Meta ukida provjeru tačnosti (fact-checking)

Auuu vraca li se zlatno doba za spam i naslove :joy:

Konačno. Kad zvanično možemo da spamujemo nije mi poznato

1 Like

Mjenjajte servere dok Facbook nije odčepio.:slight_smile:

Je li raskrinkavanje ovo radilo za područje BiH ili je to nešto drugo

necete moci ni sada :smiley:

bit ce kao na twitteru … ispod svake objave moci ce da budu Community Notes … sto znaci da ispod bilo koje vase objave moze pisati bilo sta ako se pedeset ludaka slozi oko toga i izglasa :smiley:

e sad, stvar je hoce li biti smanjen domet… i dal je sad ovako lakse manjim sajtovima jer su manje sanse da ce ih neko navatat (dok npr aki te raskrinavanje uhvait, oni uhvate sve sajtove sto su napisali isto/slicno)

1 Like

A drago mi je radi ovi seronja sto su radili raskinkavanje i slicni govnari.

2 Likeova

sta su radili da ne valja?

Da,tako je.Neovisna novinska agencija je radila takvo što.Milsim da sam i ja jednom dobio prijavu jer su “navodno” procjenili da je vijest bila lažna.

Kršili osnovna ljudska prava, međuostalim to je pravo na slobodu govora, shadowbannali one s kojima se nisu slagali, smanjivali im vidljivost i domet na FB… gurali svoje agende, a naravno, uglavnom su to ekstremni ljevičari, usmjereni protiv tržišne ekonomije… posebno su blistali za vrijeme korone, kada su šikanirali sve koji su imali drugačije mišljenje, bilo vezano za nošenje maski, lockdown, obavezno cijepljenje odraslih i djece, Billa Gatesa, Georga Soroša… ili u novije vrijeme, glede globalnog zatopljenja, karbonskog otiska itd… Najnoviji primjer, FB stranici Rijeka Meteo je smanjen doseg jer su napisali da je izmjerena rekordno niska temperatura u Sibiru, a pošto se to kosi sa narativom o globalnom zatopljenju, značajno im je smanjen domet.

Uglavnom, katastrofa, ne ponovilo se sve to.

Primjer, u Hrvatskoj je palicu glavnog policajca dobio Petar Vidov, čovjek bez obrazovanja, extremni ljevičar, a preko noći postao alfa i omega praktički na hrvatskom webu.

3 Likeova

Kako su to bogati uradili :smiley: Mene su zakacili dosta puta, i uvijek opravdano. Svaki put kad sam vidio da su negdje nesto oznacili- bilo je s razlogom.

Moze link do posta? Milion sam posto ubjedjen da u originalnom clanku nije izneseno samo da su u Sibiru jako niske temperature. Inace, veoma niske temperature (ne u prosjeku) nisu protu-argument, stavise, idu u prilog originalnoj tvrdnji, jer se zbog klimatskih promjena pojavljuju ekstremnije temperature na obe strane (i toplije i hladnije), pogotovo blize polovima zbog polarnog vorteksa cije djelovanje je jos izrazenije zbog vecih temperatura tokom ljeta, pa onda on djeluje tako sto gura hladan vazduh dalje sjevernog pola, sto utice upravo na pomenuti Sibir, sjever Skandinavije, Aljasku, sjever Kanade itd.

2 Likeova

Bilo je i vrijeme :partying_face::partying_face::partying_face:

1 Like

Istina je da ukidaju ali samo za Americko trziste za nase prostore Faktograf i Raskrinkavanje i ostali nazalost ostaju i dalje u funkciji

To nebi imalo onda smisla. Klix je pisao na tu temu.Evo članka.Kako će se odluka o ukidanju fact checkera na Facebooku i Instagramu odraziti na BiH: Brojne su posljedice

Znaci tek za godinu ce se moci :joy:

Sjećam se prije par godina da su na podcastima pričali isto ovo što je Zuckeberg izjavio neki dan.

Svi su bili etiketirani kao teoretičari zavjere.

what a time to be alive.

• Only 3% of social media accounts are toxic, but they produce 33% of the content.
  • A mere 0.1% of users are responsible for sharing 80% of fake news.
  • 74% of all online conflicts begin in just 1% of online communities.

I kad se zale na fact checkere, uglavnom ce tih 0.1% da budu najglasniji kako se ne radi dobar poso :smiley: