Ne vide mi svi browseri isto sajt - kako resiti taj problem?

Pozdrav svima,

Trenutno radim jedan projekat za fax, iz predmeta web dizajn, i naišao sam na jedan poveći problem.

Pošto na kompu imam samo Mozilla Firefox, kada sam kodirao sajt i otvorio ga u ovom browseru sve je bilo ok. Nisam proveravao kako se vidi na drugima. Kada sam fajlove odneo na fax i tamo ih otvorio u chrome-u, imao sam šta i da vidim. Kao da se neko dete igralo i nabacalo neki sadržaj na sajt. Isti je slučaj i na operi, koju sam kasnije skinuo kući da bih testirao i na njoj.

Konkretno, primetio sam da ovi pomenuti browseri ne prikazuju isto boldirani tekst. Opera kao da ga “razvuče” kada je boldiran, pa mi onda taj text prelazi granice određenog diva.

Primer:
Imam jedan div dimenzija 200x50px, u njemu je tekst u dva reda, boldiran (kao naslov neki). U mozili ga lepo prikaže, dok u operi taj tekst zauzima 3 reda, pa se onda preklapa sa tekstom koji je ispod ovog diva, u nekom drugom divu.

Može li mi neko pomoći kako da rešim ovaj problem, dok sam još, maltene, na početku?
Proverio sam nekoliko sajtova i u mozili i u operi, i kod njih je svuda tekst isti. Dakle, rešenje verovatno postoji.

probaj koristiti neki reset za css, npr.
http://snipplr.com/view/25229/

Hvala na brzom odgovoru.

Dok sam guglao juče nešto na ovu temu, naišao sam na jedan odgovor na nekom forumu koji se odnosi na reset css-a.
E sad, ili stvarno nije imalo efekta, ili ja to nisam dobro odradio.

Da li da pravim poseban reset.css fajl i ubacim lynk rel u head (tako sam ja odradio), ili treba nekako drugačije?

Moze biti i do koda,ako je kod loš neće ti ništa pomoći osim ispravke koda daj neki live demo :grin:

dovoljno je tako kako si ti napravio.
svaki browser ima malo drugaciji prikaz , reset bi trebao sve te pojedinacne vrijednosti ‘resetirati’, tako da bi onda trebalo biti isto za svaki browser, ali moguce je opet da neke stvari drugacije izgledaju i usprkos tome, onda mozes koristit browser specific style.
ali, nekako mislim, po tome sto si postao, da je problem ipak lakse rjesiv, ako ti je problem s fontovima, probaj definirati neki specificni font i velicinu

Evo pokazaću vam na konkretnom primeru

Ovako se vidi u mozili:

http://img59.imageshack.us/img59/4473/kpgb.png

Ovako u operi:

A ovo je css za ove divove

http://img41.imageshack.us/img41/624/dgon.png

Jedino ako problem pravi što je position:absolute; a ne relative?
Ali na relative nikako ne mogu da pohvatam divove, razbeže se

cini mi se da ces imati dosta stvari za ispravljati, ali ok, mozda i ne :smile:
konkretno, naslovu mozes probati odrediti letter (ili word) spacing http://css-tricks.com/almanac/properties/l/letter-spacing/
mozda pomogne

To sam tražio, ali nisam uspeo da nađem
Vidiš da sam koristio font-heigth, ali nikako nisam mogao da nađem za razmak između slova :slight_smile:

Koliko mogu da primetim, za sada rešava posao letter-spacing: -1px;
U Operi se vidi odlično, jedino je sada u mozili kao malo skučeno, evo kako se vidi

leva vest je sa letter-spacing: -1px; a desna bez.

Inace, jako je losa praksa koristiti #id za styling necega sto se ponavlja, a takodjer je losa praksa koristiti absolute positioning za nesto sto se moze i trebalo bi se, napraviti putem relative, odnosno static positioning-a.

Ukoliko je faks imalo ozbiljniji u smislu da se kontrolira kod kojim si nesto postigao, a ne samo izgled, to bi ti moglo stvarati probleme. Moj ti je savjet da to pokusas ponovo napisati, bez koristenja id-ova vec putem klasa (jer id ovdje nema smisla, kada na svaki id ljepis jedna te ista pravila i mijenjas samo top i left).

Ukoliko treba, baci cijeli kod na jsfiddle pa cemo pomoci.

1 Like

Auu jesi ga ti zakuhao :grin:

Ne znam zasto tu uopste koristis position

To se moze rijesiti sa par linija koda i da radi bez problema :smile:

@bane_mujkic evo redjanje divova jedan pored drugog mozes veoma lagano uraditi za sve te divove koje hoces da redjas dodas isti class npr:

<div class='box'>sadrzaj</div>

Ako hoces vise boxova samo ovo kopiraj onoliko puta koliko hoces da imas boxova i mijenjaj im sadrzaj a class neka ostane isti npr hoces 4 boxa dodaces ovo cetiri puta ovako

<div class='box'>sadrzaj</div>
<div class='box'>sadrzaj</div>
<div class='box'>sadrzaj</div>
<div class='box'>sadrzaj</div>

u style.css dodas:

.box { width: 250px; height: auto; background: #333; display: inline-block }

Mijenjaj ti sebi visinu i sirinu i posadinu ali obavezno ostavi ovo inline-block… E to ti je nacin da ih redas jedan pored drugog bez positiona

Da, da, u međuvremenu sam pronašao pa sam zato obrisao post. Ali hvala ti na odgovoru.

Ništa, počeću da kodiram sada sajt sa klasama, ionako nisam mnogo odmakao. Header neću da diram, on neka ostane sa id-evima pošto mi se tamo ništa ne ponavlja. Jedino body sajta.

Hvala vam puno svima.

ps.
nije Mujkic nego Majkic :slight_smile:

Sta bi se desilo ako bi umesto

display: inline-block 

stavio

float:left

valjda bi i to redjalo jedno pored drugo?
Zaboravih, koja je funkcija ovog:

height: auto

Height se menja u zavisnosti od visine sadrzaja, stavljali mi “auto” ili ne.

float sam koristio za pozicioniranje ovih glavnih divova, da ih nazovem kategorijama, u koje ređam ove manje (vesti).
Isti efekat se dobija kao i sa display: inline-block, u ovom slučaju za koji sam ja pitao. Za nešto drugo bi možda bilo nekog odstupanja

@bane_mujkic uradi kako sam ti rekao to mora da radi…

Nesto razmisljam, mozda kada je display: inline-block; onda ne trpa nekako boxove vec kad zavrsi red, pocinje novi red skroz na pocetak, ispod prvog boxa, dok ako bi bio float, mozda, ako boxovi nisu iste visine, se lepe bilo gde ima prostora, ne ide u novi red, nego se zalepi uz prvi box ako je on malo vece visine :grin:

Radice naravno, nego cisto sam hteo neko pojasnjenje i razumevanje malo bolje ovogo dela koda, toliko :smile:

@drmko normalno ako je zbir sirina svih boxova veci od sirine kontejnera da ce da naredni box ode u sledeci red al to bi ti bilo i sa float zato se to fino sredi sirina da sve stane nemoj se praviti pametan

Ne pravim se pametan, nije mi to za cilj, samo sam hteo ovo pojasniti, jer i ja sam nisam siguran:

Dobro tako nego sam ja mislio da si ti rekao da ako je zbir duzina boxova veci od duzine containera da nece nijedan drugi box preci u novi red


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact