ja si i dalje mislim da je ovo sa placenjem najobicnija patka… istina - prodavanje muda pod bubrege, al i dalje tu nesto nedostaje… vidjet cemo kad doticna stvar stupi na snagu…
Izgleda da prodaja .aero .jobs .museum .travel i sličnih domena nije baš unosna kako se očekivalo pa moraju smisliti nešto novo za prodaju magle.
BTW nikada nisam naletio na neki sajt s TLD poput npr. .travel
Na
http://www.google.com/search?q=travel
na prve tri stranice nema ni jednog rezultata s .travel
Ako tražim baš u URL-u travel
http://www.google.com/search?q=inurl:travel
onda je tek na 39. mjestu canada.travel (ako ne računamo sam travel.travel na šestom mjestu)
Još jedan BTW
Prilično sam siguran da će HTZ (T kao turistička :)) istresti par milijuna da pokupuje sve varijante .hrvatska .croatia .kroatien .chorvatsko .hirvatistan …
Novi .TLD-ovi kreću s 12. 1. slijedeće godine. Čini se da se u prvoj “rundi” očekuje oko 500 prijava. ICANN je predvidio početkom ove godine 100 - 200 takvih domene, ali operateri predviđaju puno više, prvenstveno zbog “zauzimanja terena” iako mnogi niti ne znaju što će s time.
Ovome dodatno pogoduje što je za prijavu ostavljen prozor od 3 mjeseca, a nije utvrđeno kada će biti slijedeći prozori.
Cijela stvar uistinu djeluje na prodaju zraka. S jedne strane imamo svega možda 100 - 200 stvarnih dot-brandova koji zapravo mogu iskoristiti ovaj novi virtualni prostor, ali će lovu iskeširati valjda svaka veća kompanija kojoj je stalo do zaštite svojih tržišnih znakova i to samo radi aktivne zaštite istih. Praktički se radi o čistoj ucjeni.
Uz uski prozor od 3 mjeseca za prijavu (i nvj. i uplatu) konzultanti i “konzultanti” u ICANN-u vjerojatno već imaju poštanske sandučiće zatrpane brošurama jahti i nekretnina.
Koja stvarna marketinška, financijska, uporabna /usability/ ili sadržajno-arhitekturna /content architecture/ razlika postoji između:
-
playgame.coke i playgame.coke.com ili
-
media.twitter i media.twitter.com ili
-
en.wikipedia i en.wikipedia.org?
Ili drugačije rečeno - koliko vas se sjeća kada ste zadnji puta utipkali adresu vs. kliknutli na link ili bookmark; odn. zapisali adresu na list papira vs. copy/pasteali je u notepad?
Hoće li novi TLD-ovi povećati “navigabilnost” interneta u smislu da će ljudi sada više i radije koristiti upamćene nazive ili lakše asocirati marketinške poruke i dojmove s njima?