Netko iz HR da ima obrt za blog?

Znam da je bilo sličnih tema, ali sada me ciljano zanima ima li netko iz hrvatske a da ima obrt preko kojega radi zaradu na blogu, znači kroz prikazivanje oglasa, affiliate marketing, info proizvod i slično… I da bi htio pomoći u DM naravno…

Mislim da smo previše komplicirana država i bune me neke stvari, otvarao bih obrt, ali vidim da je sve zeznuto jer treba biti windows na obrtu i svi popratni programi, kako ide sa web hostingom, jel treba biti to sve na obrtu? Problem je koliko vidim taj PDV glupi…

Ili jednostavno ne moram u obrtu nigdje navoditi kako zarađujem (ne dati im podatke web stranice), već samo prijavljivati zaradu sa Amazona, Ezoica i slično?

Taj windows mi je najmanji problem, lako za to… ali bune me svi ostali internet servisi tipa Canva, hosting, domene itd.

Ja sam otvoria pausalni obrt da primam zaradu i samo prijavljivam zaradu sa affiliate ili ad network mreza… Ali ja imam samo pausalni obrt pa ne mogu pravdat troskove pa ne znam kako ti pomoci tocno u tome

1 Like

imam obicni obrt a ti mos i pausalni…

to sve mos rec da ulazi u pocetnu imovinu obrta i niko te nikad nece nis pitat…

to dobis racun od hosting firme, kao i svi ostali racuni za oglasavanje, software, hardware, elektronicka roba, uredski materijal i namjestaj ulazi ti u troskove obrta koje imas i sto ti smanjuje porez na kraju godine…

u sustav pdva ulazis ako imas promet vise od 300k kn ako se ne varam…

upravo tako to ti je primitak iz inozemstva i izdaces racun (koji neces slati guglu il amazonu - saljees samo knjigovodji)

ak te sta jos zanima pisi u privat

1 Like

da,
kao što ti je Ivan Lovre napisao, otvoriš paušalni pa imaš obvezu voditi KPI (primitke i izdatke), ali uglavnom ti se gledaju primitci (ako ne premašiš 300K, nisi u sustavu PDV-a, tako da s tim nemaš problema)…

Evo ne znam točan iznos u glavu, ali ako se ne varam ti doprinosi i porez koji kao paušalac plaćaš stvarno nije neki veliki iznos.
Negdje u rasponu od 50 do 80€ ako se ne varam. Dobra stvar je što možeš tim novcima raspolaagti kako hoćeš. Ako si dohodaš onda sebi plaću (dohodak) isplaćuješ kao d.o.o., a ovdje jednostavno odeš do bankomata i trošiš za svoje privatne stvari kako želiš bez pravdanja trošenja (bitni su primitici, opet naglašavam)

Mana kod paušalnog poreza je što recimo banke ne gledaju blagonaklono ako tražiš kredit na temelju toga (računa ti se automatski, tako je to kod paušalaca, da imaš negdje oko 35K godišnje primanja), ali to je ipak nešto što je individualno i ovisi kome treba

Upravo to, ja placam ja mislim nekih 190kn mjesecno + doprinose koji iznose nekih cca 1100-1200kn

doprinosi svaki mjesec ili kvartalno ?

ili je tih 190kn/mj kvartalna uplata?

Mjesecno oboje, ali se placaju svaka 3 miseca

1 Like

Nakon duuugo borbe, napokon su mi u firmi dozvolili otvaranje obrta, trenutno sam u tom procesu. Od kolege žena je knjigovođa pa će mi ona dosta pomoći, iako mislim da sam više manje pohvatao većinu.

Nego imam pitanjce za vas:

  • Za affiliate provzije znam da sam pročitao negdje da kao uslugu na računu stavite Affiliate Revshare, i to sam tako mislio.
  • Međutim, kako nazvati uslugu za naplatu Adsense? Što stavite u račun?

Hvala punoo!

2 Likeova

Affiliate commission, Internet advertising… Sasvim je svejedno, bitno je da izdaš račun.

1 Like

čestitam!

ako trebaš neki advice slobodno se javi u inbox pa probam pomoći koliko mogu.

1 Like

Stavim samo Adsense i nista vise. Sam naziv daje dovoljno podataka i vjerujem da onaj koga bude zanimalo sto je bude imao dovoljno informacija.

Posto se radi o pausalnom obrtu nista vise nije potrebno.

1 Like

Hvala!

A bit će sigurno nekakvih pitanja, sad unaprijed pokušavam sve istražiti da me ne dočeka nespremnog haha :smiley:

@fg43085 znači može i tako, top :smiley:

1 Like

Oni koji se oglasavaju putem facebooka ili google ads, dali placate pdv na to? Navodno bi trebalo. Iz Hr sam.

Facebook i Google izdaju račune iz Irske, radi se o uslugama tako da ne treba, ide odbitak pretporeza.

1 Like

Ja dok sam imao d.o.o. morao sam placat pdv na oglasavanje na facebooku(nisam bio u sustavu pdv-a).

1 Like

Tak sam i ja cuo da se jedna zenska oglasavala na fejsu za apartmane i porezna ju capnula i moraka platiti 15k evra pdva.

morala je platit iz drugog razloga:

a to je PDV na proviziju jer se radi o apartmanskom biznisu i vjerojatno je imala prodaju preko platforme…

a na rad preko platformi se obračunava PDV na proviziju (dakle bookingov iznos provizije mjesečno x25% i za taj iznos se svaki mjesec podnosi obrazac i šalje u poreznu).

pošto se to nije radilo, porez se akumulirao i onda je rezultiralo startom s leđa i izravnim crvenim kartonom :smiley:

Postoji razlika ako vam je firma/obrt u sustavu PDV-a i ako nije. Ovaj članak je to solidno pojasnio:

Ovo je moj slučaj gdje PDV iskazujem ali ga ne plaćam:

Ako ste u sustavu PDV-a, tada se oglašavanje putem Facebook-a tretira kao primitak usluge od pravne osobe unutar EU, gdje će Facebook prenijeti poreznu obvezu na korisnika (reverse charge), a u poreznom smislu to znači da se treba izračunati PDV na vrijednost isporuke, prikazati ju kao obvezu, ali i kao pretporez na PDV obrascu, tako da ustvari ima neutralan učinak na sami obračun (ali ga svakako treba iskazati).

1 Like

Mislim da smo previše komplicirana država i bune me neke stvari, otvarao bih obrt, ali vidim da je sve zeznuto jer treba biti windows na obrtu i svi popratni programi, kako ide sa web hostingom, jel treba biti to sve na obrtu? Problem je koliko vidim taj PDV glupi…

Zašto treba biti na Windowsu? Negdje je propisano da ne smiješ recimo koristiti Mac OS ili Linux?

Ma mislim da nije na to mislio nego da Windows treba biti kupljen u hrvatskoj da imaš račun (isto i s programima). A ne mora glasiti na obrt koliko ja znam, jer obrt je vezan uz fizicku osobu.

Sad nezz kako ide kad kupuješ preko stranih stranica, možda i može ako ima iskazan naš PDV ili nešto… da ne ulazim sad u dubioze. Ja imam wn key sa onih stranica za $10, ali ću svakako kupiti iz hrvatske da me ne zezaju… Najjeftinije što sam našao je na ibyte: MICROSOFT WINDOWS 11 PRO