Na prodaju mali obrt, isplati li se "otkupiti" klijente - molim vaš komentar

Naime, radi se o malom obrtu koji posluje tek desetak godina, bavi se knjigovodstvom, grafičkim i web dizajnom, izradom vizuala, štampanjem na tekstil itd… Nalazi se kod mene u gradu i vlasnik je odlučio sve zatvoriti pošto odlazi u Irsku a klijente “prodati” to jest dati ih nekome tko bi nastavio s njima dalje.

Naime, osim knjigovodstvenih usluga čovjek je radio web dizajn, seo, marketing, fb, hosting, itd…

Da sumiram, treba mi vaše mišljenje isplati li se tako nešto otkupiti i koja je realna cijena.

Ima mjesečna primanja od cca 3.500 kn za održavanja webova, izradu tiskanih materijala i hosting klijenata koji ukupno godišnje plaćaju cca 60.000 kn

Hvala!

isplati se otkupiti ili prebaciti klijente kod sebe, zavisno o cifri koju covjek trazi, ako ti ne zelis kupiti mozda se nadje jos kupaca, pm info

U pravilu, nema garancije da će “prodani” klijent ostati tvoj klijent. Oni su bili kod starog vlasnika jer su bili zadovoljni uslugom/cijenom/kvalitetom.
Imalo bi smisla otkupiti klijente ukoliko se radi o prepuštanju poslovanja između dva partnera. U tom slučaju klijenti ne bi niti osjetili promjenu vlasničke strukture. Ako nije taj slučaj, onda treba ponuditi neku razumnu cifru - kažem razumnu jer nema garancija da će klijenti ostati i dalje vjerni.

Ima li tko neku realnu cifru za ovo?

Užas koji obujam posla i različitih djelatnosti za 3.5k kn mjesecno.

Radije kupi website od nekog koji tolki zarađuje.