Multikorisnička web stranica

Pozdrav.
Po prvi put ću koristiti multiuser web stranicu, ali budući da je to prvi put trebao bih neke savjete. Najbitnije mi je kako ću strukturirati bazu.

Što želim postići:
Naravno dopustiti korisnicima da unose svoje podatke. Po mogućnosti veću količinu podataka. Tako ako bi imao 1000 korisnika koji bi upisali po 100 podataka svaki imao bi ukupno 100 000 podataka.
No hoće li biti efikasno strpati podatke i IDkorisnika u jednu tabelu i odande izvlačiti podatke određenog korisnika.

Također bi zamolio ako bi mogli dati ideju kako arhivirati podatke za svakog korisnika, ako želi neke podatke poslati u arhivu recimo. AKo bi on htio arhivirati podatke po godini, da stavim stupac “godina” pa onda opet samo izabirem podatke po godini.

Te kako napraviti subscription. Razmišljao sam kao tabelu sa korisnicima i vremenom kada su platili (godišnje se plaća) i tada stalno provjeravat u PHPu koliko vremena je prošlo od datuma kada su platili?

Za takve svari se koristi baza.
Najčešće se uz PHP koristi MySQL baza.
Baza ima više tablica, za ovo što tebi treba.

Jedna tablica su ti korisnici, svaki ima svoj ID te ostale podatke (korisničko ime, lozinka, kad mu ističe pretplata i slično)

Podatak ti je druga tablica.
Svaki podatak ima svoj ID, ima tzv. foreign key koji je u stvari ID korisnika čiji je podatak te ostale podatke.
Jedno od polja u toj tablici može biti i Arhivirano, koje može npr. biti 0 ako podatak nije arhiviran ili datum kada je arhiviran.

Iz PHP-a zatim šalješ upite u bazu koji ti vraćaju određenu listu informacija koju zatim obrađuješ red po red.

Ključni pojam koji te zanima je ‘relacijski model baze podataka’.


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact