Less, varijante compailera-vrste instalacija

Pozdrav,

zanima me ako mi netko može pojasniti kako funkcionira ova instalacija sa node.js package managerom? http://lesscss.org/#getting-started

Znači, nije pitanje kako to instalirati…nego kako to šljaka…tko koga, gdje kad, odkud?

Recimo, kužim kad se radi o “Client-side usage” …gdje je potrebno inkludati određenu .js skriptu koja služi kao parser…i sve se očito odradi naknadno na client strani.

Kužim i php instalaciju, gdje očito nekakava php skripta obradi (compalira) .less skriptu, te prema clientu stižu samo .css fileovi.

No ovo gore prvi pristup, ne kužim od kuda se taj compailer vrti? …gdje se on nainstalira?

pa preko node.js ?
Node instaliras na komp kao xampp i svaki drugi program

Znači, kasnije program s windowsa gleda jeli imam .less skriptu i compalira u .css?
Prema tome, ako svoje develop folder prenesem na drugo računalo, isto neće raditi bez da odradim iste instalacije?

Jel ima to onda ikakve prednosti u odnosu na recimo php skriptu, koja će neovisno od win instalacije parsirati less u css. (S time da se naravno narikta da parsira samo u develop modu, u production čupa direktno css) ?

Da, node.js moras instalirat na svaki environment na kojem zelis vrtit node aplikaciju. Pa i PHP moras instalirat na svaku masinu na kojoj zelis vrtit PHP. Realno, to je tvoja development masina, i tvoj server na kojem ces u konacnici deployat ono sta programiras na development masini.

Kompajlanje less-a preko nodea je samo alternativa; naravno da ces nacin kompajlanja odredit prema potrebama aplikacije koju vrtis. Ocito da ne vrtis node.js aplikaciju, pa ono… ne znam koliko ti je isplativo dizat node samo radi lessa.
Node omogucava neke kul stvari, tipa instaliranje watchera na development environment koji rekompajla automatski na svaku promjenu less-a (odnosno bilo cega sto treba kompajlat; ie coffeescript).

1 Like