Naplata usluge u susjednim zemljama

Zanima me sljedeće…
Recimo prodajem neki proizvod ili uslugu, i imam kupce u Bosni, Sloveniji i Srbiji

  • koji načini postoje da ja to njima naplatim odnosno kako oni meni mogu najlakše platiti? Da li mi je potreban SWIFT kod pošto plaćaju naši susjedi i sl. :slight_smile:

Ako ti je dovoljno samo kartično plaćanje možeš koristiti neki servis poput 2checkout.com (podržavaju i paypal).

Ako baš želiš preko banke onda moraš otvoriti devizni (žiro?) račun koji služi za međunarodne transakcije, ali mi se nekako čini da je to nezgodno za kupce (ovisno o profilu kupaca)

[quote=“Webmeister”]Ako ti je dovoljno samo kartično plaćanje možeš koristiti neki servis poput 2checkout.com (podržavaju i paypal).

Ako baš želiš preko banke onda moraš otvoriti devizni (žiro?) račun koji služi za međunarodne transakcije, ali mi se nekako čini da je to nezgodno za kupce (ovisno o profilu kupaca)[/quote]

Želim konkretan i točan odgovor. 2checkout je jedna opcija. Opcija sa deviznim žiro je provjerena i tako se može poslovati ili nisi siguran?

Pošto mi radimo s korisnicima iz drugih zemalja ( BiH i SRB ) moguća je naplata putem devizne doznake.
Za to trebate SWIFT i IBAN kod ( banke ga daju kod registracije računa, barem kod PBZ ).

Vaš korisnik tada iz druge zemlje napravi deviznu doznaku i to je to.

Važno je da prilikom naplate stavi da troškovi idu na njegov račun jer inace banka naplacuje troškove vama.

Kod PBZ-a nije potreban devizni zaseban račun za ovo.

I naravno putem kreditne kartice:)

[quote=“Webmedia”]Pošto mi radimo s korisnicima iz drugih zemalja ( BiH i SRB ) moguća je naplata putem devizne doznake.
Za to trebate SWIFT i IBAN kod ( banke ga daju kod registracije računa, barem kod PBZ ).

Vaš korisnik tada iz druge zemlje napravi deviznu doznaku i to je to.

Važno je da prilikom naplate stavi da troškovi idu na njegov račun jer inace banka naplacuje troškove vama.

Kod PBZ-a nije potreban devizni zaseban račun za ovo.

I naravno putem kreditne kartice:)[/quote]

Da, googlajući sam i ja došao do takvih informacija. Potrebno je imati SWIFT i IBAN kod. Koliki su troškovi naplate? (rekao si da je najbolje da to klijent podnosi)

Zašto je potrebno plaćati putem kreditne, opcija je da se plati i virmanom, zar ne?

[quote=“zokiiii”]Da, googlajući sam i ja došao do takvih informacija. Potrebno je imati SWIFT i IBAN kod. Koliki su troškovi naplate? (rekao si da je najbolje da to klijent podnosi)

Zašto je potrebno plaćati putem kreditne, opcija je da se plati i virmanom, zar ne?[/quote]

Troškovi su cca 50 kn. Iskreno ne znam da li to ovisi o iznosu, nama je na vece i manje iznose uvijek bilo 50 kn.
Zato je važno da klijent plati troškove u svojoj banci u inozemstvu gdje placa, inace troškove placate vi.

Odnosno npr. ako vam klijent plati 100 kn u svojoj banci u inozemstvu vi ce te dobiti 50 kn na vas racun, bez obzira što je on uplatio 100 kod sebe ako ne plati troškove devizne doznake kod svoje banke.

Koliko ja znam virmanski nalog ne vrijedi za inozemstvo.

A najlakši nacin je putem kreditnih kartica, vama i njemu:)

[quote=“Webmedia”]
A najlakši nacin je putem kreditnih kartica, vama i njemu:)[/quote]

Koji vi sustav koristite kao payment gateway?
Interesira me koji je najpovoljniji …
Znam da T-com ima svoj PayWay no njihove cijene su jako visoke…

[quote=“zokiiii”]Koji vi sustav koristite kao payment gateway?
Interesira me koji je najpovoljniji …
Znam da T-com ima svoj PayWay no njihove cijene su jako visoke…[/quote]

Mi ćemo koristiti Ouroborsov sistem.
Nažalost sve je još u pripremi pošto procedura oko toga traje

Ali je definitivno bolje nego devizna doznaka

[quote=“zokiiii”]Znam da T-com ima svoj PayWay no njihove cijene su jako visoke…[/quote]Visoke? 1000 kn jednokratna priključna pristojba, 200 kn mjesečno i 1 % od prometa (najviše 5 kn po transakciji, a 1800 kn ukupno mjesečno).

Ili su tu još neki skriveni troškovi?

[quote=“tsereg”]Visoke? 1000 kn jednokratna priključna pristojba, 200 kn mjesečno i 1 % od prometa (najviše 5 kn po transakciji, a 1800 kn ukupno mjesečno).

Ili su tu još neki skriveni troškovi?[/quote]

Tu još treba računati i troškove kartičarskih kuća.

Dakle troškovi payment gatewaya + troškovi kartičarski kuća

Barem koliko ja znam.

Ali troškovi kartičarskih kuća su isti, bez obzira koji sistem naplate koristiš. Ili ne?

Ovako, namjeravam otvoriti obrt za pružanje web usluga (dizajn, postavljanje i sl.) i poslovat ću uglavnom s inozemnim klijentima. Znači otvorit ću poslovni račun u PBZ-u i sad mi se javlja problem naplate. Mislio sam koristit moneybooker za naplatu jer mi je najjednostavnije, međutim zanima me kako da to izvedem na legalan način, da bude sve po zakonu. Jer kad ja izdam račun klijentu gore moraju pisati sve informacije mojeg obrta i broj računa, međutim moji klijenti će prvo platiti na moneybookers račun s kojeg ću ja tek onda povuč novac na svoj poslovni račun (a moneybookers račun nemogu navest na računu kojeg izdajem klijentim jel, već samo svoj poslovni). Da li je moguće to izvest na neki način? Ili moram isključivo bez ikakvih posrednika koristit svoj poslovni račun?

ili ista stvar sa 2checkout, dal oni mogu poslat meni neke potvrde o transakcijama koje ja onda mogu upotrijebiti kao neke dokaze poreznoj?.. kak to izvode ove tvrtke koje imaju web shopove i naplatu preko njih?

Moneybookers i Paypal imaju i “poslovne” račune. Iako ne znam kako to funkcionira ako ste pravna osoba i trebate imati račun s imenom vaše firme.

Što se tiće bankovne doznake…trošak ovisi…manje više sve banke imaju neki fiksni trošak + postotak iznosa…ali taj postotak je manje više obuhvaćen fiksnim troškom do određenog iznosa…postoji i trošak ino banke, za koji se često ne zna koliki će biti…zato je najbolje da kupac uvijek plaća troškove, znači da idu na teret nalogodavca…ali takvo plaćanje se ne isplati za sitne uplate, npr za 50kn. Ne isplati se za kupca.

Meni je žao što moram da navedem, ali u Hrvatskoj postoje odredbe Narodne banke koje propisuju da rezidenti u Hrvatskoj, samo po određenim uvjetima smiju da imaju devize u inozemstvu, tj. da otvaraju račune u inozemstvu. To naravno onemogućuje slobodno poslovanje. Jer kako odluke Narodne banke, tako i propisi, na jedan vrlo strog način, mogu slobodno reći fašistički način, onemogućavaju preduzetnika, fizičke i pravne osobe, da imaju račune u inozemstvu.

Odluka o uvjetima za izdavanje odobrenja za otvaranje deviznog računa u inozemstvu

http://www.hnb.hr/propisi/devizni-poslovi/h-o%20uvjetima%20za%20izdavanje%20odobrenja%20za%20otvaranje%20deviznog%20racuna%20u%20inozemstvu.pdf

Za takve uplate, najlakše je jednostavno otići u Bosnu i Srbiju i te okolne države, pa onda napraviti račun za nerezidente i čovjek onda može najjeftinije da primi uplate za svoje usluge, a novac može da podigne karticom. Održavanje takvih računa nije skupo, a putem kartica nema potrebe za deviznim doznakama. Klijent ili kupac može jednostavno da uplati na domaći račun, a Hrvat da se posluži najbližim bankomatom. Ima samo trošak korištenja računa, što može biti nizak oko 0.25 eura mjesečno i trošak korištenja kartice.

Samo, ako ćemo po zakonu, onda se treba Hrvatska narodna banka moliti za račun u inozemstvu, a ako se novac primi, ima se rok od 30 dana da se novac “uveze” u Hrvatsku.

Tu se isto misli na bilo kakve devize u inozemstvu, prema tome, samo putem domaćih procesora i banaka u pravilu se može naplaćivati.

To uopće nije fer, jer svakome u EU je slobodno da pravi bankarske račune gdje želi i nije dužan da pita nikakvu narodnu banku za račun u Tajlandu, Bosni ili Hrvatskoj, Španiji ili bilo gdje. Uopćeno, postoji obaveza prijave dohotka ili dobiti, ali pri tome porezne ustanove ne traže dostavu bankarskih računa.

U Hrvatskoj je to naopačke, rezidenti ne smiju da imaju račune.

Mislim, to su mjere koje je Hitler u trećem rajhu sprovodio, a danas ih imamo u Hrvatskoj.

Jedan način izbjegavanja je naravno korištenje offshore tvrtke, samo se treba dobro pripaziti da se offshore tvrtka ispravno registrira tako da stvarno bude u skladu sa postojećim hrvatskim zakonima.

Louis


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja