Legalan / Ilegalan sadržaj na internetu

Zanima me dali ima neki pravilnik ili je to previse široko podrucje rasprave.

Naravno znam za teske prekrsaje i sta se ne smije.

Kako doci do informacija šta se sve smije objavljivati na internetu??

Naravno ideja mi nije u smijeru pornografije i nekog kriminala

Hvala

Sve se smije objavljivati na Internetu dokle god polažeš autorska prava na objavljeno ili si dobio dopuštenje autora. Ustavom je jamčena sloboda govora. Smije se objaviti i 1500 stranica političke deklaracije kakvu je objavio onaj čumez iz Nizozemske. Nije problem objavljivanja, već činjenja.

Konkretniji odgovor ti neće dati niti pravnik, bez da mu pokažeš točnu i konkretnu svoju objavu, svoju namjeru, što činiš s time, zašto.

Hvala,

sav sadržaj bi ja pisao, moje djelo

IANAL
Ne smiješ počiniti kazneno djelo, ne smiješ pomagati u počinjenju kaznenog djela, ne smiješ poticati na počinjenje kaznenog djela.
Što je kazneno djelo? Hmmm… imamo tisuće zakona koji propisuju što je kažnjivo.

A što se (ne)smije objaviti u medijima, piše u Zakonu o medijima.

[quote=""]II. OPĆA NAČELA

 1. Sloboda medija
  Članak 3.
  (1) Jamči se sloboda izražavanja i sloboda medija.
  (2) Sloboda medija obuhvaća osobito: slobodu izražavanja mišljenja, neovisnost medija, slobodu prikupljanja, istraživanja, objavljivanja i raspačavanja informacija u cilju informiranja javnosti; pluralizam i raznovrsnost medija, slobodu protoka informacija i otvorenosti medija za različita mišljenja, uvjerenja i za raznolike sadržaje, dostupnost javnim informacijama, uvažavanje zaštite ljudske osobnosti, privatnosti i dostojanstva, slobodu osnivanja pravnih osoba za obavljanje djelatnosti javnoga informiranja, tiskanja i raspačavanja tiska i drugih medija iz zemlje i inozemstva, proizvodnju i objavljivanje radijskog i televizijskog programa, kao i drugih elektroničkih medija, autonomnost urednika, novinara i ostalih autora programskih sadržaja u skladu s pravilima struke.
  (3) Slobode medija dopušteno je ograničiti samo kada je i koliko je to nužno u demokratskom društvu radi interesa nacionalne sigurnosti, teritorijalne cjelovitosti ili javnoga reda i mira, sprječavanja nereda ili kažnjivih djela, zaštite zdravlja i morala, zaštite ugleda ili prava drugih, sprječavanja odavanja povjerljivih informacija ili radi očuvanja autoriteta i nepristranosti sudbene vlasti samo na način propisan zakonom.
  (4) Zabranjeno je prenošenjem programskih sadržaja u medijima poticati ili veličati nacionalnu, rasnu, vjersku, spolnu ili drugu neravnopravnost ili neravnopravnost na temelju spolne orijentacije, kao i ideološke i državne tvorevine nastale na takvim osnovama, te izazivati nacionalno, rasno, vjersko, spolno ili drugo neprijateljstvo ili nesnošljivost, neprijateljstvo ili nesnošljivost na temelju spolne orijentacije, poticati nasilje i rat.[/quote]

Evo da osvježim temu, pitanje se veže konkretno za ovo:

http://www.howtodisassemble.com

Dali ima išta ilegalno u ovome što bi radio?
Znaci sam bi pisao svoje tutoriale kako šta rastaviti.

Hvala

Mislim da bi bilo ok sve dok stavis neki disclaimer da rade na svoju odgovornost sve.

Vidjao sam sajtova o sastavljanju bombi koji su na netu vec godinama :smiley:

Navedeš da je sve to neslužbeno, da nisi povezan ni s jednim proizvođačem, da sve rade na vlastitu odgovornost (spomeni moguće kvarove i gubitak garancije) i vjerujem da ti nitko ništa ne može.

Uostalom, ima po webu puno i originalnih “service manuals” i nitko ih ne miče…

Molim Vas za pomoć! Željela bih napraviti stranicu sa sadržajem za djecu, pričice, pjesmice, bajke, igrice i slične “literarne”(ali ne samo njih) radove, objave. Naravno da bih željela objavljivati i klasike dječje književnost pisaca kao npr. Grigor Vitez, J.J.Zmaj, I.B. Mažuranić i slični pisci. Da li je i koliko legalno objavljivati ih, kao i pjesme i priče recimo meni nepoznatih autora? Molim za bilo kakve smjernice u tom pravcu.

Zahvalna

Narodne priče smiješ objavljivati u njihovom izvornom obliku bez posebnog dopuštenja, ali se za njihovo objavljivanje mora plaćati naknada koja se koristi za poticanje takvog stvaralaštva.
Autorska djela koja imaju autora, ali je anoniman, smiješ slobodno objavljivati 70 godina nakon što je djelo prvi puta objavljeno.
Autorska djela kojima je autor poznat smiješ slobodno objavljivati 70 godina nakon smrti autora.
Za sve ostalo moraš dobiti dopuštenje autora, njegovog zakonskog predstavnika ili nasljednika.
Ako želiš ozbiljnije raditi ili imaš neodoumice, najbolje je kontaktirati neku udrugu za zaštitu autorskih prava ili odvjetnika.
Što bi bio pojam tebi nepoznatog autora nije jasno, a niti pravno previše smisleno - to samo znači da si nisi dala dovoljno truda ili nisi došla do autorskog djela preko osobe koja ima pravo distribuirati to djelo (to što ti nešto “skineš” s neke web-stranice pa nemaš pojma odakle je ili od koga je nije nikakav pravni argument, samo možda otežavajuća okolnost).

Sve gore napisano ti stoji u Zakonu o autorskim i srodnim pravima, koji moraš sama poznavati:

Dodatne vezane dokumente možeš pronaći ovdje:

Za daljnje informacije, googlaj “društvo hrvatskih književnika”, “hrvatsko društvo pisaca”, “hrvatska autorska agencija” i sl.

Samo ti odvjetnik smije davati pravne savjete.

U pravu si, hvala.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja