Kupovina iMAC 27"

Planiram da kupim imac 27" ali neznam kada ce izaci novi model. Da sada kupim a za dva meseca izadje novi tacno bih se … Jeli ima neko neke informacije o tome, hvala.

Brijem da je WM zajednica više PC orijentirana tako da je ovakvo pitanje bolje postaviti na nekom od specijaliziranih mac foruma. Vlasnici macova su specifična vrsta, svoje macove doživljavaju kao žive prijatelje, a ne kao komad potrošne elektronike.

Pa mislim da neces nista novo, revolucionarno dobiti sa novim iMac-om, izmedju ostalog mozda novi procesor.

Trenutni model sa 5K Retina screen-om je mnooogo dobar :smiley:

To onda znaci da niste dovoljno dorasli, jer ko na poslu/kuci nema mac on je amater, nadjite mi jednog ozbiljnu firmu a da ne koristi mac? Naravno ne microsoft jer i oni krijuci vole mac

Što se tiče opažanja…u pravu si. Puno ih je na mac-vima. A sad bi ja postavio pitanje, zašto je to tako? Što to posebno mac nudi?

Moja sestra koristi mac…meni to ne izgleda niš posebno. Istina…površan dojam…nisam dublje proučavao.

Svakako sam primjetio da ta navala na mac-ove je dosla naglo. Da su konstantno dobri…nebi bio logičan taj skokovit prijelaz. Više mi to izgleda kao da se netko naglo izbrandirao na našim prostorima, a moguće i globalno…

Ovo je glupost na kub, i nema prakticno veze sa zivotom.Obrisi post dok jos neko nije vidio.

Kakve veze ima profesionalnost sa opremom koju posjedujes ? Ok i ja bih volio da imam jedan Macbook Pro sa retina ekranom ili iMac, ali Apple ne proizvodi uredjaje koji rade sami posao za tebe.

Ako razvijas aplikacije za iOS, onda ti treba Mac, sve ostalo moze odraditi Windows i Linux.

3 Likeova

Zato tako i pricas, da imas nesto od toga pricao bi drugacije. Ja kad sam kupio macbook onda sam svatio da je windows za decu, ja imam najbolji sajt sa serija na balkanu i normalno je da imam najbolji kompjuter

Lupetas, i argumentujes na nivou djeteta od 9 godina.

Mac jeste dobar, ali apsolutno nema veze da li si pro ili nisi, a koliko vidim po tvojim temama ti si daleko od nekog profesionalca, vec samo imas viska love pa si mozer priustiti iMac - svaka cast na tome :wink:

1 Like

Kod mene u firmi 150+ ljudi, programeri mahom koriste PC mašine dok kreativci, dizajneri, project manageri i šefovi za obavljanje poslova rade na macovima,

A dobro upravljanje stranicom za filmove, koju pogoni neka skripta ili CMS je vrlo zahtjevno, i Mac je tu dosao kao dar od Boga i olaksao mnoge stvari :smile:

I pogotovo nemres sa ovim trenutnim modelom, nego obavezno sa najnovijim xd.

Sad ozbiljno, lijepo sam pitao…a odgovora dobio nisam? Umjesto toga, da se isčitati među redovima da ti komp pumpa ego…a to samo potvrdjuje moju tezu da otkako je mac postao jak brand, da je tako postao i alat s kojim se najbolje da pumpat ego.

2 Likeova

Ti se izgleda ozbiljno šališ, al će ovo da bude dobro zezanje… :smiley: Ja imam najbolji sajt, ja imam najbolji, ja imam najvecu, ja ja ja…

Samo tako nastavi na kraju kada od silnog slepila “Ja sam najbolji” i zbog tih silnih serija budeš govorio “Nisam ja kriv, molim Vas pustite me”…

I zapamti jedno važno pravilo “Ko visoko leti, nisko pada”, a drugo ako je tebi produktivnost ograničena na računar od par hiljada eur i zove se Apple nisi ti daleko odmakao od opcije “Ja sam najbolji i najveći”, uspeh je kada sa računarom od 100eur napraviš par hiljada e to je uspeh, a ne nešto što na njemu piše Apple…

PS. Gde baš nađe BlueHost kao provajdera za sajt, nešto mi se čini da oni ne podržavaju “stream linkove”…

Nisam imao namjeru pokrenuti ovakvu raspravu.

@tabanko
U pravu si, totalno sam izvan igre. Imam komp 10 godina star i još uvijek sam na windowsima XP. Budem sutra rekao ženi da mi kupi novi komp.

2 Likeova

Ako imaš pare kupi, čini mi se da je 10 mjesec apple-ov, ali ne znam nisam siguran kaad bacaju novitete. Ja koristim 5 fizički kompova(mac, win, linux(Ubuntu, CentOS, Fedora) i još na virtualnoj dižem 5-6 egzotični linux distribucija i stignem sa svima se poigrati :wink:
Mac je po meni najbolji jer je dobar za dizajnere i za developere. Windows je KANTA koja posluži nekad :stuck_out_tongue:

Neke stvari ovdje ne razumijem, većina nas ovdje smo web developeri i dizajneri i kao takvi radimo većinom stranice koje treba pregledavati prosječan korisnik.

Ovisno o ciljanom tržištu većina korisnika svega što radimo koriste windowse, neki nažalost još uvijek koriste internet explorer kao primarni internet preglednik.

I sam sam nekoliko puta pokušavao preći sa windowsa na linux ( ali čisto zato što je linux fensi, a ne zbog neke potrebe ), ali nisam uspio jer se uvijek pojavila gomila problema.

Jedan od najvećih mi je definitivno bio photoshop jer kad mi dizajner pošalje dizajn u psd gimp mi ne može nikada učitati sve kao photoshop. Znam da će ovdje sada biti dosta onih koji razmišljaju na način, a što uopće rezati iz dizajna. I da odmah da odgovorim u pravu ste jer danas css, fonticon riješava hrpu stvari pa i nema tolike potrebe za rezanjem iz photoshopa, ali uvijek se nađu neke grafike koje je ipak potrebno izrezati i u tom slučaju mi gimp ne odradi posao ( ili ga ja možda ne znam koristiti kako treba ) kao dobri stari photoshop.

Još jedna stvar koja me odvratila od linuxa je prikaz stranice u browser-ima, jer i sami znati kako postoje određeni problemi u prikazu između npr. firefox-a i chrom-a, a onda kada tu još uleti chromium i firefox za linux stvari se značajno kompliciraju, također sami prikaz fontova je najčešće bitno drugačiji.

Malo sam otišao offtopic, ali ne volim kad čujem da je windows “KANTA”, a većina nas je nekako striktno vezana uz tu kantu i teško se od toga odvojiti koliko god mi željeli biti fensi-šmensi.

Ma šalim se. Pretjerao sam s KANTOM. Koristiš ono što tebi najviše odgovara. Ja ima love/hate odnos sa svima, sve ovisi ide li mi glatko to što radim na njima. Ali mislim osobno mi je nekako mac dobar jer mi u paketu ima dosta stvari i volim neke aplikacije koje rade na njemu. Sve ostalo je isto. Ali windows najmanje volim, iza toga stojim.
Zadnji moj dio je u vezi windowsa je imao stuck-out tongue smajlić :blush: Nećemo sad svete ratove otvarati.

Pretjerao si da :P.

Ma i ja se nekad ubacim u ovakve rasprave koje ne vode nigdje, valjda zato što u konstruktivnim raspravama nemam što pametno za reći. :smiley:

1 Like

Nisam odavno bacao postove na forumu pa sam se ubacio ovdje ko padobranac :smiley:

Evo link gdje se mogu pratiti novosti u vezi dolazaka novih mac-ova:

Za iMac nema službenih informacija, no novi model bi mogao doći krajem godine, a glavni “novitet” bi trebao biti najnoviji intelov procesor (po meni nedovoljno važno za čekanje novog modela).