Kupovina domena koji istice i PageRank?

Zanima me sta se desava sa domenama koje su istekle npr upravo ovih dana a imaju PR 4, 5, 6 i ja ih npr kupim backorderom.

Sta se desava dalje sa njima, jel gube PageRank ili?
I jel se mogu slobodno podesiti name serveri, instalirati CMS i ostalo?

naravno da sve ostaje

Hvala za odgovor, trebalo bi da je tako. Samo bih zamolio jos nekog da kaze iz svog iskustva, jel ostaje PageRank, sta se desava pri sledecem update-u, da ne padne mozda tada?

I jel sve ide lagano za dalje koriscenje tog domena?

Koliko ja shvaćam Pagerank, on ovisi o linkovima, a nema veze sa name serverima, CMSom…
Ako zadržiš sve linkove - PR ostaje.
Ako gubiš linkove - gubiš PR.

Npr. ako si kupio domenu example.com a neki sajt ima link na example.com/page1.html a stranica example.com/page1.html ima link na example.com - dobivaš linkjuice koji ti povećava PR na example.com

Ako promijeniš strukturu sajta tako da stranica example.com/page1.html više ne postoji - gubiš link i gubiš PR na example.com

Hvala na opsirnom odgovoru gambo.
Ono sto mi je jako cudno je to sto te domene koji isticu trazim preko nekog sajta koji ima listu tih domena koji upravo isticu ovih dana. I onda sam gledao neke sa PR 5 i 6, i proverim, to im je stvaran PageRank. A onda kad odem proveriti backlinkove, pokaze mi 0. Ne kapiram onda kako to…

Vrlo je jednostavno, pagerank se ne računa kontinuirano. Vidiš vrijednost iz zadnjeg updatea.

To bi značilo da će kod sljedečeg update-a PageRanka stranica pasti jer nema backlinkova?

Moje je mišljenje da ćeš proćerdati lovu.

Ne možeš kupiti domenu koju vlasnik nije produžio (ovo nije isto što i “istek domene”). Ako vlasnik domene istu ne produži u roku od (mislim) 30 dana, slijedi rok od godine dana nakon kojeg će se domena izbrisati i biti dostupna svima. U tom roku će nestati svi backlinkovi i PR (google ih “zaboravi” i više ih neće vratiti), znam jer sam kupio jednu takvu…

Toolbar PageRank koji je javno dostupan prikazuje TBPR koji je bio pri zadnjem updateu i ne mora imati veze sa stvarnim PageRankom.
TBPR može biti 6 (koliko je bilo pri zadnjem updateu), a da stvarni PR bude 0 (što će se pokazati pri sljedećem updateu).

Kupovina domene samo zbog Toolbar PageRanka ima smisla jedino ako ju želiš preprodati nekom naivcu prije sljedećeg updatea.

Pitanje je i čime provjeravaš backlinkove. Evo, upravo provjeravam za jedan sajt

Open Site Explorer mi kaže: Linking Root Domains 41
Alexa Site Info kaže: Sites Linking In 53
Majestic SEO kaže: Referring Domains 160
A Google Webmaster tools: Ovoliko glavnih domena ima veze do stranica na vašoj web-lokaciji 335.

Takve domene se u webmaster svijetu nazivaju dropanima i sluze vecinom za prodaju linkova. Ljudi kupe par takvih domena, nabace nesto sadrzaja i onda ubiju koju kintu. No vecini koja nesto zna sta je dropana domena jasno je o cemu se radi.

zašto misliš da će backlinkovi nestati? Ja sam vidio primjere gdje su ove domene kod update-a PR-a dobile PR5 ili čak PR6. Radilo se o domenama koje su imale backlinkove sa raznih .edu site-ova, koji su nekada postavile link, a nakon toga su zapuštene tako da je link ostao.

Uglavnom imam dosta iskustva sa ovim, i uglavnom je sve to kocka, nekada domena dobije dobar PR, nekada ne dobije ništa.

Treba prvo dobro istražiti backlinkove, i vidjeti isplatili se kupiti domenu. Isto tako važno je istražiti i sadržaj bivšeg site-a. Vidio sam primjere gdje su backlinkovi skupljeni na “ilegalan” način, znači nekakvih hakiranjem i sličnim metodama, pa je domena kažnjena od strane google-a. Čest primjer je kada se backlink nalazi samo u kodu stranica, bez anchor texta, tipa

Uglavnom mislim da je isplativiji način doći na neki normalan način do linka koji će prosljediti PR, ako ti je bitan, mada ga danas više nitko ne gleda čini mi se.

Nisam mislio da će doslovno nestati, već da će nestati u očima google-a. Ako se domena kupi u roku od 30 dana od posljednjeg roka za produženje domene onda će sve biti kao i prije, ali autor teme govori o isteku domene, a to je period od godine dana (jako dug period). Pri isteku toga perioda domena nema nikakav PR (možda sam u krivu, ali nisam nikada naletio na takvu).

Dakle, kada se na domeni počnu prikazivati oglasi i tako prođe 30 dana, nakon toga se domena može naručiti backorder metodom, ali će biti Vaša tek za godinu dana (osim ako je ne kupite od vlasnika) - nakon što se izmjene posljednja dva statusa domene: “istek domene” te “brisanje domene” (obično u trajanju od tjedan dana nakon isteka domene, tj. ovog perioda od godine dana).

Tako sam kupio jednu domenu nedavno, prije isteka (davne 2005-2009) imala je PR i bilo je sadržaja i backlinkova. Sada je google (i nakon par mjeseci) nije još uvijek uvrstio u index. A kada se provjerava domena preko whois servisa - stoji da je datum “stvaranja” domene ovaj kada sam je ja kupio, a to da je domena postojala i 2005 se ne vidi, ali postoje backlinkovi iz tog perioda :slight_smile:

U svakom slučaju slažem se da je to rizik (bespotreban ako se domena kupuje samo radi toga)…

Ukoliko postoje backlinkovi iz tog perioda, domena će prije ili kasnije dobiti PR, ako je sve ostalo ok, znaci ako nije kažnjena iz bilo kojeg razloga i slično.

Uglavnom vodeći se logikom da se PR prenosi na osnovu backlinkova (a ova domena ih ima), totalno je nebitno koliko su ti backlinkovi stari, bitno je da postoje, i domena bi morala dobiti PR.

ovaj rok za kojeg ti govoriš da je godinu dana ustvari traje 5 dana (pending delete status)

dakle, kada domena istekne, vlasnik ima 30-45 dana da je obnovi, i u tom periodu sajt je još u funkciji.
nakon toga sajt prestaji biti u funkciji (iz registra domene se brišu dns postavke), taj period od 30 dana se zove redemption grace period i vlasnik tu još ima šanse da si vrati domenu, ali plaća neke kazne i penale.
i nakon toga dolazi period od 5 dana. nakon toga je domena slobonda za prodaju, kao da nije nikad bila ni registrirana.

ali backlinkovi ostaju. nedavno sam kupio domenu koja je bila istekla, nije prikazivan nikakav pr jer nije bilo sadržaja na sajtu (istakao je valjda i hosting odavno), nije bila niti indeksirana, i čim sam stavio neki sadržaj gore, pr mi je skočio na 4.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja