Nagradna igra i država?

Imam dva kratka primjera, nadam se da ćete mi moći pomoći.

Prvi primjer
Mojih 100 prijatelja se natječu u pogađanju 5 ishoda sportskih događaja na mojoj web stranici potpuno besplatno. Onaj najuspješniji (onaj sa najviše pogođenih ishoda) dobit će 100 kuna iz mog džepa. Dakle sve financiram ja. Što država kaže povodom toga?

Drugi primjer
Svaki od mojih 100 prijatelja meni (domaćinu) dadne/uplati po jednu kunu kako bi se međusobno natjecali na pogađanje 5 sportskih ishoda, a ja na kraju dajem najuspješnijem (onom sa najviše pogođenih ishoda) sav ukupan uplaćeni iznos (100 kuna). Dakle sami sebe financiraju, ja nemam profita u tome. Što država kaže povodom toga?

Pravilnik o priređivanju igara klađenja na daljinu kaže, između ostalog:

[quote=""]Članak 3.

(1) Pravo priređivanja igara klađenja putem interneta i SMS-a imaju osim Hrvatske lutrije i trgovačka društva koja su sukladno članku 46. stavka 1. Zakona odlukom Vlade Republike Hrvatske stekla pravo priređivanja klađenja i koja su sukladno članku 29. Zakona sklopila ugovor o pravu priređivanja.

(2) Pravo priređivanja igara iz stavka 1. ovoga članka ima priređivač koji zapošljava najmanje 100 zaposlenika te u svakom trenutku priređivanja ima otvorenih najmanje 50 uplatnih mjesta.

(3) Pravo priređivanja igara klađenja iz stavka 1. ovoga članka ima samo onaj priređivač koji je sukladno članku 53. Zakona izravno spojen na informacijski sustav Ministarstva financija.[/quote]

Zakon o igrama na sreću kaže:

[quote=""]Članak 4.

  1. igre klađenja jesu igre u kojima sudionici (igrači) pogađaju ishode različitih događaja predloženih od priređivača klađenja, a okolnost koja odlučuje o dobitku ili gubitku ne smije biti nikome unaprijed poznata i mora biti takve naravi da na nju ne mogu utjecati ni priređivač ni igrači, a iznos dobitka ovisi o visini uloga po kombinaciji i o tečaju pojedinog događaja (sportsko klađenje, klađenje na utrke konja i pasa, klađenje na događaje prema ponudi priređivača i slično);[/quote]

[quote=""]Članak 5.

(4) Igre klađenja jesu:

  1. igre klađenja na rezultate pojedinačnih ili skupnih sportskih natjecanja,

  2. igre klađenja na ostale događaje.[/quote]

[quote=""]Članak 20.

(3) Priređivač iz stavka 1. ovoga članka koji organizira sportska natjecanja smije u prostorima sportske ustanove, stadiona ili dvorane, u kojima se natjecanja održavaju, prigodno jednom godišnje prirediti klađenja u svezi s tim natjecanjima.[/quote]

[quote=""]Članak 46.

(1) Igre na sreću iz članka 5. stavka 1. točke 3. ovoga Zakona mogu osim Hrvatske Lutrije d.o.o. priređivati i trgovačka društva koja su odlukom Vlade Republike Hrvatske stekla pravo priređivanja igara klađenja i koja su sukladno članku 29. ovoga Zakona sklopila ugovor o pravu priređivanja.

(…)

Članak 50.

(1) Priređivač koji priređuje igre klađenja na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske mora za vrijeme trajanja prava priređivanja imati u registru Trgovačkog suda upisan temeljni kapital u vrijednosti od najmanje 4.000.000,00 kuna za cijelo vrijeme trajanja prava priređivanja.[/quote]

Tako ti je za Hrvatsku. Dalje si istražuj i čitaj sam.

A što država kaže ćeš najbolje znati ako pošalješ upit Ministarstvu financija.

[hr][/hr]

Inače, izgleda da se pojavio neki novi portal nagradnih igara koji pomaže i u organizaciji vlastitih nagradnjača:

http://www.nagradne-igre.hr/

Međutim moji se prijatelji ne klade sa onim novcem koji oni meni dadnu/uplate.
Znači ako bi mi svaki od 10 prijatelja dao po 100kn, na kraju pobjednik dobije 1000kn. To što bi mi dali 100kn je, možemo reći, karta za ulazak. Ništa više ne predstavlja, niti se može kladiti sa tih 100kn i od toga stvarati profit/gubiti novac.

Ponavljam da ja nemam nikakvih prihoda od toga, već ja sam samo neutralna osoba koja prima/prosljeđuje novce.

Recimo zicerdana.com također radi istu stvar ali koristi imaginarnu valutu za klađenje prijatelja, i oni funkcioniraju već više od 2 godine. Nagrada dolazi iz džepa vlasnika (dakle prvi primjer gore) što je dozvoljeno. Mene je samo zanimalo je li bi bilo dozvoljeno kada bi korisnici sami svoju nagradu financirali, a vlasnik stranice i dalje ne stvarao profit od toga.

Možeš usporediti sa onim nagradnim igrama koje se održavaju za vrijeme svijetskih i europskih nogometnih prvenstava, sumnjam da netko od priređivača ima dozvolu za klađenje a radi se o pogađanju rezultata i fiksnom dobitku. Organiziraju ih poznati portali, televizije i novine.

Na što točno misliš? Baš mi i ne zvoni ništa u glavi trenutno, vjerojatno zato jer nisam baš bio aktivan na tom polju u posljednje vrijeme.

[quote=“toniperic”]Međutim moji se prijatelji ne klade (…) na kraju pobjednik dobije[/quote]Nismo mi obili vrata i onda opljačkali dućan. Moj prijatelj se naslonio na vrata i brava je popustila. S obzirom da je dućan bio otvoren, ja sam posudio šteku cigareta za svog strica (ja ne pušim).

Znači, možeš ti to zvati kako god hoćeš: poanta je priče da su izvršene uplate zajedno s prognozama rezultata, a uplaćeni novac je dan onome tko je pogodio ishod – dakle uplate su bile oklade. Irelevantno je kako ćeš ti to riječima pokušati opisati tako da ne spomeneš riječ “klađenje”. :slight_smile:

A u pravu si u onome da si ti posrednik - stvarno jesi, ti si posrednik u klađenju.

[quote=“gorrc”]Možeš usporediti sa onim nagradnim igrama koje se održavaju za vrijeme svijetskih i europskih nogometnih prvenstava, sumnjam da netko od priređivača ima dozvolu za klađenje a radi se o pogađanju rezultata i fiksnom dobitku. Organiziraju ih poznati portali, televizije i novine.[/quote]Gdje si vidio da novine ili televizija ogranizira klađenja?

Postoje pokloni slučajno izabranim čitateljima (a tematski organizirani povodom nekog sportskog događaja, proslave, praznika i sl.) Ali da sam vidio da neke novine organiziraju klađenje, to se ne sjećam.

[hr][/hr]

Ovdje je druga tema istog nazivnika, pa si Tonči pogledaj tamo što kaže naš poznavatelj pravne logike:

http://www.webmajstori.net/forum/tema/22809

Da, i mislio sam da je tako jednostavno. :slight_smile:

Zahvaljujem Tomislave.

Zadnje što je bilo od večernjeg, prognoziranje na rezultate od izbora za sabore (koja stranka će dobiti koliko zastupnika), neznam jel na kraju bilo neke nagrade. Uefa za svako europsko organizira slične igre, mislim da FIFA za svijetsko.
Mislim da su neke novine za svijetsko imale nagradnu igru predviđanja cijelokupnog svijetskog prvenstva sa rezultatima.

Recimo da se to može zvati prognoza rezultata, a tko najbolje prognizira dobije nagradu, a nagrada je unaprijed određena, sudjelovanje besplatno.

[quote=“gorrc”]Zadnje što je bilo od večernjeg, prognoziranje na rezultate od izbora za sabore (koja stranka će dobiti koliko zastupnika), neznam jel na kraju bilo neke nagrade.[/quote]Zakon baš eksplicitno brani organiziranje klađenja na ishod izbora. Baš se izrijekom to spominje. Znači klađenja. Nagradne igre nisu zabranjene. A to značajno mijenja stvar - iako zakon propisuje i načine organiziranja nagradnih igara, njih je ipak puno lakše organizirati (treba prijaviti i objaviti pravila i dio fonda nagrada uplatiti u Crveni križ i sl.). Dodatno, ako je to moguće organizirati bez da se aludira na “nagradni” aspekt, već da se dijele pokloni, onda nikakva regulacija ne postoji (samo, mora se raditi stvarno o poklonima, a čim postoje neka pravila, to više nisu pokloni).

No, klađenje je nešto sasvim drugo i drugačije.

[quote=“gorrc”]Uefa za svako europsko organizira slične igre, mislim da FIFA za svijetsko.[/quote]UEFA i FIFA su nešto drugo. U svakoj državi postoje drugačiji zakoni, pa treba vidjeti što su to one točno organizirale, kako, preko goda (npr. preko Hrvatske lutrije, možda?). Spadaju li one u organizatore sportskih natjecanja i sl.

[quote=“gorrc”]Mislim da su neke novine za svijetsko imale nagradnu igru predviđanja cijelokupnog svijetskog prvenstva sa rezultatima.[/quote]Nagradna igra i klađenje su dvije sasvim različite stvari. On je pitao za klađenje.

[quote=“gorrc”]Recimo da se to može zvati prognoza rezultata, a tko najbolje prognizira dobije nagradu, a nagrada je unaprijed određena, sudjelovanje besplatno.[/quote]Ovo sasvim mijenja stvar jer se onda ne radi o klađenju, već o nagradnoj igri, jer igrači nisu uplaćivali oklade, već samo dobili nagrade.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja