Kvrckanje grafičke

Malo čudno pitanje al me zanima, kad pokrenem neku igricu ( na onom laptopu koji sam kupio :smiley: ) se čuje kvrckanje ( predpostavljam da je to grafička ). Sad dal je to normalno ili znači da ju malo preopterečujem ?

:slight_smile:

Malo ju više zašarafi, mozd nije zašarafljena :smiley:

jel se cuje grebanje.meni se nakon godine dana culo grebanje problem je bio u ventilatoru

Ma nije ventiltor, laptop je nov. nego se to samo čuje dok igram neš ili radim sa grafikom, tipa zumiram sliku ( jako zumiram ). Mislim znam ja da je to skoro pa normalno kad grafička radi neš zahtjevnije, nego ju neću preopterečivat ako to radim dok igram neš…

možda je HDD?

mozes snimit zvuk?

kvrckanje me prije asocira na hard… bar je kod mene uvijek tak bilo, dok grafulja kad bi riknula rusila bi mi komp odma cim bi palio neku igricu… da bi jel tek kasnije skuzio da ne vrti vent., sve je to danas drek… sjecam se svog prvog kompa, jos iam przu u ovom novom od nje… da mi nije trebala jaca masina vjerojatno bi ga jos uvijek koristio… jos malo pa cemo mijenjat kompove svakih par mjeseci kako im kvaliteta “krasno” raste…

ako se čuje više kao nekakvo drobljenje ili nešto takvo trebo bi biti HDD , a vent od grafičke ima poseban zvuk mislim da ne bi trebo biti problem razlikovat

E sad stvarno više ni ja ne znam -.-. ja mislim da je grfička :smiley: pošto kvrcka i kad zumiram sliku, što mi sa hardom baš i nema previše veze

Provjeri koliko slobodne memorije imaš pri pokretanju igrice i koliko memorije “troši” samo zumiranje.
Postoji mogućnost da je zumiranje memorijski zahtjevno i da se umjesto u memoriji odvija u virtualnoj memoriji odnosno hardu.

Ima 6 giga DDR3, više nego dosta :D. Uglavnom nez, možda je ipak samo ventilator :S, recimo primjer bi mogao bit kao kad su se oni stari modemi spajali pa je to kvrčkaol 100 na sat, samo što je ovo jako tiho moraš prislonit uho da bi čuo.

Stavi neki soft za mjerenje temperature. Vjerojatno se kod zumiranja proc na grafičkoj više zagrijava pa i vent više radi.

Stavio sam jedan gadget za mjerenje tempereture grafičke i kad upalim komp kže 29 stupnjeva, što je i ok pošto je vani skoro 30. Nakon nekih 1 h igranja kaže 60.

To ti je ok temperatura kod laptopa. Za to zujanje i ja bih rekao da je to zujanje harda. Odredi gdje tocno zuji i pogledaj si u upute sto se nalazi na tom mjestu (ako si dobio upute ako ne nadi na netu…)

A potražit ću, nego sigurno nije hard jer je on sa druge strane a i njega se ćuje malo drugačije kad on kvrcka :slight_smile:

najjednostavnije odsarafi sarafe i pogledaj

Nema ti što proizvoditi zvuk, nego pokretni dijelovi. “Kuckanje” je zvuk HDD-a koji otkazuje, “grebanje” je ventilator.

Nez. valjda je onda ventilator…

Ja sam jednom čak uspio čuti i kondenzator. Vrlo visokofrekventni ton (piskanje).