Nudim uslugu keyword research

Pozdrav kolege,

nedavno sam odlučio pokrenuti vlastitu agenciju za razne online usluge (SEO, kw research, održavanje i vođenje cijelih projekata itd. itd.). Računam da malo iskoristim svo to znanje koje sam stekao u već 10ak godina kako se bavim online zaradom :slight_smile:

U dosta kratkom roku iskristaliziralo se što točno želim raditi i što mi najbolje ide. To je keyword research.

Do sada sam uvijek radio isključivo vlastite projekte (istini na volju, i sada ih imam par komada :sweat_smile:), ali ovaj put sam se odlučio za nešto drugačiji pristup. Cijeli život sam u privatnom poduzetništvu, puna mi je kapa nestabilnosti tržišta zadnje 2 godine i odlučio sam malo preći na ovu drugu stranu medalje u odnosu “radnik - gazda”. Jednostavno rečeno, ne drhti mi se svaki put kad big G najavi neki svoj novi update :smiley:

Nudim uslugu istraživanja ključnih riječi za portale (info i aff) i web trgovine. Preferiram rad za englesko govorno područje.

BITNO: Ovo nije oglas sa fiverra gdje za 5$ možete dobiti listu od 50 keyworda. Ja analizu radim vrlo detaljno i svaki moj keyword bi trebao na kraju završiti u top 3 pozicije na Googleu. Za to naravno ne postoji nikakva garancija, kao ni za bilo što drugo u SEO-u.

  1. Analiza web stranice za koju tražim keyworde

Prije svega detaljno analiziram stranicu, utvrđujem činjenično stanje stranice i procjenjujem njenu snagu da bi kasnije znao s kim/čim se otprilike taj site može boriti na googleu. Ako je potrebno mogu dati i savjete vezano za SEO unaprjeđenje sitea.

  1. Istraživanje konkurencije

Nakon što sam utvrdio stanje vašeg sitea, krećem istraživati konkurenciju da vidim s kim se natječemo

  1. Pronalazak ključnih riječi za koje vaš site može konkurirati

Nakon što sam pronašao keyword (koristim Ahrefs i SemRush) za koji smatram da odgovara vašem siteu, radim daljnje testiranje:

3.1. Analiziranje keyworda i ponašanja google-a za taj keyword

Prije svega radim analizu toga kojoj grupi keyworda odabrani keyword pripada. Utvrdim slažemo li se Google i ja (npr. nekad mislim da imam top buying kw za amazon aff, na kraju ispadne da google to vidi kao završni proces buying keyworda i u top pozicije gura samo web trgovine). Za slučaj da mi keyword ogovara, idem dalje na:

3.2. Analiziranje tehničkih karakteristika site-a

U obzir uzimam snagu vašeg sitea i nedostatke konkurencije kako bi utvrdio može li se vaš site natjecati s konkurencijom. Pri tom najviše gledam brzinu učitavanja i prilagođenost za mobitele (i ostale uređaje)

3.3. Analiziranje konkurentskog contenta

Kad mi promatrani keyword prođe sve dosadašnje testove, ostaje mu još onaj najvažniji: kvaliteta sadržaja konkurencije. Za ovaj dio posla koristim SurferSEO
Ako konkurencija ima super optimiziran i kvalitetan sadržaj, džabe keywordu što je do sada sve korake položio - ispada iz igre i tražim novi.

Ako je pak keyword uspješno prošao sve tehničke testove, a konkurencija nema vrhunski content, prelazim na završnu fazu pripreme keyworda.

  1. Priprema dokumentacije za pisca

Sve što sam istražio o ovom keywordu pakiram u jedan dokument koji će vašeg pisca. Navedem mu pomoćne keyworde, u većini slučajeva (ne uvijek) i H1 - H4 tagove. Opišem mu tko je zapravo njegov čitatelj i koga tim tekstom treba gađati…
to otprilike izgleda ovako (zanemarite moj ne najbolji engleski, nisam pazio jer skriptu šaljem svom ustaljenom piscu koji već jako dobro razumi moje greške :stuck_out_tongue: )

  1. Kontrola napretka

Sve što radim uredno vodim u svojim excel tablicama. Otprilike mjesec dana nakon objave članka koristeći GSC, Ahrefs i SurferSEO analiziram što se događa sa objavljenim člankom na keyword koji sam zadao piscu. U slučaju da tijekom pregleda uočim neke nedostatke, napravit ću sve potrebno da te nedostatke otklonim/unaprijedim stvar.

Čiča miča gotova je priča!

Cijena prava sitnica: 20$/keyword

  • Zbog prve dvije gore navedene točke (uzimaju jako puno vremena i resursa) nije moguće naručiti manje od 10 keyworda.
  • Može neki sitni popust ako se dogovorimo za dugoročnu suradnju baziranu na mjesečnoj bazi.
  • Obzirom da je meni ovo više hobi nego posao, dnevni kapacitet mi je maksimalno 2 keyworda.

Mogu na ovo sve dodati i usluge:

  • Pisanje članaka (imam svoju ekipu koja to radi jako dobro)
  • Objave članka (Po svim SEO pravilima, uključujući interno linkanje)

P.S. Nakon svakog update-a radim vlastito istraživanje o tom što je Google promijenio, što to sada od članaka očekuje itd te se tome prilagođavam.

12 Likeova

Kolike su ti cijene za pisanje članaka, i koje niše primate, jel samo engleski, ili to nije bitno?

Ljep pozdrav

Pozdrav,

Cijena za pisanje članaka je 17$/1000 riječi.

Nisam do sada naletio na temu koju ekipa nije dobro odradila. Vjerojatno da bi im bile problem neke baš stručne teme. Oni pišu samo engleski, nemam pisce za nase govorno područje.

1 Like

@s.perkovic zna sto triba radit, mislim da necete pogrisit ako ga uzmete. Sritno!

1 Like

@Mentolinho hvala!

Baš sam te mislio spomenuti u odgovoru na zadnje pitanje o cijeni tekstova.
Mislim da bi kombinacija moje usluge keyword research i tvojih “in-house” pisaca mogla biti puni pogodak za investitore :slight_smile:

Masu vrhunskih članaka bi se moglo objaviti na mjesečnoj razini u toj kombinaciji :smiley:

Gle, svakako se ne mogu NE sloziti :smiley: Moglo bi se nesto skuvati

1 Like

Da ne gubimo vrijeme na privatne poruke ni vi ni ja: Trenutno sam popunio kapacitete za uslugu kw researcha.

Javit ću opet ovdje u temu kada opet budem imao slobodnog mjesta :slight_smile:

2 Likeova

Nakon uspješne suradnje s @d1namic i za sada neuspješne suradnje s @pacman23 (pokosio nam google site u zadnjem updateu, radi se na “čitanju misli” i čeka milost big G-a :woozy_face: ) opet imam mjesta za nove klijente.

Osim gore navedenog kw researcha, u ponudu sam ubacio još dvije zanimljive usluge.

1. DRUGA USLUGA JE CONTENT/KEYWORD GAP

Za starije i već razvijene sajtove nudim uslugu analiziranja i rješavanje problema u slučajeva kada je neki članak zapeo ispod 5 pozicije na Googleu, a realno bi trebao ići u top 3.

Suština ove usluge je da za članke starije od cca 3 mjeseca , koji su došli na neku određenu poziciju te na njoj stagniraju i iz xy razloga ne idu gore. Moj zadatak je da pronađem x i y = izanaliziram razloge zašto su zapeli tu gdje jesu i što im točno treba da bi došli na vrh googlea.

Ovo je po mom mišljnju ruda novaca za vlasnike razvijenih stranica koji objavljuju puno sadržaja i nemaju vremena baviti se baš svim člancima koje su nekada objavili. Tu sam ja da sve to pomno analiziram i guram stare članke prema gore :slight_smile:

CIJENA I OPIS USLUGE:

  • Analiza sitea: besplatno

Ovdje mislim na početku analizu cijelog sitea gdje ću utvrditi prednosti, slabosti i nedostatke sitea, analizirati konkurenciju i slično.

  • Analiza članka: 20$ po članku

Ovo se odnosi na cijenu članka za koji odlučim da na njemu treba nešto raditi jer očekujem da će te promjene donijeti boljitak u pozicijama. To je pojednostavljeno rečeno cijena za analizu koju ću napraviti te vam je predstaviti.

Analiza će sadržavati: Trenutna pozicija članka, detaljno sve što treba napraviti da bi se članak popeo u top 5 Googlea (ključne riječi koje nedostaju ((…ili ih možda ima viška*)), broj riječi, interno linkanje, backlinkanje i još milijun sitnih detalja.*).
Dva mjeseca nakon odrađenih izmjena ide nova analiza da vidimo što se dogodilo sa uređenim člankom. Ako se nije popeo barem duplo (tipa sa 10. na 5. poziciju), a odrađeni su svi koraci iz analize, dajem jednu analizu gratis!
1 Fail = 1 Gratis analiza
Ako bude više od 20% failova objavit ću ispod ovog posta: I suck! :sweat_smile:

  • Pisanje teksta (ako je potrebno): 17$/1000 riječi

Usputna usluga, čisto jer imam svog pisca s kojim se već jako dobro slažem u poslu. Ako vi imate svog pisca, ja ću mu pripremiti sve što mora napraviti i to je to :slight_smile:

2. TREĆA USLUGA JE WEBSITE FLIPPING

Obzriom da sam se dosta dao u ovaj posao, pridružio se raznim forumima, kanalima, grupa i slično… tu i tamo mi nalete stvarno super sajtovi koje bi se po mom mišljenju isplatilo kupiti.

Za sada imam puno više prilika za neki site kupiti, nego za prodati. Imam par ozbiljnih investitora, ali nemam ih ono što se kaže na “hrpi” pa da ću tek tako prodati bilo koji site.

CIJENA I OPISA USLUGE

Ako želite kupiti novi site, javite mi budžet i čekate! Ja ću koliko mi to vrijeme i prilike dopuste tražiti idealan site unutar vašeg budžeta. Kada ga pronađem, detaljno ću analizirati site, stupiti u kontakt s prodavačem, pregovarati o cijeni … i ako mi se sve učini kako treba, obavijestit ću vas o tom što sam pronašao, dostaviti “dokumentaciju” o siteu koju sam izradio… i povezati vas s kupcem.

Ako prodajete site, javite mi za koliko ga prodajte, a ja ću se potruditi da pronađem investitora zainteresiranog za kupnju sitea. Izradit ću prodajnu “dokumentaciju” o siteu i pregovarati s investitorom dok ne dođem do “5 do podne” i onda ću vas direktno povezati za realizaciju posla.

Cijena: 10% vrijednosti sitea (min 100$, max 800$)

Napomena: Mislim da su moji realni kapaciteti da mogu dogovarati poslove do 15-20k$. Sajtovi vrijednosti veće od toga su trenutno ipak izvan moje lige i ne bi se za početak želio uopće upuštati u takve priče.

Uf, dobro sam se raspisao … morat ću razmislit i o usluzi pisanja članaka :smiley: haha

Ako nekom treba nešto od moje 3 usluge neka se javi privatnom porukom.

Poyy

P.S. Nakon pokušaja suradnje s kolegom @igor došao sam do zaključka da NE MOGU KVALITETNO odraditi usluge za BiH tržište. Ahrefs i SemRush jednostavno ne nude dovoljno podataka sa tog tržišta i tu sam nemoćan.

10 Likeova

Nema tu milosti. Sadržaj nije bio dovoljno kvalitetan i bye bye…

Točno tvoj komentar sam čekao, znao sam da ćeš se uhvatiti za tu rečenicu i još jednom predstaviti kao aspolutni vladar googlea :face_with_hand_over_mouth:

Priznajem da nisam najbolji na svijetu i da ne znam cijeli Google algoritam na pamet.

1 Like

Hahaha ok. Ali zadnji algoritam update je gadjao kvalitetu sadrzaja, pa je prema tome sve jasno. Naravno da je za ovo odgovoran vlasnik web sajta a ne ti.

1 Like

Google jos i nije toliko napredan da prepozna kakva je tocno kvaliteta sadrzaja. Ovaj update nema veze s vezom. Vidia sam puno Ai stranica koje rade copy-paste a i opcenitih stranica s uzasnim engleskim sadrzajem kako rangiraju puno bolje nakon ovog updatea

3 Likeova

A tek za lokalne jezike, tipa hrvatski nece tako skoro biti u mogucnosti prepoznati kvalitetu teksta.

2 Likeova

Imam trenutno 2 upita za sajtove:

  1. Za amazon aff site
  • zarada treba biti 50 - 100$/mj.
  • Klijent plaća do 30x mjesečnih zarada.
  1. Za info (adsense, ezoic sa manjim % amazona) site
  • Zarada 200-300$/mj
  • Klijent spreman platiti do 28x mjesečna zarada.

Možete mi se javiti u inbox ako neko nešto prodaje :slight_smile:

1 Like

Naravno da je google i te kako sposoban da prepozna kvalitet vašeg sadržaja i to je danas jedan od najbitnijih faktora za rangiranje, usuđujem se da kažem, možda čak i bitniji od backlinkova. Google ima WDF, IDF i LSI algoritme koji su zaduženi za proveru vašeg sadržaja i to veoma uspešno rade.
image
Nije problem u googleu, problem je u ljudima koji misle da imaju kvalitetan sadržaj, a ne shvataju forumulu koju google koristi kako bi prepoznao kvalitetan sadržaj i šta je za google kvalitetan sadržaj.
Guglov algoritam pri proceni kvaliteta sadržaja koristi staru WDF i IDF formulu, ovo gore je skraćena verzija te forumule, oreginalna je ispisana na nekoliko stranica. WDF, IDF i LSI algoritmi funkcionišu zajedno na taj način što vaš sadržaj porede sa hiljadama drugih sadržaja koji govore o istoj temi.

Znači ako si pisao o bolestima srca, ovi algoritmi, će uz pomoć ove formule proveriti da li je tvoj sadržaj dovoljno dobar i stručno napisan na tu temu, da bi bio indeksiran na prvim stranicama.

I sada neko napisao tekst od 5000 reči o bolestima srca, stavio slike, nekoliko videa, ali google ga drži na 30 poziciji. I taj neko smatra da je njegova tekst od 5000 reči obiman i kvalitetan i reći će, ma šta je ovo napisao sam tekst 5000 reči, a google me drži na 30 mestu ? Jeste, napisao si obiman tekst od 5000 reči o bolestima srca, ali nisi naveo recimo: kako se leče bolesti srca, lekovi koje koriste oboleli od srca, povezanost pritiska sa bolestima srca, prirodni lekovi za bolesti srca itd, itd. E to je za google idealan tekst, da korisnici mogu da nađu sve informacije na jednom mestu, da ne moraju da idu na drugi sajt da istražuju, nego dođu kod vas i vide sve. Kako se dobijaju bolesti srca, kako se leče, kojim se lekovima leče, šta oboleli od srca smeju da jedu, a šta ne smeju, da li oboleli od srca smeju da se bave fizičkim aktivnostima i obradiš sve što je usko povezano sa nekom temom. I kada googleovi algoritmi provere tvoj sadržaj i kada ga uporede sa hiljadama drugih sadržaja sa drugih sajtova i samo kažu, opaaa ovo je stručan tekst na ovu temu obuhvata sve što treba, SEO je takođe odrađen dobro, guram ga na vrh pretrage, jer jednostavno u takvom tekstu ljudi mogu da saznaju sve na zadatu temu i to su tekstovi za koje google smatra da su kvalitetni.

@Vlada78 Otvori temu i prekopiraj ovaj tvoj post tamo. Ovdje mu nije mjesto. Tamo onda mozes “diskutovati” o tome sa onih svojih par duplih accounta.

1 Like

Ja sam odgovorio čoveku na konstataciju da google nema načina da proveri kvalitet sadržaja. Moj odgovor nije uvredljiv za nikoga. Tebe niti sam pominjao, niti sam te šta šta pitao, niti sam se tebe obraćao. Što se tiče mojih duplih accounta, moram da te razočaram i da ti kažem da ja nemam niti jedan nalog sem ovog, pa prema tome nemoj da izmišljaš gluposti.

Ja mislim da je Mentolinho mislio na to da Google zapravo ne može odrediti je li nešto što si ti napisao dobro ili loše… Oni mogu samo provjeriti što si ti napisao u usporedbi sa drugima. A ovo što ti pišeš gore je nekakva formula za pokrivenost teme, ne za kvalitetu sadržaja.

Pa čak i da u Google postoje ljudi koji ručno provjeravaju kvalitetu sadržaja, to je opet subjektivan pojam i ne može se odraditi kako spada - pogotovo ne sa machine learning, itd.

Vidim da opet zadnjih dana spominju kako će važnost backlinkova biti sve manja, ja sam u to prije vjerovao, što sam duže u ovome vidim da i oni muljaju gdje god mogu.

LSI služi za pokrivenost teme IDF služi upravo za proveru kvaliteta teksta. Ovi algoritmi ne proveravaju samo da li tvoj tekst pokriva sve, već i mnoge druge parametre, čak uspoređuju i sa zvaničnim naučnim dokumentima, pa ako je neko u tekstu nešto izmišljao, onda taj tekst gubi na vrednosti, jer google smatra da pisac nike kompetentan da piše o toj temi. Čak gledaju i ko je autor teksta, nije isto ako tekst o bolestima piše doktor medicine i SEO stručnjak. Google ima algoritme za proveru kvaliteta teksta i to još odavno, samo pre nije toliko pridavano važnosti tome, ali sada se google polako okreće tome.

Backlinkovi su i dalje veoma bitan rankig faktor, samo što to sada nije jedini način da se tvoj sadržaj nađe među prvim rezultatima na googleu. Kvalitetni backlinkovi i kvalitetan tekst koji pokriva temu u svim segmentima je dobitna kombinacija.