Linux Endless OS3 pitanje?

Evo uzeo novi laptop danas, na njemu je Endless OS3. Kao dugogodisnji korisnik Winodwsa gledam ovo sucelje koje ne lose izgleda. No ono sto me zanima je sljedece, iz povrsnog googlanja

Upon installation, what you’ll find is an incredibly streamlined experience with limited power and flexibility.

E sad, sta ovo znaci za korisnika Windowsa koji cesto vrti excel/gdocse, par VPSova sa windows platformom,osnovno foto/video editiranje i online koristenje. Nikad se susreo sa linuxom u koristenju.
Da li ima prednosti ili nedostataka u odnosu na Windowse/neku verziju linuxa i ucit se tome, ili je najbolja stvar odj… to i instalirati windowse?

Iskren da budem nikad nisam cuo za ovaj Endless OS, bacio sam pogled i vidio da se radi o prilicno limitiranoj Linux distribuciji.Ako zelis da koristis Linux, instaliraj neki normalan distro Ubuntu, Fedora i sl.

Linux ti nije bas pogodan za vecinu stvari sto si naveo, jednostavno nema adekvatnog software-a.Moj savjet, vrati se na Windows :slight_smile:

1 Like

Excel neces vrtiti ali imas free verziju, neznam sad koja je trenutna, i bolja je od excela, barem meni. Mislim ima sve sto excel a zabadava je.

VPS na nekom hostu bez obzira sto je i kakav je neces imat problema ako to radis preko weba, svejedno je sto ti imas ako je rpeko weba sve vodjeno. No ako to radis preko SSHa onda ces osjetiti svu moc Linuxa jer sa linuxom odes u terminal spojis se na server i voila, netreba ti nikakav putty ili sta ja znam.

Prednost Linuxa:

  • Nemas brige sa nekim malware glupsotima i virusima
  • Stabilnost
  • Brzina

NedostataK:

  • programi specificni za windows ne rade na Ubuntu, trebat ce ti neki emulator ali ni onda to nije bas tak stabilno.
    Znaci applikacije tipa .exe nece da rade…
2 Likes

Ukoliko zelis da ostanes da Linux, preporucujem neku verziju Ubuntu Desktopa. Sto se tice MS Office paketa, open source pandan je Libbre office.

Mada zbog neke glavobolje u buducnosti(driveri prije svega), reinstall, install W10 :slight_smile:

1 Like

Ja koristim Ubuntu 17.10 na poslu, i naletio sam neke bugove - tipa jedan monitor mi ima vertikalnu orijentaciju (za kod), i na njemu vidim kursor na donjoj polovini ekrana, iako je main kursor na drugom (horizontal) monitoru.

Tako da 16.04 koji ima LTS je pun pogodak :slight_smile:

imaš user friendly linuxe kao što je ubuntu … ni fedora nije loša

uglavnom svi poznatiji programi za windows imaju alternativu za linux … preko winea možeš pokretati windows programe na linuxu ali je to barem meni bilo buggy

recimo ja sam imao problema sa wifi drajverima na debianu i centosu, sa fedorom nisam jer imaju osnovne drajvere

kao što rekoše sa linuxom imaš sigurnost i brzinu ali nedostatak kompatibilnosti

edit: koliko vidim, taj endless je baziran na debianu što i nije loše

1 Like

Ovo za pokretanje win programa preko winea u praksi znaci dosta,dosta ozbiljne gimnastike

nervna gimnastika hahahaha

Presao nedavno na linux i osim Adobe programa mi nista ne nedostaje, dapace za programiranje je puno bolji ( bar meni).
Preporucam ti linux Mint. Sve radi out of the box, a ako koristis google docs i spreadshit neces nikad ni pogledat libre office ( iako nije los za vecinu stvari).
Ako ti treba adobe za nekakvu limitiranu verziju digni si virtualku s win-om i bok.

1 Like

Linux kao server resenje je odlicno, kao desktop resenje je smece. I verovatno nikad i nece mrdnut sa ovog mjesta na kojem je zadnjih 10 godina i ne ide naprijed vec tapse u mjestu bez ako mu Microsoft ne pripomogne. Vrati ti na njega Windows i ne gubi vrijeme uzalud. Ono sto bih ti ja preporucio ako ti treba tipa internet i brzo koriscenje koje mozes cak i na USB da drzis jeste https://www.neverware.com/freedownload

Sto se ove teme tice i linux resenja onda Ubuntu zbog velike domace zajednice ili Debian, jer ti je lako za instalaciju i koriscenje. To je neko moje misljenje nisam neki zaludjenik za Windows, cak naprotiv koristim Kali i nemam nista protiv, ali to je neko moje gledanje konkretno na desktop resenja i ne preporucujem ga.

1 Like

Volim ove kaj su očito probali Linux za par minuta. Koristim linux godinama (negdje od Ubuntua 4, sada je Debian 9 glavni OS).

Većinu stvari sam napravio na Linuxu i mogu reći da sam zadovoljan. Za video možeš koristiti OpenShot. Za Office LibreOfice (meni dovoljan).

VIdeo VLC, mjuza ima par playera (Clementine preporučam).

Thunderbird za mail, Firefox za browser (možeš i Chrome staviti i njih većinu koji postoje).

Tako da ne vidim čemu reći da je Linux smeće.

Instaliraj Mint, Ubuntu (isprobaj ih). Debian kada ćeš znati više nego sada. kada ti i naredbeni redak neće biti stran.

1 Like

I meni ovi sto ocito dalje od XP nisu vidjeli, ja kazem da ga koristim, al je smece i to je moje misljenje sto se tice desktop verzije u odnosu na Windows, macOS. Vjeruj mi da ga mozda i duze od tebe koristim, ali da ne ulazim u tu problematiku i prepucavanje i da idemo offtopic. Jednostavno desktop verzija za Windows kasni minimum 10 godina po svakom pitanju. Sve to sto si nabrojao sve to radi i na Windows i to 10 puta bolje. Da ne pricamo o drajverima itd. e kad budu radili redovno drajvere i sve programe koji se rade za Windows, a ne neka smeca od alternativi koju objave i bog zna kad azuriraju to ce bit vec nesto ozbiljnije. Evo da jos preporucim deepin meni jako lijep, izradjuju i fine aplikacije za njega, jedini koji su i krenuli nesto naprijed i da rade ozbiljno oko tog okruzenja, ostali su ti vecina c/p i sminka i tapsu u mjestu.

1 Like

Hvala svima na odgovorima.

Odluka je pala na reinstall windowsa 10 zbog navike i brzine rada. Uglavnom koristim gdocse, koristio sam i openoffice tako da mi ne bi bio problem to. No kao pocetnik u video obradi mi je lakse ovo malo sto sam naucio nastaviti koristiti na windowsima, a tu je i photoshop. Navikavanje na nove programe bi mi uzelo vremena.

Kad ulovim vremena i zelje na starom laptopu cu instalirati neku od preporucenih verzija linuxa i testirati malo da se upoznam s linuxom, sto znaci vjerojatno nikad, ali opet, tko zna :slight_smile:

1 Like

Meni nije važno da je lijep OS nego da radi onako kako ja hoću a ne kako windowsi hoće…

Nije drug bas tako mnogo toga se promijenilo, drugo 95% ako ne i vise nasih ljudi ga skine sa torenta i ocekuje da ce to dobro da mu radi. Iskustva su nekad ocajna jer im se desavalo zamrzavanje itd. u nekih prethodnim verzijama dok je sad to dosta ispeglano. Sve to imas i na Linux cak mnogo vise. cak i da posle restartovanja vise nece ni da ga podigne i to zna redovno da se desava. Ljudi su se nesto plasili kako Microsoft nadgleda i prati svoje korisnike i stvorila se neka ruzna slika, i onda su potrcali za Linux to je sve savrseno nema virusa nicega besplatno, a nisu svjesni da ima propusta koliko pozelis jer aplikacije koje se koriste jednostavno se ne provjeravaju kao kod Windows jer se tu trazi i dlaka u jajetu, a da ne pricamo od nadgledanja pracenja itd. koje uveliko Canonical radi.

Ja Linux volim i koristi mi u nekim djelovima za koje mi je potreban, samo pricam za desktop okruzenje jednostavno ne idu naprijed i pitanje je hoce li ikad. Kad budu mogli da naprave saradnju i dogovor da bez nekih tuznih emulatora obezbijede programe poput Adobe i eventualno gdje je i najveci broj korisnika tj. gejmera i sto je najbitnije drajvera da to sve funkcionise glatko, do tad od njih nema srece. Drugo svaki dan neka nova distribucija, debian da se zaustavi cao bejbi pola distribucija kojih danas postoje, tako i ostali na kojem su nastali.

Moje misljenje da ce cak node.js da donese malo revoluciju i odigra neku ulogu dobru pratim neke projekte poput https://externos.io/ to djeluje brzo i naravno daleko jos od stabilnog, ali videcemo sta ce se izdogadjat. Za sad macOS jedini koji moze da mu parira, ali mnogo brze to ide na Windows, brzina rada svega jos sad sa ovim pokretanjem nekih djelova Linux na Windows samo ce broj korisnika da raste.

Ovo je sve neko moje misljenje mozda je on savrsen, ali meni nije da ne idemo offtopic on je odlucio i bitno je eto da smo ucestvovali u ovoj temi i mozda nekome jos pomogli da ne luta.

1 Like

Iskreno linux distribucije su napredovale u zadnjih par godina jako. Prvi put kad sam probao Ubuntu bilo je gro problema, driveri prvenstveno, intalacije preko terminala, non stop nekakva fiksanja i prilagodjavanja u terminalu, itd…
Sad je stvarno sve napredovalo. Vecina drivera postoji ( jedino recimo NVIDIA optimus ne radi, ali driver je sluzbeni), sve radi out of the box, package manageri dozvoljovaju one click instalaciju ( cak i jednostavnije od windowsa imo), itd.
Drugo, nitko win ne provjerava budimo realni. Skines exe s neta, kliknes ok i instaliras program bez da znas kaj radi. S druge strane linux programi su najcesce open source i skoro uvjek imas mogucnost skinuti source i sam compilirati program.
Hoce reci, nje istina da ne napreduje. Ide polako, ali sigurno naprijed :).

Ali slazem se da nije linux za svakoga. Moja preporuka je da se koristi linux samo ako si developer koji radi nekakav kod koji ce se izvrsavati na serveru. Onda ce mu linux bit odlican. Svi alati su prvenstveno pisani za linux ( node, php, gp, baze podataka). lakse je naci rjesenja na internetu, lakse je raditi i syncati sa serverom…

Unix shell je stvar koju Windows nikad nece imati.Cak su pokusali nesto slicno integrisati, ali izgleda da je to daleko od neceg ozbiljnog.

Meni kao programeru je to deal breaker, ne mislim da je Windows los, jer odredjenoj skupini ljudi odgovara - meni nazalost ne :slight_smile: Jedino za sto bi ga koristio je gaming - nhf :wink:

Mac/Linux su ono sto koristim na dnevnoj bazi, i iskreno skoro mi dodje na isto.Malo vise sam naklonjen Mac-u, jer podrzava odredjeni Software koji Linux ne podrzava (Adobe CC).

Plus ovo sto je @krcmar spomenuo - prakticno imas na racunaru strukturu servera, jer vecina servera se vrti na Linuxu :slight_smile:

Pa tu se zavrsava sva prica o Linux, jednostavno potreban ti je Adobe CC upravljas se svojim potrebama. Tako i ovo za servere meni je potreban Ubuntu, i Windows nema tu sta da trazi. Za svakodnevno koriscenje, ne postoji on u toj prici jos jako dugo, i jako je nestabilan. Tako da samo macOS i Windows trenutno, dokle Windows sa 10 je razbio. Savrsen sistem koji radi brutalno dobro, e sad tu igra ulogu i vasa konfiguracija i da li je legalan itd, i ovo ce oni sa Linux sto su krenuli integrisat vremenom tako da ce bit kompletan.

Ne, ne zavrsava se tu prica.Fotografija mi je hobi, dok mi je development izvor prihoda :slight_smile:

Shvati da je sve stvar preferencija i ne mozes ti tvrditi da je Windows najbolji OS na svijetu za sve.Za tebe mozda jeste, kao i za nekog Windows Deva.Za mene jednostavno nije, i nikad nece biti :slight_smile:

Linux nije za svakoga :wink:

Pa realno kao web developeru meni je photoshop potreban tu i tamo. Za to koristim virtualku. Ali osim toga niti jednom mi nije doslo da se vratim na windowse, znaci niti jednom. Ja neznam kaj si ti koristio, ali linux je gro stabilniji od windowsa…

1 Like

Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja