Ne zovite broj 01 5632900

iPazin » Ne zovite broj 01 5632900 Navedeni broj je bio i na mom mobu ko propušten. Naravno nisam zvao. Nemojte ni vi.

Ne razumijem kako je tehnički moguće da se kao propušteni pojavi drugi telefonski broj od onog s kojeg je poziv upućen. Pa tu informaciju šalje centrala – ne može pozivatelj odrediti koji će se broj prikazivati na zaslonu pozvanoga. Upravo je broj koji se zove temelj za naplatu poziva i upravo se cjenici telekom operatera izražavaju prema predbrojevima koje se poziva. Prikaz ispravno broja pozivatelja (ili neprikaz broja uopće) je jedna od temeljnih tehničkih odrednica po kojima se realizira ugovor, ali i cijeli sustav.

Ima li netko detaljnije informacije o tome?

da i meni nije jasno na koji način mobitel memorira propušteni poziv ?

Zašto pozivi ne bi zaista dolazili s tog broja?
Što ako se pozivi zaista upute s tog broja na različite nasumične brojeve i pozivi prekinu za sekundu-dvije, prije nego mobitel zazvoni, prije nego operater poziv obračuna, a dovoljno da mobitel zna da je propustio poziv.

Pa onda zvanjem tog broja natrag neće nastati trošak veći nego zvanjem bilo kojeg drugog fiksnog broja. Nije neka opasnost…

[quote=“gambo”]Zašto pozivi ne bi zaista dolazili s tog broja?
Što ako se pozivi zaista upute s tog broja na različite nasumične brojeve i pozivi prekinu za sekundu-dvije, prije nego mobitel zazvoni, prije nego operater poziv obračuna, a dovoljno da mobitel zna da je propustio poziv.[/quote]

Upravo to, razlika izmedu uspostave kontakta izmedu 2 mobitela i zvonjenja je pol sekunde:)

Ne bi se čudio da u današnje vrijeme ne postoji oprema koja simulira baznu stanicu i odašilje signal na mobitel da ima propušten poziv.
Koji kada nazove taj fiksni broj preusmjeri na 060 ili sl. brojeve.

Upotreba takve opreme koja bez autorizacije odašilje na tom spektru bi bila vrlo ozbiljno kazneno djelo. Zapravo cijeli niz istih. Taj bi brzo završio u buksi.

jcrnkovic kaže da je razlika između uspostave kontakta i zvonjenja pola sekunde.
Nemam pojma jel to točno, ali vjerovat ću.
Mislim da je jednostavnije napraviti softver koji će automatski pozivati date brojeve i prekidati vezu unutar tih pola sekunde, nego raditi simulaciju bazne stanice.
Plus što je zakonski sigurnije. Ilegalnu baznu stanicu je lako otkriti kad nešto odašilje signal tamo gdje bazne stanice ne bi trebalo biti. Dok je namjerno prekidanje veze unutar pola sekunde između uspostave kontakta i početka zvonjenja nemoguće dokazati bez zapljene računalne opreme, što se opet ne može samo tako učiniti.
Plus što bazne stanice imaju prilično mali doseg, a ilegalna bi sigurno imala još puno manji.

I to što kažeš.
A na koji način onda dolazi do skupocjenih poziva?
Dali postoji mogućnost preusmjeravanja poziva?

Poziv se može preusmjeriti, ali ne o trošku pozivatelja. Nazove li se ovaj broj, ako je on preusmjeren dalje, cijenu od tog broja do onog na koji je preusmjeren plaća vlasnik tog broja. Tako da to nema smisla. A taj broj ne spada u grupu specijalnih brojeva s posebnom naplatom.

Ne vidim jednostavno u čemu je trik, osim da se radi o nekoj telemarketinškoj fori, pa kao ti nazoveš njih, a ne oni tebe. Neka vrsta predselekcije, što li…?


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja