vjerujem da je račun na kojem je iskazana količina licenci ili model licenciranja sasvim dostatan.

Mislim da je moja knjigovotkinja obračunavala samo PDV.

Što se poreznog savjetnika tiče, lupi ga nogom u guzicu i nađi nekoga koji nije toliko lijen da on tebe pita za pravno tumačenje.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja