Pozdrav,
odmah da se razumijemo, nisam knjigovodstveni expert … no imam firmu-dvije
Pa se podrazumijeva da nekog vraga i znam.
Dakle … prije bilo kakvog poslovanja sa inozemstvom (da bi mogao pravdati ulazne fakture) moras imati VAT ID … dobijen od porezne … i naravno samim time si registriran unutar VIES sustava i sve clanice EU a i ostale mogu vidjeti koja se firma krije iza tvog VAT ID-a i provjeriti … dali postojis u sustavu … da bi ti zapravo mogli fakturirati.
Nakon sto dobijes VAT ID … mozes kupovati iz EU … i naravno knjiziti to na firmu kao trosak.
Sad neznam sto hoces tocno kupiti … no recimo usluge koje se dostavljaju elektronickim putem (hosting, domene, eknjige, neki bonovi, download pjesama, ili nesto XY) na to placas direktno njihov PDV. Odnosno ako nesto u njemackoj kosta 100 eura … ti placas 100 eura + njihov porez od 19% … i to knjizis kod sebe kao dobra iz inozemstva. U PDV obrascu su ti to usluge primljene iz inozemstva i odbijas njihov PDV od 19% bez obzira sto je kod nas 25%. NE placas nikakvu razliku … vec odbijes 19% njihovog PDV-a i to je to.
Ako recimo ides fizicki i kupis nesto u bilo koju zemlju e onda ti isto zaracunaju automatski PDV s postokom koji ta drzava ima i na isti nacin odbijes taj postatak PDV-a kod sebe.
No ako recimo nesto narucis … tipa aparat za kavu iz EU … e onda ti zaracunavaju 0% PDV-a i platis samo osnovicu, a PDV od 25% si duzan obracunati kod nas i platiti u HR.
Preracunavas u kune po srednjem tecaju HNB na dan placanja.
Tehnikalije oko konti-salda to neznam buduci da nisam knjigovodja … no tako ti to u praksi funkcionira 
Ako te jos nesto zanima, pitaj 
Nadam se da sam pomogao.