Mail forma - krađa identiteta

Zašto kad šaljem mail s klasičnom mail formom

…gmail ima ono veliko žuto polje u kojem se nudi da korisnik prijavi krađu identita.

A kad meni neka stranica šalje automatski mail, toga nema. U čemu griješim?

Ništa??

Zato jer skripta koristi PHP funkciju. Probaj napraviti mail formu s SMTP serverom i pravim korisnikom.

Hmm…već me je gmail deklarirao kao spam, s time da zaista ne spamam nego šaljem one obavijesti koje korisnici žele!

O tome SMTP serveru još nemam nikakvog pojma i proučit ću, ali još koji savjet bi svakako dobro došao!!

Kreiraj si mail na hostingu ili koristi neki drugi mail. Vjerojatno imaš negdje u bazi popis mail adresa, ispiši si ih kako ti odgovara ovisno o mailu
[email protected]; [email protected]
ili
[email protected],[email protected]
zavisi kako traži mail i pošalji. Tako bi trebao izbjeći da te mail servisi registriraju kao spam.

^ I tada postoji mogućnost da označi mail kao spam. Preporučujem slanje putem SMTP, a njega možeš lako koristiti uz PHPMailer klasu, pogledaj primer kako to da izvedeš (u osnovi, potrebno je samo da u ovom primeru izmeniš potrebne podatke): Worx International Inc.

Dakle, ukratko: skineš i uplaoduješ phpmailer fajl na svoj hosting, uradiš include u dokument, i dodaš ovaj kod (u kom si izmenio podešavanja i stavio svoje informacije). Pogledaj malo kod, prilično je jednostavan i razumljiv.

........

Hmm…nešto mi fali, greška kaže ovako:

a neke stvari iz primjera nisam znao kako promjeniti:

…znaci neznam sto sa sljedećim:
smtp1, smtp2 ?? (četvrta linija koda)

Također, čemu služe AddCC i AddBCC ??

Pod upitnikom mi je i AddReplyTo ?? Tu dodajem mail na koji želim preusmjeriti odgovor, ili dodati extra mail na koji će biti prosljeđen odgovor…ili nešto treće?

Ok, postaraj se da ti oba fajla (class.smtp.php i class.phpmailer.php) budu pravilno “uključeni” u taj fajl odakle šalješ email. Ako je to ok (verovatno jeste, ali da napomenem), verovatno si pogrešio ove podatke mail servera.

Kad napraviš email nalog (verovatno koristiš cpanel), dobiješ podatke o tome kako da podesiš svoj email klijent da putem njega primaš, povlačiš poštu koja je poslata na kreiranu adresu. Među tim podacima ćeš naći i adresu SMTP servera za slanje emailova. Nekad ta adresa izgleda ovako: mail.domen.com , a nekad smtp.domen.com , a nekad može izgledati i mail.domen-hostinga.com ili drugačije. To moraš videti u cpanelu, imaš tamo pored email adresa opciju da skineš mali fajl čijim pokretanjem konfigurišeš email klijent na svom računaru. Zaviri u taj fajl i videćeš potrebne informacije. Ako ne možeš da se snađeš, probaj nasumično ove primere što sam ti rekao.

Lozinku verovatno znaš, to je ona ista što si je stavio na email adresu. Za port ti važi isto što i za adresu servera, obično je 25 ili 26, ali videćeš već.

Evo ti i fajl u kom sam iskomentarisao i obrisao neke linije kdoa kako bi bilo preglednije, imaš tu i neka objašnjenja, pa ga iskoristi:

index.php

Puno hvala, uspio sam!