Obrt / d.o.o. i osobni hardware i software

Kratko pitanje za one koji imaju osobnog iskustva ili barem mogu dati provjerenu informaciju;

Planiram u naredno vrijeme otvorit nešto (d.o.o. ili barem obrt). Pošto sam u posljednjih par mjeseci u opremu (hardware i software) uložio nemali iznos, zanima me da li je moguće (pretpostavljam da je) i koja je procedura prenjeti to na d.o.o. ili obrt?

Naime, sve sam to kupio jer mi treba zbog posla, pošto uskoro više neću moći raditi preko studentskih ugovora, moram otvoriti d.o.o. ili obrt. (nadam se da je ime iz jednog od prethodnih topica vezanog na tu temu još uvijek slobodno) Privatno mi ne treba ništa od spomenute opreme.

Po nekoj logici, pretpostavljam da je sa obrtom situacija daleko jednostavnija, ali zanimaju me oba slučaja.

Što mi je potrebno i da li je na kraju uopće isplativo to raditi?

Ono što je odmah jasno, predporez je izgubljen. :frowning:

Za firmu je potreban temeljni kapital. Više ne znam što je na snazi ali zadnje što znam da se pola moglo unijeti u stvarima, pola je moralo ići u novcu.
Za stvari je trebalo angažirati procjenitelja. Međutim, ti možeš imati početni kapital i veći od minimuma tako da ovisi koliko košta procjena a koliko vrijede licence.

Druga vjerojatna mogućnost je da firma naknadno otkupi od tebe licence.
Za to bi trebalo vidjeti i sa prodavačima SW-a ima li kakvih prepreka kod prijenosa licence sa fizičke osobe na firmu.
Nisam imao slučaj otkupa robe od fizičke osobe ali pretpostavljam da bi trebalo napraviti ugovor i paziti da ako je plaćanje u gotovini da ne bude više od 5k kn.
Ta prodaja bi se trebala tretirati kao prodaja osobnih stvari.

Obrt nema temeljnog kapitala pa je vjerojatno samo druga mogućnost aktualna.

Ako netko zna više bilo bi dobro da kaže.

Hvala na odgovru. Htio bih napomenuti da mi nije cilj smanjiti kapital.
Više me brine to što ako otvorim d.o.o. ne mogu raditi na opremi koja je kupljena na moje osobno ime?.
Za razliku od d.o.o., obrt sam praktički ja, pa stoga ne bi trebalo biti bitno da li je oprema kupljena na moje ime ili na obrt? Na kraju je u svakom slučaju kupljena na moje ime. OIB obrta = moj OIB ako se ne varam.
Moram priznati da mi ovaj proces sa procjeniteljima, kao i bilo kakva birokracija u startu smrdi na probleme. (Dugotrajan postupak itd)

U sustav PDV-a ionako vjerojatno neću ući prve godine pošto neću imati praktički nikakvih ulaganja.

Ako otvoriš d.o.o., ne vidim zašto ne bi mogao raditi na čemu želiš? Mislim, bilo je u onoj nedavnoj temi diskusije oko toga da nešto kupiš na svoje ime, a koristiš u firmi, pa da time knjigovodstveno ispravno prikazano stvarno stanje, itd. Ali duboko sumnjam da će te bilo tko pitati za ono računalo u uglu.

Unos imovine u poduzeće će ti najbolje odraditi knjigovođa - to je njima svakodnevna zadaća. Bilo bi dobro da imaš račun. A kada imaš račun, pretpostavljam da knjigovođa može izračunati amortizaciju i time trenutnu vrijednost te imovine. Barem mi se to čini logičnim.

Unost softvera u firmu - ako je softver OEM s računalom, ne vidim da tu može biti problema. Ali bilo bi stvarno blesavo da si danas kupio Photoshop, a sutra dobio toliko businessa da otvaraš vlastitu firmu i da si onda tu investiciju možeš okačiti za uho. Dakle, neki modalitet tu jednostavno mora postojati.

Ne zaboravi na linkove u sticky temama u “Zakonima” - imaš i neke linkove na legalis.hr, sigurno je i tamo bilo takvih pitanja.

Ima neki razlog zašto se ovo ne bi moglo preseliti u podforum o zakonima?

U principu nema razloga, stavio sam to u ovaj fourm zbog prevencije. Pretpostavio sam da će ljudi pisati svašta.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja