Moj portfoilo

Link na stranicu:

http://13lance.99k.org/

Ja sam relativno nov u programiranju i ovo je moj prvi portfolio sajt. Pošto će me taj sajt predstavljati potencijalnim poslodavcima, mislim da bi bilo dobro da čujem mišljenje drugih webmajstora i ispravim bilo kakve greške kako se ne bi kasnije blamirao :slight_smile:

  1. Domena je privremena, tako da nju ne komentirajte.
  2. Nisam dizajner, ali sam se potrudio donekle oko dizajna. Prijedlozi i sugestije su dobrodošle, ali imajte na umu da su mogućnosti nekakvih većih promjena ograničene.

3) Najvažniji su mi komentari na sam portfolio - je li dovoljno profesionalan i da li bi vas (da u ovom trenu trebate usluge programera) uvjerio da vaš projekt povjerite baš meni.

Puno hvala!

P.S.
Ako netko ima kakav zanimljiv projekt koji bi se lijepo uklopio u portfolio, neka me kontaktira pa ćemo se dogovorit da ga odradim besplatno ili u zamjenu za kakvu dobru preporuku. Nadam se da vas to neće dovesti u moralnu napast da mi portfolio odmah proglastite šugavim i potom ponudite baš vaš projekt :slight_smile:

Imaš još puno vremena pred sobom, sve će sjesti na mjesto ako budeš uporan. :slight_smile:

onda si barem trebao i napraviti sam portfolio…

Zašto ovo kažem?
Uzeo si gotove javascripte…
vidi se da si pokusavao stilove ubacivat, ali pregledaj malo sta si redio, externi css mozes pozvati samo u headeru, ne bezeveze u html-u, a ti si cak i u css file ubacio html i jos css-a…

Neka ti ove kritike posluze da bolje naucis neke stvari i tek onda radis stranice…
Za pocetak uzmi tutorijale za html i css, a kasnije mozes i za javascript

Gosarić - hvala na riječima podrške, ali što točno želi reći?

Zerocoolos, kod je moj, nisam uzimao gotove skripte (osim, naravno, JQuery-a). Što se tiče samog CSS-a, očito je da mogu pozvati jer inače ne bi radilo :slight_smile:
E sad, smijem li, to je već drugo pitanje. Uglavnom, razlog zašto je CSS (a bome i JS) u body-u je zato jer se tamo automatski dodaje (neću valjda ručno dodavat svaki CSS i JS fajl?!). Mogu podijeliti output funkciju na dva dijela ali ne znam koliko je to vrijedno truda…

http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2F13lance.99k.org%2F&charset=(detect+automatically)&doctype=Inline&group=0

Inaće, imaš grešku, ja ne vidim tekst na početnoj, prekratak ti je ovaj box.

I meni portfolio izgleda dosta neprofesionalno, pretaman mi je i prezbijen. Ali izgleda kao da imaš znanja :slight_smile:

Očito je da po tvojem pisanju da samo misliš da znaš, hajde uzmi malo firebug i provjeri svoju stranicu bolje nego da se ovdje blamiraš…

  1. Javascript možeš pozvati kad god želiš(ali ne kasnije od taga), ja npr svaki Javascript zovem taman prije taga, s tim da sve ucitavam unutar window.onload, tako se osiguram da bez obzira gdje javascript ucitam nemam problema s razmisljanjem jel neki dio html-a ucitan koji zelim kontrolirat javascriptom

  2. “Što se tiče samog CSS-a, očito je da mogu pozvati jer inače ne bi radilo” - ne možeš, možda ti i nekim čudom na nekom browseru i ali zakasnjelo. Ovako treba i vremena da browser skonta sta si zelio reci, na maxthonu uopce ne ucita css, a na safariu se pojavi nekoliko sekundi nakon ucitavanja html-a, a ista stvar je i sa IE, sad sam to testirao. Nauci se pravilima htmla i css-a, ako su i browseri “pametni” nece svi jednako reagirati.

I jos jedna stvar sto se tice javascripta, bolje ti je nauciti javascript koji ti daje ogromne mogucnosti da nadopunis taj dizajn nego kopirati skripte za razlicite javascript librarye, ne kazem za je recimo jQuery losa stvar, nakad dobro dodje, ali kada trebas neke specificne stvari napraviti znanje javascripta je od velike koristi.

Ako se vec zelis baviti dizajnom i kodiranjem stranica vrijeme je da naucis pravila kako se sta radi jer ces se dovesti u situaciju sa skriptama koje se dugo ucitavaju da nemaju stila dok se do kraja ne ucitaju, a to izgleda totalno bezeveze i nepregledno.

[quote=“APazinjan”]
http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2F13lance.99k.org%2F&charset=(detect+automatically)&doctype=Inline&group=0

Inaće, imaš grešku, ja ne vidim tekst na početnoj, prekratak ti je ovaj box.

I meni portfolio izgleda dosta neprofesionalno, pretaman mi je i prezbijen. Ali izgleda kao da imaš znanja :)[/quote]

ima vise gresaka, a znanja za uzimanje gotovih skripti naravno…

http://ch-slike.com/images/SprVc.png

  • zanimljivo je kako kazes da je kod tvoj, ajde mi samo reci sta si ti ovdje gledajuci html uradio, mogu odmah reci, nista…

ne razumijem potrebu reklamiranja neceg “svojeg”, a ustvari nisi nista napravio sam, tu prodajes maglu…

Dečki, puno vam hvala na komentarima - najbolji ste!

APazinjan, možeš li staviti screenshot te prve stranice? Prvo sam mislio da je riječ o fontu no sada vidim da se (barem meni) dobro prikazuje bez obzira na to koji je font (default ili backup).

Što se tiče samog dizajna, iskreno, ne znam što promijeniti - teksta nema dovoljno da bi koristio tradicionalni single column dizajn. Imaš li ti kakvu ideju?

Zerocoolos, tebi posebice hvala - ti ulažeš najviše truda iako ne moraš. Stoga još jednom - puno hvala!
Što se tiče CSSa - meni je na localhost-u se sve učitavalo dovoljno brzo da to čekanje nisam ni primjetio. Na serveru je drugačija stvar ali na to nisam obraćao previše pozornosti pošto nerijetko naletim na stranice sa istim “problemom” i ne vidim to kao nekakvu veliku manu (a dio je i do samog servera koji je spor). E sad, zašto je CSS baš tamo?

Razlog je banalno jednostavan - stranica koju vidiš je sastavljena od više odvojenih VIEW-ova i većina njih ima svoj zasebni CSS i JS kojima upravlja jedna PHP klasa. Vjerojatno već uviđaš gdje je problem - ako klasa output-a CSS na vrhu (dakle, u , gdje bi i trebao biti) svi ti VIEW-ovi će dodati svoje CSS/JS fajlove prekasno (tj. nakon što je gotov) i oni zapravo nikada neće biti prikazani. E sad, postoje raznorazne solucije koje mi padaju na pamet no niti jedna od njih nije baš elegantna. Svejedno, vjerojatno ću to ipak promijeniti.

Usput, mislim da je došlo do nekih problema u komunikaciji između nas dvoje. Jedine strane skripte koja ova web stranica koristi su JQuery i MVC framework na kojem je rađena stranica. Sav preostali kod je moj vlastiti rad. Ukoliko sam te pogrešno razumio, ispričavam se unaprijed, no ti tvrdiš da ovo nije moj vlastiti rad. Ako je tako, molim te ukaži mi koji točno kod nije moj.

TL,DR: CSS je tamo s razlogom. Kod nije tuđi već sam ga sam napravio.

[quote=“13lance”]Dečki, puno vam hvala na komentarima - najbolji ste!

APazinjan, možeš li staviti screenshot te prve stranice? Prvo sam mislio da je riječ o fontu no sada vidim da se (barem meni) dobro prikazuje bez obzira na to koji je font (default ili backup).

Što se tiče samog dizajna, iskreno, ne znam što promijeniti - teksta nema dovoljno da bi koristio tradicionalni single column dizajn. Imaš li ti kakvu ideju?

Zerocoolos, tebi posebice hvala - ti ulažeš najviše truda iako ne moraš. Stoga još jednom - puno hvala!
Što se tiče CSSa - meni je na localhost-u se sve učitavalo dovoljno brzo da to čekanje nisam ni primjetio. Na serveru je drugačija stvar ali na to nisam obraćao previše pozornosti pošto nerijetko naletim na stranice sa istim “problemom” i ne vidim to kao nekakvu veliku manu (a dio je i do samog servera koji je spor). E sad, zašto je CSS baš tamo?

Razlog je banalno jednostavan - stranica koju vidiš je sastavljena od više odvojenih VIEW-ova i većina njih ima svoj zasebni CSS i JS kojima upravlja jedna PHP klasa. Vjerojatno već uviđaš gdje je problem - ako klasa output-a CSS na vrhu (dakle, u , gdje bi i trebao biti) svi ti VIEW-ovi će dodati svoje CSS/JS fajlove prekasno (tj. nakon što je gotov) i oni zapravo nikada neće biti prikazani. E sad, postoje raznorazne solucije koje mi padaju na pamet no niti jedna od njih nije baš elegantna. Svejedno, vjerojatno ću to ipak promijeniti.

Usput, mislim da je došlo do nekih problema u komunikaciji između nas dvoje. Jedine strane skripte koja ova web stranica koristi su JQuery i MVC framework na kojem je rađena stranica. Sav preostali kod je moj vlastiti rad. Ukoliko sam te pogrešno razumio, ispričavam se unaprijed, no ti tvrdiš da ovo nije moj vlastiti rad. Ako je tako, molim te ukaži mi koji točno kod nije moj.

TL,DR: CSS je tamo s razlogom. Kod nije tuđi već sam ga sam napravio.[/quote]

moja isprika, nisam znao da radis na frameworkeu pa sam zato mislio da nije tvoj html kod…

uglavnom sto se tice javascripta, najbolje ti je da se osiguras da je html ucitan prije njega, zbog id-ova elemenata napraviti to jednostavno ovako:

function pripremiKod() {
    //su pises sav js kod
}
window.onload = function() {
    pripremiKod()
}

ucitavanje js koda pod window.onload ce ti osigurati da ti se taj kod ucita tek nakon ucitavanja svog ostalog(html i css) pa ce ti sve raditi bez problema i onda mozes staviti pozivanje js skripte gdjegod…

Nema problema, drago mi je da smo to razriješili :slight_smile:
Zapravo, ja sam kriv, trebao sam odmah spomenuti da je napravljeno u MVC frameworku…

[quote=""]
ucitavanje js koda pod window.onload ce ti osigurati da ti se taj kod ucita tek nakon ucitavanja svog ostalog(html i css) pa ce ti sve raditi bez problema i onda mozes staviti pozivanje js skripte gdjegod…[/quote]

Iskreno, nisam previše pažnje posvećivao na to - negdje sam pročitao da je JQuery najbolje staviti na kraj i to napravio i jednostavno išao dalje za poslom, nisam uopće razmišljao o tome.

Usput, CSS je sada u , tako da bi se trebalo pravilno prikazivati, bez čekanja.

EDIT: Usput, što mislite o samim radovima? Jesu li dovoljno dobri?
I je li tekst malo previše marketingški plastičan?

[quote=“zerocoolos”]onda si barem trebao i napraviti sam portfolio…

Zašto ovo kažem?
Uzeo si gotove javascripte… [/quote]
A svi danas rade u JS frameworcima, i većina uzima widgete pa ih potrpa po stranici, tri JS frameworka ili tri verzije jQuerija i glavno da radi.

ne rade tako svi :wink:

meni je bolje uzeti javascript i igrati se, zabavnije je i rezultati znaju biti fantasticni… zato sam i naveo vec par puta na ovom forumu da mi se ne svidja kad netko kupi gotove javascripte, a uopce nije niti veliki problem nauciti js…

Dečki, ne bi vam htio kvariti discussion, no možete li usput dati kakve komentare u svezi mog portfolia radova?

[quote=“zerocoolos”]ne rade tako svi :wink:

meni je bolje uzeti javascript i igrati se, zabavnije je i rezultati znaju biti fantasticni… zato sam i naveo vec par puta na ovom forumu da mi se ne svidja kad netko kupi gotove javascripte, a uopce nije niti veliki problem nauciti js…[/quote]

Ni meni se ne sviđa widgetiranje stranica no naprednije korištenje javascripta nije tako jednostavno kako se na prvi pogled čini.
Plus toga moraš testirati na svim platformama što je danas gotovo nemoguče i frameworci su nezaobilazni.

[quote=“zerocoolos”]ne rade tako svi :wink:

meni je bolje uzeti javascript i igrati se, zabavnije je i rezultati znaju biti fantasticni… zato sam i naveo vec par puta na ovom forumu da mi se ne svidja kad netko kupi gotove javascripte, a uopce nije niti veliki problem nauciti js…[/quote]

Uopće nemam pojma zašto ti imaš problema sa raznim js “bibliotekama”. Meni je triputa lakše napisati npr.
[HTML]

$(document).ready(function() { var $test = $('#test'); var height = $test.height(); }); [/HTML] nego [HTML] var test = document.getElementById('test'); height = test.offsetHeight; [/HTML] Ovo je samo minorni primjer koji je jednak ali svakom poznavatelju će biti jasno što to znači kada kreneš razvijati nekakve efekte . Da idemo razvijati nekakav, ajmo reći najkorišteniji slider, widget mislim da bi prednost na strani jQuerya ili nekog sličnog js frameworka bila vidljiva već nakon prvih 20 linija koda.

[quote=“CreatifCode”]Uopće nemam pojma zašto ti imaš problema sa raznim js “bibliotekama”. Meni je triputa lakše napisati npr.
[HTML]

$(document).ready(function() { var $test = $('#test'); var height = $test.height(); }); [/HTML] nego [HTML] var test = document.getElementById('test'); height = test.offsetHeight; [/HTML] Ovo je samo minorni primjer koji je jednak ali svakom poznavatelju će biti jasno što to znači kada kreneš razvijati nekakve efekte . Da idemo razvijati nekakav, ajmo reći najkorišteniji slider, widget mislim da bi prednost na strani jQuerya ili nekog sličnog js frameworka bila vidljiva već nakon prvih 20 linija koda.[/quote] nisam ja mislio na to, naravno da je bolje i sam koristim jQuery, htio sam da ljudi obrate pozornost na to da nije riješenje samo uzeti gotov jQuery ili drugi Javascript kod bez da se konta sta on radi... JQuery je dobar, čak štoviše, odličan je, ali se ponekad i volim igrati samo sa Javascriptom... Nema bolje nego praviti neku ugru za npr slider za slike u samom javascriptu, jeste da je puno koda :D kod php-a je vec druga stvar, lakse mi je koristiti moj recimo tako moj mini framework koji je skupina raznih klasa koje koristim u razlicim prijektima nego se prilagodjavati nekom frameworkeu i pisati po pravilima kako nalaze taj framework... uglavnom da skratim, stojim kod toga da se treba dobro naučiti javascript pa tek onda ici na razlicite library-e s kojima si ustedis posao i vrijeme....

jQuery je u svijetu Javascript frameworka ono što je PHP u svijetu server side jezika. Usporedba 100% na mjestu, i u jednom i u drugom možeš raditi šta hočeš:)
Zato jQuery ali i PHP imaju toliko popularnost.

I jquery se vjerovatno nikad neće maknuti od tih korijena jer bi izgubio dobar dio korisnika.

[quote=“zerocoolos”]
JQuery je dobar, čak štoviše, odličan je, ali se ponekad i volim igrati samo sa Javascriptom…[/quote]

Bilo koji library je bolji od nikakvog, ne znam tko danas ima vremena ($$$) igrati se bez njih.

za javascript to stoji, ali ne i za druge programske jezike, na nekima je bolje raditi na frameworkeu, a na nekima ne, za mene je osobno tesko programirati u php-u na frameworkeu, a koliko sam vidio za php su to samo klase nista posebno(kazem koliko sam vidio, mozda i nije samo to, ne znam niti zelim proucavati dublje frameworkeove za php), nekad olaksa nekad oteza. jQuery za javascript je nesto drugo, on zaista puno pomaze u smanjenju koda, a CreatifCode je naveo dobar primjer zasto je bolji rad s jQuery-em…

Ista stvar je i sa PHP-om, da ne pričam o Ruby on Rails ili nenadjebivom ASP.net MVC frameworku i svim featureima koji dolaze u .net frameworku kao takvom.

evo nešto iz php-a
običan php

a evo sad iz codeignitera

pa sad ti meni reci da su to samo klase. Da ne kažem da se jednog dana odlučiš priječi na neki drugi db engine, da ne kažem modularnost, da ne spominjem milijun helpera, da ne spominjem sve ostalo.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja