Laravel 5 by Taylor Otwell

Pa to sam ti i ja napisao, nista ne odvajas kroz rutu vec imas jednu i sve request-e saljes na isti kontroler/metod a tamo provjeravas sta je u pitanju kategorija, clanak ili nesto deseto zavisno sta postoji u bazi.

Dobro ajde sad pitanje kako da izvedem jedan route i za kategorije i clanke iz baze i za stranice, valjda moram imat dva 1 je za stranice drugi je za kategorije i clanke?

Ne shvatas koncept rutiranja, ako zelis da imas linkove za vise razlicitih sekcija tako da svi budu domena/slug onda to ide kroz jednu rutu na isti kontroler/metod zato sto ce svaki takav slug bez obzirao o cemu se radi mecirati prvoj ruti tog tipa i otici tamo. Dakle, sve rute koje su ispod se nece uopste provjeravati.

Ako zelis da razdvajas rute onda moras imati neki dodatak u slug-u preko kojeg ces znati o cemu je rijec i npr. regexom provjeravati sastav slug-a. Npr. za sve kategorije stavis ispred nekih unique keyword “k–slug” i sl.

Uopste, koncept koji hoces da realizujes nije najbolje rjesenja kako god da ga rijesis. Moraces provjeravati u svim tabelama da li postoji takav slug prije unosa sto se meni ne svidja. U suprotnom ces imati isti slug za recimo kategoriju i stranicu i sta onda?

Da u pravu si to mi se i desava, da mi prikazuje za stranice layout od kategorija, ako sam dobro shvatio npr kompletan {slug} treba da ide preko jednog controllera i njemu da definisem ga za sve.

Tako je. Ali razmisli i o nekom keyword-u kako bi izbjegao dupliranje slug-a. Ili provjeravaj u svim tabelama da li vec postoji prije unosa.

I jos nesto, ta ruta domena/slug ide na dno, jer u suprotnom neces moci nasurfati ni jednu drugu stranicu koja izlazi iz okvira kategorije/clanka npr. registracija, login i sl.

to znam hvala na pomoci pa ako dje zapnem javljam

Ljudi, pozdrav.
Dali imamo kakav forum ili fb grupu vezano za Laravel u HR?

Lp,
Lynx

Bio je forum sada vise nije koliko znam online

Mislio sam nešto što trenutno funkcionira. Vidio sam na Laravel stranici da ljudi komentiraju da imaju neku fb grupu ali ne mogu saznati ime. Očito je privatna.

Treba mi pomoc imam bazu u kojoj imam topicks i categories, u prvu kreiram teme u drugu kreiram kategorije, u topicks
imam categorie_id i foreign je sa categories.

Imam prikaz sada na stranici, http://prntscr.com/78vxec ali nisam uspio odradit da mi prikazuje teme iz kategorije, kako to mogu da izvedem. Samo ko zna odogovor ne trebaju mi neka objasnjenja, treba mi iskljucivo kod.

Zavrsio sam ovo sa

@foreach($categorie_list as $categories)
@if ($categories->id==$topic->categorie_id)
<a class="{!! $categories->color !!}" href="/kategorija/{!! $categories->slug !!}">{!! $categories->title !!}</a> 
@endif
@endforeach

Laravel 5.1 LTS izlazi za manje od tjedan dana, točnije 9. lipnja.
Broadcastanje evenata, middleware parametri, jednostavnije testiranje koda, opširnija dokumentacija, PSR-2, PSR-7, Elixir će kompajlirati ECMAScript 6… mišljenja?

A mogli su vala odradit update i to da bude 5.0 zaokruzit lijepo :slight_smile: jer mi ovo nesto sad prebrzo izlazi verzija za verzijom i sad sve opet moram da radim ocigledno iznova ili veci dio da izmjenim, a taman zavrsih i forum i cms.

Ništa ne moraš izmijeniti. Pročitaj www.semver.org

Svaki minor update (5.1, 5.2, 5.3) su backwards-compatible. Ništa ne moraš mijenjati i kod će ti i dalje raditi. Minor update samo generalno dodaje nove feature, tako da ne moraš ništa iznova učiti nego ako želiš nove feature još ćeš i njih proučiti.

Osim toga, nitko tebe ne tjera da updateaš na 5.1

Ne tjera ali je bolje prec na novije izdanje i pogotovo sto ce to bit lts, aham to je odlicno onda.

Evo krecem s jednim privatnim projekticem, i, ne budi lijen, odlucio ga u Laravelu zapocet. L5+Homestead je jedan super brz start u development. Steta sto Homestead ne dolazi s Mongom.
Uglavnom, par sati nakon starta imam gotovu registraciju, autentikaciju, par data endpointa, i solidan komad logike frontenda gotov. Malo je rec rapid development s obzirom da za svako cudo moram u source gledat jer nisam s Laravelom radio par godina. :smiley: Za frontend sam uzeo Backbone i underscoreove template; Blade cu vjerojatno izbacit iz frameworka.
I dalje se borim sa nekakvim automagicnim stvarima u laravelu, ali ovaj projekt ne bi trebao postati dovoljno kompleksan da mi takve stvari postanu problem.
Thumbsup.

@toniperic imas kakav debuger i profiler paket za preporucit? Stavio sam Kint debugger zasad jer me odlicno sluzio u Symfonyu.

Clockwork ili Laravel Debugbar, take your pick. Tip: Homestead ima Blackfire Profiler.

Kakve te automagične stvari zezaju?

Pa krenimo od Auth-a, bas sve je napravljeno automagicno :slight_smile: sta je okej ako radis stvari “the laravel way”, ali kad moras/zelis prpat po tome, stvari se zakompliciraju. Nije da san naletio na nesto nerjesivo, samo mi oduzima vremena.

btw, jesan li spomenio koliko su blesavi emotikoni na ovom forumu? :sleepy:

Pa ne znam baš, nemam takvog iskustva. Baš imaš slobodu da radiš što te volja.

Nisi, spomeni, priključio bih se. :slight_smile: