Prisluškivanje mobitela... mislim da nas slušaju 📵

Pozz, evo sta mi se desava.

Prije par dana sam sa zenom izasao na kafu, i tu smo pili jedan brend kafe gdje sam ja glasno izgovorio par puta ime tog brenda. Nisam googlao ili nesto slicno, samo ustima izgovorio. Dodjem kuci, upalim YouTube na smart TV-u (cak tv nije povezan sa istim gmail acc), kad ono reklama bas te kafe.

Upalim facebook na mobitelu, izbaca mi fan page od brenda te kafe. Ono sjebada bas. Provjerim jel mi Siri ukljucen na mobu, nije. Provjerim jel zeni Siri ukljucen, nije ni njoj. Znaci Siri ne slusa izgovorene “keyworde”.

Sta li bi ovo moglo biti? Lol.

2 Likeova

Ja sam imao mobitel, nista ukljuceno pokraj sebe, citao sam one prospekte iz novina i isto tako par puta sma glasno spomenuo jedan pivski brand koji nisam niakd prije pio, kad ono Facebook tres reklame tog Piva svako malo, a Pivo i nije toliko reklamirano kao recimo ozujska ili karlovacka, u biti prvi put u zivotu sam vidio tu reklamu…

Facebook APP Uninstal od onda… Nek se hebe taj zuckerbergs

2 Likeova

Haha, a da nije paranoja u pitanju? :wink:

3 Likeova

To odavno rade, imas na Youtube dosta ih je snimalo o tome.

Nije paranoja nego je 1+1 matematika. Znam sta sam uradio, vidim sta mi se prikazuje.

I nije samo za kafu, pocelo se prikazivati i non stop brend cokolade koji sam izgovorio zeni u supermarketu. Tj “kupi ovu Lindtt cokoladu” i od tad Lindtt reklame po mobitelu, fejsu i na smart TV YouTube prije startanja videa.

Oboje koristimo iPhone Xs sa iOS 12.2. Laptop ja slabo koristim, samo za Steam. Imam osjecaj da Apple ovaj co-motion procesor koristi za jos nesta a ne samo za Hey Siri.

samo neka mi neko objasni odakle im uporište da rade to što rade … jesu li ikad objasnili ikome na osnovnu čega mogu to da rade? gdje je korisnik prihvatio da mogu slušati sve i bilo kada?

Ok nije fino sto to rade ali sto ima veze? Takvo je vrijeme da sve o svakom znamo, nema privatnosti i mene to nije briga jer znam da nisam velikim ljudima zanimljiv

1 Like

Ovo se često ljudima čini da se dešava i da su prisluškivani…ali moguće je da je samo sinkronicitet.

Jednostavano je testirati: Forsiraj neko ime brenda jedan dan i gledaj hoće li se pojaviti ta reklama.
Ako postoji algoritam koji sluša, sigurno ga je lako zeznuti forsiranjem priče o tom brendu.

3 Likeova

To vec ne znam, ali sto se mene tice neka snimaju :joy::joy: niti ce cuti sta interesantno, niti ce mi kako nastetiti.

meni bgmi smeta, ako kažem trebi da skine sve sa sebe a ostavi štikle ne želim da neki fappaš iz applea sjedi sa slušalicama u ušima i masati ga :smiley: :smiley:

3 Likeova

Nez za vas al meni je privatnost donekle bitna. I ne volim da me slusaju, nisam kriminalac kojem je sud odredio da se mora prisluskivat a tako se osjecam.

I sta sad odem sa nekim na sastanak za graficki dizajn, na tom sastanku izgovorim odredjene rijeci a klijentu kuci pocnu iskakat reklame druge firme za iste kljuce rijeci (graphic, logo, cheap) i odjebe me samo jer je neko drugi reklamu platio dok se ja verbalno lomim privuc ga da potpise sa mnom ugovor za pocetak rada.

Evo ja sam skoro vodila diskusiju o rijeci “dokolica”. Najedanput sam bukvalno tri put dnevno cula ili citala negdje tu rijec. Veze s reklamama nema, prosto s nasom percepcijom. S druge strane, koristim Alexu (Amazon). Zgrozila sam se kad sam onlajn na Amazonovoj platformi cula, pored naredbi, snimljene kratke isjecke razgovora ukucana. Jeza…

1 Like

Davno sam gledao video, mislim da je dosta povezan sa ovom temom. U pitanju je istrazivanje “smart home” i privatnosti u takvoj kuci, vrijedi pogledati, ne traje dugo:

Ja sam jednom igrao pictionary i došla riječ “kafeterija”. Nitko nije bio siguran što ta riječ znači, svi smo samo nešto nagađali.
Sutradan hodam u intersparu, u trgovini jel…i pogled mi zastane na nekoj čudnovatoj posudi. Onako bezveze idem pročitati što piše ispod posude…i ispod piše: “kafeterija”.

Znači, mini čudo!

Ali čudesa su samo ono što naš mozak trenutno ne razumije…, a postoje nama “nevidljive” sile koje su povezane sa našom percepcijom i fokusom, a te sile mi ne razumijemo. I zato se dešavaju ovakve stvari…i neki to jednostavno nazivaju “zakonom sinkroniciteta”. Ja to proučavam zadnjih 12 godina i uvjeren sam da tu nečega ima…tj. nebi mi nitko ni vjerovao što sam sve otkrio po tom pitanju.

I to što vam se dešava, to je sve vezano sa tim sinkronicitetom. Kada bi vas Google/fb slušao, lako bi ga zaebavali/manipulirali i pravili igru oko reklama koje će vam prikazivati… Kao što rekoh u prethodnom postu, forsirajte onda neku riječ i ako vas sluša sigurno će reklame samo oko toga iskakati.

2 Likeova

ne treba im nikakvo uporiste dok ne rade oficialno a nisu “uhvaceni” :smiley:

1 Like

To je ziher , na mobu se ne prisluskuje sve, vjerojatno samo kljucne rijeci na temelju kojih se sibaju reklame.

Neznam kako se zove video, mozda je netko ovdje postao ili sam ga nasao na jubitu uglavnom, lik izbrisao sve sa googlea i zatrazio backup svih podataka i opet mu sve izbacilo (mislim da je google backup 99%), ukljucujuci i voice activation sada neznam koji jeli alexa ili siri, uglavnom snimilo je i komandu za aktivaciju, znaci da slusa tj mora slusati cijelo vrijeme tako to cudo i radi…


Ko ima 10-ak minuta vremena neka pogleda :smiley: o čemu lik priča i kakve mu reklmae pojavljuju haha
cirkus
1 Like

Ništa to nije novo, za Apple je dobro poznato da sve snima i drži u arhivi neko vrijeme. Da ne govorim da Google Maps i kad nije upaljen kupi lokacije na kojim budeš pa onda automatski prodaje to za oglase dalje. Isto rade Facebook itd. Facebook kad tek instaliraš traži odobrenje da ti prati svaki korak, kad ga blokiraš, po cijeli dan ti izbacuje notifikaciju da nije uspio da te locira, dosadno je ali shvatiš koliko često kupi podatke ako odobriš. Google Maps i kad je ugašen, gps ugašen, dođe ti nekad upit da daš ocjenu nekog lokala u kojem si bio, kako?

kako se niko nije sjetio da ih masno tuži … nije valjda da u uslovima korištenja piše da imaju pravo da snimaju i kad mikrofon nije uključen