Molim procjenu vrijednosti i potencijalne zarade portala

Poštovani,

koliko jedan portal automobilske tematike, s publikom s područja balkana može generirati zarade od Adsensea.

Evo za primjer uzmimo www.autoportal.hr koji prema statistici http://audience.com.hr/ ima 36.000 posjetitelja, 95.000 posjeta i 240.000 otvorenih stranica (važno je da su ovo samo posjete iz Hrvatske, realne brojke su vjerojatno oko 30 % veće).

Evo i Alexa autoportal.hr Competitive Analysis, Marketing Mix and Traffic - Alexa

Dakle pitanje za znalce - koliko vrijedi takav portal? koliko se mjesečno može zaraditi Adsenseom? je li se bolje baciti u affiliate marketing?

Razmišljam o pokretanju nečeg sličnog pa važem je li bolje krenuti od nule ili kupiti već neki od postojećih.

Hvala svima

Ako ides s adsense nemoj se uopce upustat u to. A autoportal.hr ti moze jako dobro donjet love ak ces ganjat lokalne firme automehanicare i ostalo da se reklamiraju na tvom siteu za 1000 kuna mjesecno, ali da to postignes trebas iamt lijep portal s puno posjeta i nekog tko ce znat komunicirat s tim firmama.

Affiliate amrketing se bolje isplati, bas sad citam tamo neke likove koji su u godini zaradili miljun$, s ovim portalom ili bilo kojim drugim na hrvatskoj sceni mislim da je to nemoguce.

OK, hvala na odgovoru

A što misliš kolika je otprilike tržišna vrijednost weba kao što je autoportal.hr?

I kolika bi mogla biti zarada od adsensea na engl. webu s takvom posjetom?

Ajmo rec da je plus 30 % 50000 mjesecno. To i nije nesto i ne znam kakav je cpc za auto tematiku,ali evo racunica na brzinu: to je oko 1650 ljudi na dan,a ako je ctr 2 posto to su 33 klika dnevno. 33x0.25 (nagadjam,cpc je mozda duplo veci,mozda je i triput veci) to ti je 8.25 eura na dan. Ovo je u slucaju da je posjeta iz USA, za nasu posjetu cpc je vjerojatno manji, al ne mora bit.

Za Adsense ako taj sajt ima 36 000 posjetilaca na dan.
Recimo da CTR nema sanse da je 2% na ovakvom sajtu cak gledajuci izvore posjete realnije da je 0.5% to je oko 180 klikova na oglase i ako je prosjecna vrijednost klika 0.10 centi to onda znaci da taj sajt zaradi oko 15-20 eura. Dodaj To je oko 400 evra mjesecno.

Po samom Adsensu i kolicini clanaka vrijedio bi preko 10 000 evra. Medjutim nije tu samo Adsense. Sajt je star i brand je.

Sledece rezonovanje je pod rezervom…

Problem je ovaj direktan marketing gdje kaze da im je cijena po prikazu 0.10 kuna i imaju oko 90 000 prikaza dnevno jedne oglasne jedinice. Ima osam oglasa da se vrte i ako su svi placeni na nivou mjeseca i ako uracunas onaj njihov popust onda prihod basnoslovno raste. Ajde realnije je recimo samo da je 5 onih jedinica placeno cijeli mjesec po njihovoj posjeti to je oko 2500 evra dan.

Znaci od tog marketinga direktno je jako tesko procjeniti ali vjerovatno ide od 100njak eura dan do 1000 eura dan.
Treba dodati i sponzorisane tekstove.

Medjutim ocigledno je da sajt nabija posjete i preglede na odredjene nacine.

Recimo skoro 15% posjete dolazi od linker.hr i 1klik.
22% dolazi sa Facebooka, da li boostaju clanke?
30% je direktan traffic, pomislio bih ok ocekivano za novine, ali moze biti i laznjak zesci. Sta je i kakav je taj direktan traffic to samo oni znaju.

I ono najvaznije samo 33% dolazi sa Pretrazivaca.

U principu da sam oglasivac bez uvida u Analytics razmislio bih da li da se reklamiram na sajtu po ovoj cijeni. Da sam oni vjerovatno bih cijenio sajt 100 000 evra. Da ga kupujem omisljao bih se dal da dam 20 000 evra.

Bez vise informacija o prihodima, ulaganjima, izvorima posjete, broju novinara koji ga pisu, njihovim platama sve je nezahvalno reci.

1 Like

Hellas taj sajt ima 50000 posjeta mjesecno a ne dnevno,malo si se zaje… Tako da moja procjena i dalje stoji,moze biti jedino manje od toga.

Dečki, hvala svima na analizama, znatno mi je jasnije kako procjenjujete potencijalnu zaradu.

Evo dodatna informacija - tu su stavili prt scr od google analyticsa pa se sve brojke lijepo vide

Jeste u pravu si. Ja sam na prvu procijenio da je dnevna posjeta.
Slazem se onda sa tvojom procjenom od oko 8-10 eura dan. Do 300 eura mjesecno.

Vrijednost sajta je onda drasticno manja al opet zavisi od direktnih prodaja oglasa. Mozda ugrubo nekih 10tak hiljada eura.

Vrijeme na sajtu 1.33 sve govori. Dakle ako ne zamažu oči nekim oglašivačima i prodaju reklame, od adsnensa, affiliate i sličnih programa tu nema zarade.

Ja sam uvjeren da se taj portal može pobijediti i po posjeti i po zaradi unutar godine dana. Sve te njihove vijesti ja pročitam dan-dva prije na stranim portalima, dakle samo treba biti brži, uporniji, sa više članaka. Ovaj flash-like dizajni mi se nikako ne dopada zato i imaju tako velik bounce.

Pogledajte bolje ovaj blog mob.hr, prije 3-4 godine su krenuli, a sad su doslovce pretrpani sa reklamama. Isto tako sve vijesti koji oni imaju možete pročitati par sati prije na stranim portalima + imaju svoje recenzije i konstantno su aktivni, što social, što sa hrpom članaka. Mogu se naći online i prohodi od prije koje godine, čisto pristojni, a tad još niti nisu imali toliko reklama ni posjete.

Sve u svemu, mob.hr je ljepo popunio tu nišu, a ima drugih otvorenih niša, jedini posao je prevoditi strane članke, i biti uporan u tome 0-24h 356dana, što nije nimalo lako.

koliko vam je blizu procjena vrijednosti sajta preko siteprice.org ?

10km daleko ako ne i dalje. To siteprice je glupost kao i svi drugi automatski priceri.

@jolla A ovo da se mogu prevoditi vijesti i da ce se onda netko prebaciti vec s jednog takvog sitea na tvoj onda se varas. I kao sto kazes treba 24/7/365 dana prevoditi i pisati. A i trebas znati hrvatski jezik, Meni je nekad teze napsiati na hrvatskom gramaticki pravilnije nego na engleskom. Ije, je, Č,ć i tako dalje…

A zarada? Zarada s adsensom i stranim reklamatorima je nemoguce, moras imat covjeka koji ce si obuc kravatu i odijelo i ici po firmama.

[quote=“dadaas, post:12, topic:26697”]
@jolla A ovo da se mogu prevoditi vijesti i da ce se onda netko prebaciti vec s jednog takvog sitea na tvoj onda se varas. I kao sto kazes treba 24/7/365 dana prevoditi i pisati. A i trebas znati hrvatski jezik, Meni je nekad teze napsiati na hrvatskom gramaticki pravilnije nego na engleskom. Ije, je, Č,ć i tako dalje…

A zarada? Zarada s adsensom i stranim reklamatorima je nemoguce, moras imat covjeka koji ce si obuc kravatu i odijelo i ici po firmama.
[/quote]Nisam rekao da će se netko prebaciti, onaj tko je ekspert/prati neku nišu zna gdje pratiti vijesti, a onaj koji kupuje novi mobitel kad ga iz t-coma zovu idu na domaće sajtove. Pogledaj malo vijesti, to su sve vijesti koje prevode sa popularnih portala, nisu oni ti koji su pravi istraživački novinari.

Kada imaš kvalitetan sajt sami oglašivači ti se javljau, no naravno sve zavisi od tržišta/niša itd, teško da koji sajt u HR ima čovjeka u odjelu koji traži oglašivače.