Mješanci

Rase imaju ljudi, pasi, mačke … i gomila drugih da ne nabrajam. Ako se bjelac i crnkinja kokaju dobije se mješanac mulat. Mješanaca ima i među drugim vrstama uključujući navedene pase i mačke. A jel mi ko zna objasniti zašto nema mješanaca među ribama i pticama. Srdela je uvik srdela, vrabac je vrabac, nema mješanaca. Zašto? Nikad nisan čuja za mješanca srdele i lokarde npr.!
PS. I grejpfrut je mišanac. Dakle toga ima i kod bilja.

Mješanaca srdela i vrabaca nema zato što srdele i vrapci nemaju niti avione niti roblje.

Kada govoriš o rasama, sjeti se prvo da se tu ne radi o različitim vrstama, već o adaptacijama na okolinu. U načelnoj taksonomiji, za sve jedinke koje se mogu međusobno razmnožavati i pri tome daju podmladak koji je također u stanju razmnožavati se dalje se smatra da spadaju u istu biološku vrstu. Ta klasifikacija nije dovoljno precizna, ali postoji povijesno.

Unutar vrsta se klasificirati može na podvrste - to su grupe koje imaju neke genetske različitosti i mogle bi se međusobno razmnožavati, ali to ne čine zbog vanjskih faktora kao što je geografska izoliranost.

Daljnja klasifikacija je na rase ili pasmine, gdje se radi o još manjim genetskim razlikama (ili razlikama u izgledu). S tom razlikom što pasmine nastaju umjetno, čovjekovim selektivnim parenjem.

Crnci i bijelci nisu različite vrste, čak niti različite podvrste (sve druge ljudske podvrste su izumrle) - tek postoje neke manje adaptacije na okolinu, tj. bijelci su se adaptirali na manjak sunčeve svjetlosti bitne za proizvodnju vitamina D.

S obzirom da se radi o adaptacijama na okolinu, pripadnici različitih rasa žive vrlo daleko jedni od drugih - toliko daleko da su im okoline u kojima žive tako različite da su se morali adaptirati na njih. Očigledno, zbog udaljenosti su geografski izolirani teško je da će se oni miješati u nekoj većoj mjeri. Sve dok ne izmisle avion. I tako umjetno skrate udaljenost. Drugi način je da se pripadnike jedne rase masovno transportira u okolinu pripadnika druge rase, recimo kao robove.

Isto vrijedi za pse i mačke jer su to dvije životinjske vrste koje su se evolucijski vezale uz čovjeka, pa ih čovjek sada “miješa”, odn. upravlja njihovom reprodukcijom stvarajući različite pasmine.


Da li kod srdela postoje podvrste i rase, ja ne znam, ali one se - ako postoje - sasvim sigurno miješaju u onoj mjeri u kojoj dolaze u kontakt.


Srdela i lokarda pripadaju različitim porodicama. Taksonomski, porodice se dijele u rodove, a rodovi u vrste. Dakle, srdele i lokarde se ne mogu međusobno razmnažati. Iako se sasvim sigurno konstantno dešava da mužjak jedne vrste ispušta spermu na jajašca položena od druge vrste, taj kontakt ne rezultira oplođivanjem jajašaca.

tnx!!