Kupujem Mobitel OS ne mobitel

Jel će uskoro doći do toga da će glavni izbor za kupnju mobitela biti njegov OS?

Ja bi uzeo novi mob i želio bi uzeti andorid. T-Mobile ima u svojoj ponudi T-mobile pulse koji se vrti na andoridu i trebao bi biti najeftniji smarphone.

Ono što je interesantno u priči što je meni jeftinije uzeti IPhone 3gs koji je valjda sam vrh smartphone nego taj “mobitelčić”.

Druga stvar koje mi se nameće, pa svi smartphone imaju manje više iste gluposti zar nebi onda logično bilo ga izabrati ne temelju OS-a?

A zašto android?
Pa koliko sam saznao, API je za Javu (a IPhone API na klingonski:roflmao:), a Java je neprežaljeni san moje mladosti:edi:

Mislim da je jos rano kupiti mobitel baziran na Android OS-u… Sad trenutno ne bi kupio nista nego cekao ljeto da se pojavi novi Symbian OS kao i nova verzija iPhone mobitela, jer ce starima opasti cijena :wink:

nije ni iPhone programiranje tesko… jedan prijatelj radi na tome… ako si vec u programerskim vodama ne bi trebalo biti problema iPhone OS delevloper paketom…samo je problem sto se placa 100$

Mislim da ako tražiš pravi smartphone, IPhone ne ulazi niti u uži odabir. Meni osobno je to samo “šminkerski” mobitel. Nije da umanjujem njegovu vrijednost, ali meni je pravi smartphone mobitel koji vrti Windows, Symbian ili Android OS. Ja sam okorjeli Windows fan još od prvog modela SPV-a :slight_smile:

Ako se dvoumiš između ta dva ja bi bez sekunde razmišljanja odabrao Android, ne vjerujem da ćeš požalit, mobitel će ti pružiti sate i sate flashanja novih romova, mijenjanja tema, i svih mogućih nepotrebnih gluposti:

Iphone OS je u samo malo više od 1 g potukao konkurenciju sa oko 200 000 plikacija i najbrže se razvija od svih. Mislim da ih android nema ni 50 000 i ne razvija se nešto brzo tako da ne vidim razloga za mjenjanje OS na iphoneu.

Što se samog uređaja tiče, iphone je vrhunac, njegov touch screen je jedini koji vrijedi, svi ostali se kvare ili nisi baš precizni. Tako da koliko god koštao isplati se, sve ostalo je dosta lošije, ipak je to Apple.

Maemo je novi igrač, a potencijali i mogućnosti veliki.
Kako kaže Nokia:
Symbian - smartphone
Maemo - mobile computer

http://www.maemocommunity.com/nokia-n97-vs-nokia-n900/

Upravo biram neki smarthpone, i naravno izbor je pao na android ili iphone. Kada sam se raspitivao za android uredjaje (upravo zbog jave, da mogu raditi svoje app) rekli su mi da niti slucajno ne uzimam telefon s androidom ispod verzije 2.1 ili 2.0. To je problem, jer samo htc u svojim skupim modelima ima v2, i najavio je da ce izdavati updateove. Kod samsunga i slicnih velika je sansa da se updateovi nece izdavati. Na kraju mi ostaje ili 1000 kuna skuplji htc, ili 3gs, pa cu uzeti iphone 3gs.
Izdan je Monotouch, c# za iPhone, ali je losa stvar sto moram imati original mac os x da bi sa nekim kljucem mogao poslati aplikaciju na appstore. To je puno $$ :frowning:

Velika, velika prednost kod iphonea je sto ima 10x vise aplikacija. Takodjer, neznam niti dali je za android izdan neki kvalitetan sw za gps navigaciju.

Vama, dečki, nije dosta virusa i trojanaca i ugroze osobnih podataka na osobnim računalima, ha? :smiley:
Puca vas adrenalin uzbuđenja? :slight_smile:

[quote=“Mulder”]Maemo je novi igrač, a potencijali i mogućnosti veliki.
Kako kaže Nokia:
Symbian - smartphone
Maemo - mobile computer

http://www.maemocommunity.com/nokia-n97-vs-nokia-n900/
[/quote]

da on je novi igrac ali još nije skroz zazivio … kao android … a windows mobile-u opada popularnost

android je sada IN a ja ti preporucujem onda -HTC-Hero]HTC Hero

Ima i .NET mini na Symbian OS-u :smiley:

Čitao sam Microsoft ima zasterjeli software za mobitele.
Oni i nokia su se udružili da razviju neki novi bolji software koji bi bio na današnjoj top razini.

@tsereg: mozes li pojasniti izjavu, mislim da ju nisam shvatio.
Glede ugroze osobnih podataka: od kada radim na racunalu, mislim da nikada nisam imao taj problem, nit izgubio podatke zbog nekog virusa. Jedini stvarni problem koji sam primjetio je Adware.
Prvi put kada sam poceo razmisljati o tome kao stvarnom problemu (osobni podaci) je od kada mi google vodi email racune, sprema dokumente, prati koje stranice posjecujem. O fejsu da niti ne pricam.

A za WinMo, treba cekat v7, v6.5 je upotrebljiv tek sa Spb paketom UI poboljsanja. Iako ima dosta aplikacija, nemjerljivo je sa AppStore ponudom.

nešto mi se čini da kod kupovine andorida se može reći o kupovini OS-a (uz mobitel) a kod iphone ne. Tamo je nekako klaustrofobično. Imaš OS koji može pokretati aplikacije i to je to.
Možda griješim, vjerovatno se nisam upoznao dosta stime.
Ali baš bi htio kreirati folder i u njemu napraviti novi file s .txt bez obzira dali je smartphone može pokrenuti ili ne. A čini mi se da to iphone ne može.

Glede odabira smartphonea prema OS-u, ja mislim da nije samo OS bitan već i ono što ga pogoni, dakle procesor i RAM. iPhone za sada ima daleko najviše aplikacija i sumnjam da će ga ijedan drugi OS stići u tom segmentu, samo što je iPhone reklativno slabo kod nekih drugih funkcija mobitela. Android je Googleov proizvod i jasno je da će postepeno preuzeti primat kod aplikacija i sadržaja povezanih sa Internetom. Što se Symbiana tiče, odnedavno je postao open source, tako da nam ostaje da vidimo kako će se stvar razvijati u tom pravcu. Napominjem da je Symbian trenutno najprodavaniji OS (vjerojatno postoji razlog zašto je to tako). I na kraju WinMo 6.5 (najnovija verzija) - Malo ga hvale više kude, po mojim iskustvima radi sasvim solidno, ali napominjem bitan je i hardware uređaja na kojem radi. I još jedna stvar - Samsung radi na novom OS-u pod imenom Bada što isto ne bi trebalo zanemariti, kao ni Maemo platformu. Sve u svemu mislim da će hardware i software uvijek biti podjednako važni za odabir smartphonea i mobitela.

Uzeo sam prije 2 mj T-mobile Pulse sa Androidom i uređaj je baš moćan. Android Market ima stvarno sve što ti duša može zamisliti i zatrebati. Firmware s kojim dođe telefon je malo zbugan i ima svojih problema, ali sam ga flashao na custom firmware i radi dva puta bolje i brže. Taj mobitel je baš za testiranje i prčkanje po Androidu. Kada staviš custom firmware i dobiješ root pristup možeš čak ga i “overclockat” (ne u pravom smislu, nego mu možeš dići najniži takt na kojem radi do 528mhz, tj. izjednačit ga sa maksimalnim - normalno da onda cucla bateriju muški). Uzeo sam ga baš zbog toga što sam uvijek volio prčkati po tim low level programerskim forama. (Možeš čak staviti i custom bootloader na njega.) Baš se ponaša kao komp, a ne telefon - što u par situacija zna i biti uber glupo jer znao mi se zbugat i telefon mi zvoni, a i dalje sam bio u nekim desetim aplikacijama pa moraš Alt+tab na aplikaciju za telefon da bi se mogao javiti.

Čak sam i skinio source code njegovog kernela. Ma milina za prčkat.

(Za telefoniranje se normalno koristi Nokia :slight_smile: )

Plus najavljen je upgrade na Android 2.0 sa 1.5 u ovoj godini. Bili živi pa vidjeli.

Zaključak: ako te zanima od prije Linux ili i sada Linuxaš obavezno uzeti taj telefon, ne zbog telefoniranja nego zbog prčkanja :smiley:

iskustvo: godina dana SE P1i (Symbian UIQ3) + jedan mesec iPhone + godinu dana SE X1 XPERIA (Win Mobile 6.1) + 2 meseca HTC Hero

zaključak: u bližoj budućnosti Android i nikaj drugo

android koji je na mobu je 1.5, i nema nikakvih problema, jedini problem mi je tarifa na kojoj taj čas potrošim celi internet paket prije polovice meseca, pak dalje fučkam :slight_smile:

kaj će ti ajfon? zaboravi to i njegovih 200 000 aplikacija, ovih par aplikacija za android je sasvim dost, ja prvih 2 tjedna nisam ništ instaliro, jer mi nikaj nije faljelo, a sad imam instalirano ravno njih deset, od kojih 2 valjda nikad poslje probe nisam upalio


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja