Marx bija u pravu - ko šta je i uvik bija!

http://www.advance.hr/vijesti/jedan-od-najutjecajnijih-ekonomista-za-wall-street-journal-karl-marx-je-bio-u-pravu-kapitalizam-ce-se-srusiti/

[quote=""]kapitalìzam m 〈G -zma〉

ekon. sociol. društveno-ekonomski sustav koji se zasniva na privatnom vlasništvu i slobodnom poduzetništvu, tržišnoj konkurenciji kapitala i radne snage; [/quote]

Ne, nikad se neće srušiti jer je u prirodi ljudi da teže slobodi, a nju ne mogu ostvariti bez kapitalizma. :slight_smile:

[quote=“Gigolo”]
http://www.advance.hr/vijesti/jedan-od-najutjecajnijih-ekonomista-za-wall-street-journal-karl-marx-je-bio-u-pravu-kapitalizam-ce-se-srusiti/
[/quote]Pa, sudeći po toj tezi, krajnje je vrijeme za međuzvjezdane letove i da napokon pronađemo neku stranu civilizaciju…

Možda ovi zato i traže život na Marsu tako grčevito?

A možda su ovi mali sivi što posjećuju Zemlju pročitali Marxa, pa znaju da im prije ili kasnije slijedi uvođenje demokracije…?

Kapitalizam koji danas imamo, bez pokrica novca u zlatu, sa slobodnim devalviranjem novca kako hoces (prikrivenom kradjom naroda) i konstantnom potrebom za dugom da bi se cijeli sistem odrzao, ide na jedno mjesto koje zbilja ne izgleda lijepo.

Marx je Otac Komunističke ideje. U Marxovim djelima se ne spominje jednoumlje, represija ili siromaštvo. Naprotiv KOmunizam je slobodno društvo blagostanja i jednakopravnh ljudi. Zašto negativno gledate na očevidno dobro. Ako mislite da je Komunizam ex-Yu, varate se!! To je bio boljševizam kopiran iz SSSR-a.

Za tog ekonomskog stručnjaka Roubinija piše na wikipediji da je Keynes utjeca na njega, a čini mi se da Keynes zagovara intervenciju države koja bi u vremenu krize investirala i pokretala ekonomiju (poput The New Deala). I kad država već desetljećima provodi tu jako lošu politiku on se javlja da je predvidija krah takve politike (koju on zagovara). Preludo.

Svaka veća intervencija države vodi u totalitarizam (fašizam, komunizam, nacizam - svejedno), genijalni Hayek to odlično objašnjava:

Ima Marx odgovor i na tu tezu. Po Marxu država u Komunizmu odumire i to na način da uđe u sve strukture, da postane sveprisutna u svim segmentima javnog i privatnog života. Nakon toga krahira. Nisan toliki kapacitet da vagan Marxove teorije, on je ipak bija genije, a i meni u školi nije bija Maexizam baš drag, ali kako starin i promatran društvena zbivanja uvik negdi iskoči Marx sa svojim teorijama koje se stvarno naočigled ispunjuju.

Mene je jedna osoba davno edukovala da ovo što smo mi imali nije bio komunizam nego sociajalizam. Prelazno stanje ka komunizmu.
A jedino su Sjeverno Američki Indijanci imali društveno uređenje koje je bilo najbliže komunizmu.

Tako da nakon tog saznanja mogu reći da nisam protiv komunizma. Ali ipak kapitalisti sa istoka s došli i pobili te Indijance jer su imali samo lukove i strijele. A ovi napredniju tehniku. :slight_smile:

A recite mi je li društveno uređenje moguće bez kamate? Ja kamatu vidim kao jedan dio problema kapitalizma jer kamata manje više porobi sve oko nas.

To sa socijalizmom je donekle točno.
A kamata? Neznan šta reći. To je jedna vrsta interesa, a i socijalizam je ima samoupravne interesna zajednice (SIZ-ove). Svako gleda svoj interes. Neznam kako bilo šta minjati na ovoj razini razvoja društva. Osnovni problem je zanemarivanje čovjeka kao jedinke, a još je drug Tito govorija da mi “bez čoveka ne možemo” i da će “krupne investicije marginalizirati radnika”.

U teoriji je svasta moguce pa tako i to. Ne vidim koja je to komunistacka zemlja dobro zivjela?

Uredjeni sustavi teze kaosu… svemu mora doc kraj tak i kapitalizmu prije il poslje jel, nevezano za ovog bradonju.

Ja mogu samo zaključiti da ne poznam niti jednu današnju, a niti u prošlosti, zemlju koja je ili je bila komunistička.

Davno je jednom netko rekao da na putu do komunizma stoji i kapitalizam kao nužno društveno uređenje.

A kako se komunizam danas malo drugačije promatra evo jedna od zemalja koja je počela “pokoravati” svijet: Kina.

Vezano uz Marxa:
Najobičniji hohštapler, idejni začetnik najvećih zločina u povijesti čovječanstva.

Zašto hohštapler?
Iako veze nije imao s filozofijom, usudio se nadograđivati velikog Hegela, ali na taj način da je (kao svaki hohštapler) krivo skužio srž ideje promjena pretpostavljajući materijalno ispred svijesti. Samim tim jedan je rodonačenelnika okrutnog, bludnog dijalektičkog materijalizma. Osim toga, petljao se u sve i svašta, a njegovo izmišljanje pojma “klasa” (a da bi opravdao manjak obrazovanja te logičke rupe u vlastitim “teorijama”) je dovoljno da ga se proglasi tupanom.

Zašto idejni začetnik zločina?
Njegovo dubinsko nerazumijevanje ekonomije, izmišljanje pojma klasa te naposljetku i Komunistički manifest dali su kvaziteorijsku podlogu raznim banditima za (uglavnom krvavo) penjanje na vlast. Svi znaju da su neki od najvećih zločinaca u povijesti ljudskog roda (Lenjin, Castro, Mao, Tito i takvi) koristili njegovo logičko smeće kao opravdanje svojih krvavih diktatura. To bi već trebalo biti dosta da se i njega proglasi elementarnom katastrofom.
Međutim, Marx je bio i izraziti rasist pa je malo poznato da su njegove rasističke teorije jedna od podloga nacionalsocijalizma.

Sve u svemu, taj je tupi bradonja skoro pa sjebao cijelo 20. st. ljudskom rodu, a u ime njegovih piskaranja pobijeni su deseci milijuna ljudi, a stotine milijuna su proganjane. Fuck, njegovo bi ime (kao i onog njegovog suzločinca Engelsa) trebalo zatrti u svim javnim povijesnim knjigama…

Za mene je Muhammed a.s. uzor svih uzora ali i njemu se svašta stavlja u usta da je rekao i ono što je on radio i govorio da se radi drugi izvrću te prave nešto sasvim deseto. Ne znam fakat kakav je Marx. Je li idejni začetnik takvih zločinačkih ideja ili društvenog uređenja koje je idealno ali uzimam primjer čovjeka koji je proglašen najuspješnijim i najuticajnijim čovjekom svih vremena. I šta su neki od njegovog djela napravili pa opet danas imamo fundamentalizam, terorizam i još kojekakve izme. Et’ i vehabizam…
Skrenuo sam ja malo u stranu vratimo se mi Marx-u. :slight_smile:

[quote=“Gigolo”]To sa socijalizmom je donekle točno.
A kamata? Neznan šta reći. To je jedna vrsta interesa, a i socijalizam je ima samoupravne interesna zajednice (SIZ-ove). Svako gleda svoj interes. Neznam kako bilo šta minjati na ovoj razini razvoja društva. Osnovni problem je zanemarivanje čovjeka kao jedinke, a još je drug Tito govorija da mi “bez čoveka ne možemo” i da će “krupne investicije marginalizirati radnika”.[/quote]

Davore, nemoj se sada naljutiti ali mislim da previše proučavaš Marxa, a premalo stručnu literaturu vezanu za web tehnologije. Uhvati se ovog drugog jer ćeš tako imati za hosting. Znači, manje upotrbe pojma “klasa”, a više “class”:kuc:

U potpunosti se slažem sa šljakerovim viđenjem. rep+

O ostalom:
Ne bih se želio upuštati u razglabanje o komunizmu jer je valjda svakom normalnom čovjeku jasno koliko je to u isto vrijeme bludna, zločinačka te utopijska ideja.
Socijalizam nije postojao, barem ne tamo gdje je proglašavan. Uostalom, što je to “socijalizam”?

Hrvatska je živjela u najgoroj, boljševičkoj verziji komunizma. Dokazi za to su krvava diktatura, stotine tisuća pobijenih Hrvata, milijuni ugnjetavanih, nedostajan život običnog čovjeka, nedostatak elementarnih sloboda itd. Uostalom, cijela fnrj je preuzela boljševičku “verziju” dogmatskog socijalizma koja je, realno, brat blizanac nacionalsocijalizma.

U svakoj teoriji (koliko god šuplja bila) postoje djelići koji imaju smisla. Međutim, izdvajanje takvih djelića radi povijesne revizije objektivnog smeća je možda čak i veći zločin od samog zločinačkog uređenja. Ili glupost koja graniči sa boli.
Oni koji se usude raspravljati o “dobrim stranama komunizma”, “utopiji” i sličnim PR terminima neka se sjete da je “diktatura proleterijata” prirodni nastavak “revolucije”. Dalje ne znam jer dalje od te diktature nitko još nije dospio…

Kina?
To nakaradno uređenje postoji iz istog razloga iz kojeg se razvio nacistički Reich - ostatak svijeta nije imao muda zatrti zlo u početku. Oni koji ističu Kinu kao “svijetli primjer” neka se sjete “kulturne revolucije”, Trga mira ili nehumanih uvjeta pod kojima kineski čovjek arbajta za taj “svijetli primjer”. Ukratko, najizopačeniji primjer primjene dijalektičkog materijalizma u povijesti…

Čim su tebe hranili dok si bio mali? Ovoliko mržnje i gnjeva već odavno nisam niti vidio niti pročitao. Majke ti šta su te na lancu držali?

Živio sam u toj nakaradnoj tvorevini.
Prvi put sam bio na obavjesnom razgovoru sa 16 godina. Ne radi nečeg što sam napravio nego radi toga jer su pratili obitelji onih koji su imali nesreću izgubiti u 2. SR (ujak je bio ustaša).
Za banane, čokoladu i kavu (a da ne pričam o nečem drugom) trebalo je ići u Trst pa švercati. Ako te ulove na granici, morao si im dati mito.
Gdje god sam išao u inozemstvo s tim crvenim smećem od “pasoša”, gledali su me kao izroda, a često i pretraživali do gola.
Gledao sam razne okrutne seljačine koji su drmali državom u kojoj sam rođen, a samo zahvaljujući crvenoj knjižici.
Nije bilo struje.
U školi sam morao bubati “marksizam” i “teoriju i praksu socijalističkog samoupravljanja”, umjesto onog što me doista interesiralo (matematika, fizika…).
Cijelu sam mladost morao učiti gnjusnu verziju povijesti.
Pobili su stotine tisuća pripadnika mog naroda.
Zatvorili su ih još stotine tisuća.
Raselili su još stotine tisuća.

Jel’ dosta? Jer, ima toga puno više…

Ipak, na kraju tog sranja nismo im se osvećivali. Nismo ih pobili. Nismo ih zatvarali. Dali smo im samilost. Oprost.
A sad se opet vraćaju, zaogrnuti nekim drugim PR plaštevima. Ne biti gnjevan? Smiješno.

Da, mrzim ih iz dna duše. Istovremeno, plašim ih se do granice paranoje.
Mislim, kao i svatko normalan…

[quote=“CreatifCode”]Ja mogu samo zaključiti da ne poznam niti jednu današnju, a niti u prošlosti, zemlju koja je ili je bila komunistička.

Davno je jednom netko rekao da na putu do komunizma stoji i kapitalizam kao nužno društveno uređenje.

A kako se komunizam danas malo drugačije promatra evo jedna od zemalja koja je počela “pokoravati” svijet: Kina.[/quote]

Pa eto, ako komunizam već malo drugačije gledaš, onda ima dosta zemalja koje su bile komunističke i zvale se takvima. Nije dobro završilo. Opet, u teoriji je svašta divno i krasno, u praksi nije.

Kina, definitivno je napredovala od onoga gdje je bila, ali daleko je to jos od neke normalne drzave da bi se uzimala kao svijetli primjer za nešto.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja