Novi server samo za slanje newslettera

Pitanje, za nekog ko ima iskustva, ili mu prosto razmisljanje omogucuje da zakljuci :slight_smile:
Naime, imamo jedan server, povezan sa jednim domenom, gde je i web sajt na kojem je prijavljeno blizu 60.000 legalno prijavljenih subscribera, sa kog istovremeno saljemo newsletter, godinama.
Zelimo da rasteretimo server za slanje mailova, kako zbog opterecenja, tako i zbog IP adrese koja zbog newslettera mozda dospe na neku black listu, jer ne postizemo uvek da pobrisemo sve neispravne, nepostojece email adrese.

Da li je moguce podesiti novi server, sa novom IP adresom, novim domenom, nekoriscenim, sa kog bi se slao newsletter, a da mailovi ne odu u spam, jer je sve novo?
Mozda imate neki drugi predlog?
Hvala

Savjet za dugorocno: Nadjite system inzenjera koji ce sve podesiti kako treba. Tu treba dublje znanje o dns-u i ostalim stvarima.

Uopce nije problem slati xy emailova sa bilo koje white adrese, ako se sve podesi kako treba i da emailovi stizu i inbox, a ne u junk
:sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile:

1 Like

Hvala na odgovoru @jorgovan.
Imas li nekog koji bi mogao to da resi?

Probajte na freelance.hr ili kontaktirat koju firmu koja se bavi time.

Ako uzimate freelancera, morate prepoznati onog tko zna, to je tesko reci, jer ima puno prevaranata, lopova, muljatora.

Miơljenja sam da nema potrebe uopće se prebacivati na novi server, :wink: pogotovo ako ovdje sve radi dobro. IP adresa neće dospjeti na black listu :black_flag: zbog toga jer ơaljeơ na nepostojeće emailove, to je samo tvoj “problem”. :blush:
A podeơavanje bi ovisilo o tome kako ơaljeơ te newslettere, recimo, koriơtenje nekog od servisa tipa Aweber ili slični rijeơilo bi te svih nabrojenih problema, ovako bi to bilo mnogo kompliciranije nego ơto ti Jorgovan objaơnjava. :blush:
Sve to ĆĄto on kaĆŸe, ti znaĆĄ (mnogo) bolje od njega, :smile: ja ti savjetujem suprotno; ostani na svom serveru, a ako je potrebno, malo ga “pojačaj“. :o:

@c3po, veliki je problem ako se salje nepostojecim mailovima, narocito yahoo i hotmail mailovima, iz iskustva pricam. Jer na taj nacin smatraju da je slanje mailova sa neke spam liste, neispravnih mailova, a istovremeno neazurnost i neozbilljnost onoga ko salje

Koriscenje servisa poput Awebera i slicnih, za slanje newslettera svakog drugog dana, izlazi podosta, sto nam nije bas prihvatljivo.

Sto se tice novih servera, novih IP adresa (ako su nove), uzimali smo kod hetznera 3 x VPS sa razlicitim IP adresama, podesavali (nesto sami, nesto neko drugi), isprobavali da posaljemo jednostavni test email, iz Roundcube ili direktno preko phpmailera, nije se pokazalo efikasno.
Prvi VPS je slao odmah poruke u spam, drugi VPS na gmail i yahoo je slao u inbox, ali nije na hotmail i .rs domene i jos neke, treci VPS, takodje je slao u spam testne mailove.

Na sva tri su podesavanja bila slicna, ili gotovo ista.

Ponavljam, uzmite nekog tko zna podesiti sve ispod haube i necete imati problema.

1 Like

A da uzmeĆĄ amazonses, i staviĆĄ neku skriptu za bazu kod sebe, a da ti slanje obavlja amazon?
Tipa sendy i te priče ali na amzonu?
Pa jer nije tamo najjeftinije slanje skroz.

Radio sam sa jednom turističkom koji su dnevno slali masovno emailova za razne zemlje, radilo je dosta dobro.

Imam tamo nalog, podeĆĄen taj ses. Ć alje se sa njihove shared IP adrese?

Pa koliko se sjećam tog dijela, svi emailovi dolaze sa njihovih servera.
E sada, kakvi su mailovi, kome se ĆĄalju itd. te da li su spam opet ovisi o raznim stvarima.
ovo za IP provjeri, googlaj, ali mislim da njihovi. Jer kod tebe je samo sistem za slanje, tvoja baza, i kad poĆĄaljeĆĄ ĆĄaljeĆĄ kao nalog amazon serveru da poĆĄalje ĆĄto treba. Cijeli trace vjerujem da postoji, ali ti si traĆŸio da se rastereti server ne?
IP adresa nema veze s tim ako se ne varam. Pazi na liste, počisti ih, previĆĄe bounce i nepostojećih moĆŸda ti naĆĄteti.