Ledger Nano S - problemi

Pozdrav,

jel se možda netko susreo sa problemom da nakon godinu dana ide pogledati situaciju na Ledger, a ono nemogu se spojit :cowboy_hat_face:
Imam 2 komada i oba dva spojio na jednom i drugom kompu i ne radi. On se prepozna nakon što pin ukucam, al onda se izgubi veza sa Ledger Live. Koliko god je onaj prvi plugin za Chrome izgledao primitivno, al barem je radio.
Porobao sam sve što piše na njihovoj stranici…kablovi, na drugom kompu, pogasio antivirusni, ažurirao Ledger…ne znam što više dalje. Ako netko zna, hvala unaprijed :slight_smile:

Rijesio sam problem. Ako ce netko imati isti da mu skratim muku.
Problem je bio u tome sto je u njemu bio stari firmware koji ne radi na usb 3.0
Pa sam uspio na starom laptopu pronaci usb 2.0 i instalirati novi firmware. Sad dela

3 Likeova

Jedno pitanjce, recimo da nisi našao način da se spojiš, jel bi mogao na neki drugi način do svojih coina?

U slucaju da se pokvari sto je moguce, tada narucis novi ledger. Sa prvom instalacijom napisao si 24 rijeci koje idu poredu…npr. krava, konj, kuca…
Istim tim redosljedom upises u novi ledger i coin se vrati. To mi je bila zadnja solucija jer sam znao da nije do kvara jer sam imao dva ledgera koji pokazuju isto. Znaci, ako imas zapisan redoslijed rijeci i cuvas ih, coini su ti dozivotni. Zato i vele da je to najsigurniji novcanik…

Ja sam nepovjerljiv za sada u sve te sisteme.

Ok, ledger ti kreira BTC adresu (ili vise njih) a tvoj kljuc za recover izgubljenog/potrganog ledgera su tajne riječi.

To znači da je negdje izvan tog ledgera zapisana veza između tih riječi i tvog privatnog ključa. Ako se ne varam?

Pitam se gdje je to zapisano i tko onda još ima uvid u to?

P.S. definitivno je najsigurniji način na vrh brda, daleko od interneta sa okovkom i kalkulatorom generirati svoje public i private ključeve. No to nikako nije najjednostavniji način, pa to prepuštano nekom drugom da odradi za nas. (Razni walleti…ovi oni)

No dočim si dao u tuđe ruke “olovku” da ti on pravi tvoj private key, ukazao si toj strani povjerenje da i ona zna tvoj private key.

Slažem se, ništa nije 100% sigurno. Sutra mogu reći da su hakirani i otišli coini i ja si mogu samo rit pobrisati. Pisali su da ledger može preživiti nuklearni rat… jučer čitam na redditu da je liku pao i otišao ekran :smiley:

Iskreno ne znam kako točno funkcioniraju ti ledgeri, iako znam po čitanju da su zamišljeni dosta sigurno.
Samo ne razumijem, pa si postavljam pitanja tko i gdje transkriptira tvoje sigurnosne riječi.

No velim, što se tiče BTC-a, ono što se zna, matematika iza njega je ajmo reći 100% sigurna. On se temelji na toj sigurnosti.
No ako imaš sigurnu matematiku, a za tebe je radi netko u koga imaš krivo povjerenje…onda džabe što je matematika sigurna.

Onaj tko bi znao raditi tu matematiku, dovoljna mu je olovka i papir da napravi svoju BTC adresu, isto tako mu je dovoljna olovka i papir i konekcija na internet da plati sa te adrese, a da ju ne kompromitira.

Čim netko drugi za nas odrađuje to što se treba napraviti sa tom olovkom i papirom, ja sam veoma skeptičan kome i pod kojim uvjetima se daje to povjerenje. Jer taj ima milijon načina da te prevari.

…al sjest će sve na svoje mjesto… :slight_smile:

1 Like

Pozdrav, imam mozda isti ako ne slican problem. Ledger nano S ne mogu otvoriti na novom laptopu. Isprobano na frendovom i radi,otvara. Na mom ga prepozna al cim ukucam pin pojavi se greska. Laptop je nov, kupljen pred mjesec dana. U cemu bi mogla bit kvaka?
Hvala

Problem je sto imas novi laptop i vjerojatno na njemu nemas usb 2.0
Jesi napravila update kod frenda? Ako nisi onda napravi pa bi trebalo raditi na tvom lapu.

Puno hvala. Nisam jer najiskrenije ni neznam kako, al raspitat cu se pa probat.
Puno puno hvala!

Vrlo jednostavno. Kad se ulogiras, ponuditi ce ti da napravis update na novi firmware. Sve radis sto ti pise, nesto ces trebati i na ledgeru upisat. Ako zapnes, pisi ovdje. Pozz

Bok, probala sam na frendovom kompu, i čim sam stisnula update izbacilo mi istu grešku i više nisam mogla pristupit manageru. Moj firmware je 1.3.1. sad čitam da se te verzije ni ne mogu update-at.
Dal trebam nabavit novi ledger ili imate još koji savjet?

Ako imaš zapisane 24 recovery phrase od njega, reset i onda staviti da se updejta.
Prije toga možeš jedino probati desni klik na ikonu od ledgera i run as administrator.

Ma imam, i čak sam jučer u jednom momentu i to pokrenula, slučajno, update uređaja, zatražilo me riječi, sve ubacila, i kad sam ga ponovno probala spojit na komp, opet javlja grešku. Odnosno ne mogu do managera da probam update-at firmware

Hm stvarno ne znam koji je moj firmware bio verzije. Kupio sam ledger 2017 godine. Meni se azurirao na starom laptopu tj. na usb 2.0. Na Reditu sam pročitao da je jedan imao isti problem i prošlo mu je…

spoji ga, 3 puta ukucaj pogrešan pin i vratit će se na tvorničke postavke. Onda opet ukucaš svoje riječi i nadogradiš

Probat ću još jednom na nekom starijem kompu - da ne odustanem prerano

Hm, i ništa se neće desit valuti? A mislite da će mi pustit update na mom novom kompu ili opet moram pokušat na starijem nekom?

probaj na drugom, kad se resetira pitat ce te da li želiš restore i onda ukucaš 24 rijeci i ucitat ce ti se tvoj wallet sa svim coinima