Mislim da imam virus

…hvala Bogu, računalni…cure ne morate se bojati :smiley: :smiley: (Kojih baš na ovom forumu i nema xd)

Više toga mi sumnju razvilo.

  1. Jednog dana su mi se u odvojenom HDDu pojavili čudni fileovi u root-u te particije. Ahh…reko da je dobio neki app popizditis i to sam ignorirao

  2. Nedavno sam imao problema sa prevelikim zauzećem RAM memorije…i to su mi rekli također da smrdi na nekakve mutne poslove u pozadini

  3. Kopiram sada file-ove sa fileZilla na server. Prvi puta kopiram jedan folder. …i vrisne mi fileZilla da neki file već postoji, želim li ga overwriteat? Kae nejgore, to mi se već desilo nedavno, ali mi se lampica nije upalila.

Kako je moguće da se file hoće overwriteat, ako prvi puta kopiram folder? Očito se netko unutra na serveru već ugnjezdio i duplicirao? Što ne? Ovo mora da se vrag od virusa potpisao i otkrio?
Sada vidim i koji je to file …ali me strah da taknem mišem u “zombija”.

Koja je najbolja procedura da se rješim tih sra-nja? Koji antivirusni je dobar da skenira komp? Baš da vidim hoće li ga otkriti sada kada znam gdje je.

…ili barem mislim da znam gdje je.

File se inače zove gradlew.bat i pored njega je još jedan gradlew bez ekstenzije. Taj je zapeo kod ftp uploada. Mišem kada dođem povrh ovog .bat file-a, kaže da je to: “Windows batch file”. Tako nekakvi slični fileovi su mi se baš pojavili u HDD particiji koju spomenuh na vrhu posta…

Što s đubretom?

Kopiranje s filezile i pojava owervritea nemora znaciti nista ponekad prdne veza pa onda on ponovno jedno te isti file zeli uploadat jer onaj prvi nije do kraja pa je na pola stao ali pola filea je vec gore, najbolje je stisnut overwrite to vidis po velicini datoteke.

A ovo sa bat je druga prica. Ako server nije windowski koliko ja znam bet file se nemoze runat, sto kaze i samo, da je to windows file.

Eto izgleda da nisi vjerojatno hakiran, pogtovo ako se bavis ovim, ako se ne bavis onda oprez mozda je datoteka samo tako anzvana a unutra je sranje.

RAM memorija se na novim kompovima dobro trosi, i tu ne zbog kompa nego zbog aplikacija, ako ostavis chrome upaljen duze vrijeme on ce papat tu memoriju mic po mic…

1 Like

Hmm…u nastavku me fileZilla pitala za overwriteat još tri filea. Neki su izgledali jako obično.
Npr…neki file je ekstenzije .less, otvorim ga i u njemu nema ničega posebnoga… (Mada nije moj libriray)

Ne kužim kako se moglo desiti prilikom uploada da file već postoji. Možda bug na fileZilli :confused: ??

Brz si, nisam ni stigao osobno googlati što je gradle. :slight_smile: Fala.

Svejedno bi preporuku za neki dobar antivirusni da skeniram komp… sumnjiv mi je baš nekako.

A i moram povući neke fileove sa jednog servera za koji znam da imaju virus u sebi.
Doduše, to su neke injection skripte da ubac+e spam reklame na web.

Nemam pojma, jel se uopće trebam bojati takvih fileova na svom računalu? Kako pristupiti tom problemu?
Ja bi kao trebao te fileove skinuti, pročistiti i uploadati na drugi server. Hmm, hmm…

Nemoras se bojati virusa koji su namjenjeni serverima tipa injectanje reklama u webstranice i drugo.

No trebas pripaziti ako skines executable virus koji je namjenjen windowsima mogao bi se dobro zeznuti. Ransomware je najgore sto te moze zadesiti, tak da…

Nemogu ti preporuciti nijedan antivirusni program jer ih vec ne koristim ima desetke godina. Imas Mcafee (lol) (to je od onog crypto lika sto sa kurvama plovi po oceanu i sad ce se kandidirat za predsjednika, pa sad ti razmisli jel dobar).

koristio sma nekad Avast.
https://forum.avast.com/index.php?topic=194892.0
Ali ovaj link stavljam zbog step 2, ima Farbar Scaning Tool. on napravi log i onda po tom logu vidis jel ima sto sumnjivo ili ne. Ako nema nista sumnjivo onda nisi inficiran.

Ovaj fabar sam trazio 15minuta po Googlu zahvaljujuci njihovoj predivnoj trazilici koja gura ■■■■■ naprijed (naravno ■■■■■ za koje treba dat pare), a ovaj fabar se tek spominje na forumu…

Hebem ti kruh hahahahaha, on je odavno predmet sprdnje, ali si trebao staviti najbolji dio

1 Like

Mozda bilo njegovo prije 25 godina vise nije.

1 Like

Dobar Antivirus je Nod32 od Eseta

ja imam samo windows defender … za sad nema problema

kažu da je 360 total security dobar

probaj možeš li šta sa wise cleanerom … na mom faksu rade sa wise i 360 total security

probaj neke alate sa linka https://www.bleepingcomputer.com/download/rkill/

ili napravi boot USB https://www.avg.com/en-ww/download.prd-arl.

Ako zelis daj teamviewer pa ti se ja spojim i rijesim problem. Ali tek oko 5 popodne jer radim(u kompjuter servisu). Inace je McAffee sranje zadnje,i usporava komp maksimalno,ne valja nista. Windows Defender je dovoljan ali on ne stiti od svega. Inace koristimo Malwarebytes Antimalware uz Windows Defender. Ponekad ima potrebe i za nekim drugim alatima.

Malwarebytes Antimalware je prava stvar i najčešće će i on sam riješiti problem. :+1:
Drago mi je da to kaže i dr Mrgood. :blush: :o:

Fala puno na ponudi pomoći!
…ali rado ću sam istražiti što mogu postići sa preporučenim anti virusnim programima :wink:

1 Like

Jel ima netko total av? Kakva su iskustva? Navodno je dosta dobar i besplatan…

Na win 10 nisu potrebni nikakvi dodatni antivirusi. Windows Defender u sebi ima core od BitDefendera koji je trenutno najbolji AV.

  1. Odakle ti da win defender koristi bazu od bitdefendera?
  2. Najboljim av se smatraju godinama eset, kaspersky i bitdefender. Sada koji je bolji to se nikada nezna, osim ako gledas one ludake na youtubeu koji skinu 10 000 malwarea i pokrenu ih i onda gledaju koji je av vise malwarea detektirao sto je totalna glupost kada se gleda koliko novih malwarea izade da dnevnoj bazi.

Ako gledamo koji software ima vise razlicitih baza to je hitmanpro koji koristi kaspersky i bitdefender, posto je on u vlasnistvu sophosa, ima isto i sophosovu bazu. Ali naravno govorim sada o cloudu koji zahtjeva internet :confused:

Eset je bio dobar pred 10 godina. Sada se u struci jako slabo koristi. Kaspersky usporava komp do granice da se ne moze koristit normalno.
Da, windows defender ima bazu od bitdefendera,provjereno znam jer smo imali predavanje nedavno o tome.

Kome god treba antivirus da bi bio siguran, za njega nije PC …

Ahh nemozes tako. Recimo djeca trebaju PC za svoje girice, filmice, crtice i tako, a nemaju pojma sto se desava i koje opasnosti vrebaju.

Isto vrijedi za ove starije koji imaju znanje ko djeca…

Znaci antivirusni su itekako potrebni