Lavarel instalacija

Pozdrav!Novi sam u Lavarelu i PHP-u.Intresuje me prilikom instalacije Lavarela nisam imao instaliran sublime editor/naredba nije radila u promptu instalirao sam notepad ++i pokusao sa njim, medjutim nisam mogao otvoriti notepad++ iz prompta ni lavarel izbacuje gresku.Zna li neko u cemu je problem?

Riječ je Laravel, a ne Lavarel.

Koja naredba ti nije radila i gdje točno? Malo više reci što si radio i koju ti je grešku izbacio.

Imaš li instaliran Composer?
Koristiš li Composer ili Laravel installer?

Skini i instaliraj Composer s gore navedenog linka
Zatim pokreni ovu naredbu u CMDu/Terminalu:
composer create-project --prefer-dist laravel/laravel ime-foldera-projekta
Ova naredba će ti sama preuzeti Laravel framework s potrebnim stvarima i napraviti novi projekt u folderu kojeg si naveo.

Ili, ako hoćeš i ubuduće raditi s Laravelom, pokreni ovu naredbu (ne zaboravi staviti composer u PATH):
composer global require "laravel/installer"
Ovo ti omogućuje korištenje naredbe laravel new aplikacija

Uvijek možeš “po seljački” skinuti Laravel framework sa službenih stranica ili Githuba, ali se ne preporuča. Praktičnije je koristiti Composer.

Više na linku.

Skinuo composer,instalacije sve zavrsio prema uputstva sa https://www.youtube.com/watch?v=o0EHWSTECvY.kod zadnjeg kucanja u promptu,on je kucao naredbu na videu sublime_text .(a prije toga nisam imao instaliran sublime editor)-izbaci da nije prepoznat sublime,vidim da je do editora skinem notepad++ i pozovem naredbom notepad++ . izbaci tekst da nije pronadjen.i radi te zadnje radnje ne mogu uci u lavarel.composer je instalisan u fajlu xamppa/php,a lavarel u htdocs.

znam da je Laravel,a ne lavarel,navikao se pogrjesno/lapsus…

To je samo kod autora videa postavljeno da prilikom “sublime_text” u CMDu otvori aplikaciju. Otvori Sublime kao standardni program na Windowsima i sve će ti raditi normalno (instaliraj ga prije toga).

Ako želiš, imaš ovdje tutorijal kako dodati “sublime_text” naredbu u CMD.