Literatura za pocetnika

Pozdrav,
Odlucio sam pomalo poceti ucit html i sve vezano za izradu stranica, pa gledam s kojom literaturom mi je najbolje poceti?
Trenutno imam knjigu od Elizabeth Castro: HTML za world wide web i xhtml i css. Izdana je 2003. Da li je to malo prestaro ili je u redu? Evo ode se može prolistat na netu:

http://www.amazon.com/HTML-World-Wide-XHTML-Fifth/dp/0321130073

Hvala!

EDIT: U kojem progaramu mi je najbolje pocet radit ove sitne stvari u pocetku? Za dreamweaver mi se cini prerano odmah. I nemojte rec notepad xD

Pozdrav Griz. Ja mislim da ti tiskani materijali u osnovi uopce nisu potrebni. S obzirom da je ovo tematika koja se najbolje uči uz praksu, ja bih ti preporucio da koristis
http://www.w3schools.com/
i krenes.
Sto se tice programa, tu u stvari postoje dvije linije kojima mozes ici, a jedna ne iskljucuje drugu. Evo ja sam igrom slucaja otisao “notepad” linijom. Posljedicno pojma nemam sto bi sa Dreamweaverom kada ga pokrenem, no isto tako mislim da ako znas raditi u text editoru onda mozes i bez Dreamweavera, a obrnuto to nije uvijek slucaj. Mozda sam pristran ali preporucam da se uhavtis nekog zgodnog text ediotra za HTML, ima ih besplatnih i zgodnih i sa njima uopce nije problem raditi a istovremeno ćeš imati potpunu kontrolu nad onim što radiš, što je bitno ako želiš naučiti nešto o tome.
Uz to skini XAMPP (ili MAMP ako si na Macu) i imas lokalni web server sa svim sto ti treba.

Sretno.

Nek se kloni dreamweavera… ja sam krenuo sa njim, no bez njega sam kita labudova (eto nije mi bed priznat koliko god pateticno zvucalo, ako nista primjer sam svim pocetnicima koliko je drek krenuti sa njim bez da se je u potpunosti predhodno savladalo rucno kodiranje stranice). Gotovo smjesno no eto, gotovo pa ponovo css ucim.

U principu sa dreamweaverom je najbolje krenuti ako si ga mozes prisutiti originalnog, drugim rijecima, taman dok skupis love za njega, naucit ces sto ti treba … skini ga prije, i prije ili poslije ces lupat glavom od zid (kao ja recimo svakim danom od 0 do 24).

Ok, hvala na odgovoru. :slight_smile: I jos nesto, u 2. semstru na faksu mogu upisati vjestinu “Osnove izrade PHP aplikacija”, bitno je jedino znanje rada u C-u (što sam položio prvi semestar. Da li se isplati ovo upisati sad, ili da pricekam jos neko vrijeme?

Ha ha ha… Ferovac :smiley:

Nekim teškim slučajem ću ti možda biti demos. Treba vidjeti. :smiley:

[quote=“Gosaric”]Ha ha ha… Ferovac :smiley:

Nekim teškim slučajem ću ti možda biti demos. Treba vidjeti. :D[/quote]

haha, i ček, jel po tebi to zafrkano, il triba imat neko veće znaje htmla css-a itd, da bi se moga polozit predmet?

PHP je jednostavan skripting jezik i u osnovi nije uopće vezan uz html a pogotovo ne CSS. Ne bih se puno brinuo oko toga, upiši, koristit će ti.

Ne treba ti predznanje HTML-a, CSS-a, ali nije na odmet znati. PHP je serverside jezik koji se koristi prilikom izrade “stražnjeg dijela” web, u 99.9% slučajeva, aplikacije. HTML, je meta jezik, CSS bi bio “jezik za uređivanje” izgleda kako pojedinih elmenata na web stranici tako i cijele web stranice. PHP možeš generirati i CSS i HTML, ali HTML ili CSS-om ne možeš generirati PHP. PHP je za logiku, HTML za prezemtaciju, a CSS za izgled. To ti je otprilike ovako skroz u kratko i na brzaka.

Edit:
offTopic: žalsno da jedan student FER-a ne zna šta je to PHP i za što služi. To je IMNHO.

[quote=“CreatifCode”]Ne treba ti predznanje HTML-a, CSS-a, ali nije na odmet znati. PHP je serverside jezik koji se koristi prilikom izrade “stražnjeg dijela” web, u 99.9% slučajeva, aplikacije. HTML, je meta jezik, CSS bi bio “jezik za uređivanje” izgleda kako pojedinih elmenata na web stranici tako i cijele web stranice. PHP možeš generirati i CSS i HTML, ali HTML ili CSS-om ne možeš generirati PHP. PHP je za logiku, HTML za prezemtaciju, a CSS za izgled. To ti je otprilike ovako skroz u kratko i na brzaka.

Edit:
offTopic: žalsno da jedan student FER-a ne zna šta je to PHP i za što služi. To je IMNHO.[/quote]

Ok, hvala na pomoći :D. Btw tek sam upisao prvu godinu, tako da od ovih stvari nismo apsolutno ništa radili još osim C-a. Mislim da predmeta vezanih za web niti nema na visim godinama.

drago mi je ako sam pomogao. zanemari moju malu primjedbu.

Svi će položiti, ali mislim da nećete puno naučiti. Trebala bi ekipa s ovog foruma vidjeti temu na ferovom forumu, kakvi se sve savjeti i ideje daju, spominju se neke stvari koje uopće ne postoje ili se u današnjoj praksi ne rabe itd itd…

Ako želiš nešto naučiti, naučit ćeš sam. Točka. Bilo tako i bude tako.

Napravi prvu HTML stranicu samostalno i nauči osnove htmla i to bez css-a. U kojem editoru? notepad++ :smiley:

Ono čisto da znaš otvoriti tagove potrebne za jednu html stranicu, recimo piše samo jedna rečenica na stranici. To je pola sata savladavanje neophodne strukture stranice. kada to skužiš kreni sa oblikovanjem sadržaja bojama i slično.

inače dreamweawer je odličan program ali ne ako nisi savladao prije toga osnove html-a ja ga koristim ponekad za generiranje linija HTML-a ili css-a, u slučaju da ima malo više toga, čisto da ne moram ispisivati.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja