Maticni broj firme nuzan i na INO racunima?

Danas me knjigovotkinja nazvala da je bila na tecaju na kojem je doznala da svi INO racuni moraju sadrzavati maticni (porezni) broj firme?

Ako je ovo istina morao bih ponovno izdati sve racune iz prethodne godine na kojima nisam navodio maticni broj.

Ima li tko vise informacija o ovome? Da li stvarno mogu imati problema ukoliko ne dodam maticni broj na INO racunima?

Na racunima od 2010 potrebno je navoditi OIB.

[quote=“SteelMaiden”]Danas me knjigovotkinja nazvala da je bila na tecaju na kojem je doznala da svi INO racuni moraju sadrzavati maticni (porezni) broj firme?

Ako je ovo istina morao bih ponovno izdati sve racune iz prethodne godine na kojima nisam navodio maticni broj.

Ima li tko vise informacija o ovome? Da li stvarno mogu imati problema ukoliko ne dodam maticni broj na INO racunima?

Na racunima od 2010 potrebno je navoditi OIB.[/quote]
Prema nasem knjigovodstvu, MB odnosno po novom dovoljno OIB, treba biti samo na racunima domacim osobama obveznicima PDV-a.

Mozda nasi nisu bili na tecaju :slight_smile: No garant u 2009. na sve racune koje smo izdavali stranim firmama nije isao nikakav njihov MB.

Članak 15. stavak 3. Zakona o porezu na dodanu vrijednost - i prije i nakon OIB-a - je identičan samo što se prije OIB-a koristi pojam “porezni broj”, odn. “matični broj građana”, a nakon OIB-a se govori o “osobnom identifikacijskom broju”.

Navodi se da račun mora sadržavati porezni broj odn. OIB i onoga tko daje robu/usluge i onoga tko prima.

Ne spominju se posebno inozemni kupci, barem u tom dijelu.

Ako nema još neki dodatni članak ili neki drugi zakon koji bi ovo preklopio, račun mora naprosto uvijek sadržavati porezni broj obje stranke, a zdrav razum nekako nalaže da ako radiš s firmom u zemlji u kojoj porezni brojevi možda uopće ne postoje (npr. kako sam čuo u Dubaiju porezi ne postoje, nego se samo od kralja unajmi kvadratura poslovnog prostora), onda možda nećeš imati šta napisati za kupca.

Možeš nazvati i savjetodavnu službu magazina rif.hr i rrif.hr ili savjetnika u PU.

Na koji si broj mislio? Na svoj ili kupčev? Ako si mislio na svoj, zašto bi uopće radio dvije šprance računa? Ja, recimo, imam hrvatsko/englesku šprancu i račun mi je uvijek identičan, tako da svi moji podaci uvijek pišu, a za onih par računa što svojedobno jesam izdao u inozemstvo sam naveo i porezni broj kupca, što mislim da postoji u većini zemalja.

S dolaskom OIB-a sam sve stavio na račun: i OIB i MB i MBS, od viška glava ne boli. Inače, po Zakonu o trgovačkim društvima na računu mora stajati i MBS i iznos temeljnog kapitala i ime člana uprave.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja