Odrađivanje SEO posla za jakog klijenta

Pozdrav, putevima okolo naokolo došla je ponuda do mene da popravljam pozicije na Google-u jednog izuzetno jakog igrača na HR tržištu (imaju oko 15 milijuna € godišnjih prihoda)…

Firma usprkos prometu dosta loše stoji na google-u, gomila ključnih riječi im se nalazi na 20+ mjestu na google-u.

Dizanje pozicija bi išlo prirodnim putem, bez spammova, radili bi se kvalitetni članci za guest postove, također mi je plan da napravim malu PBN mrežu sa jedno 5-6 stranica na kojem bi opet bio kvalitetan unikatan content, i s kojima bi se vremenom dizao authority prvotnoj stranici… također bi se uključi i na određene forume i tamo opet bez spamma sudjelovali u diskusijama… a ima toga još štošta…

Evidentno je riječ o gomili posla koji bi se obavljao, samo pisanje i slaganje članaka bi mi uzelo vjerojatno preko 300h posla… pa izrada novih 5-6 niche kvalitetnih stranica od nule - svi znate da i tu ima gomila posla… zatim kontaktiranje i potraga za stranicama koje nude guest postove… itd itd…

Sad, pitanje je, koliko to naplatit? minimalno trajanje tog posla bi bilo 3 mjeseca, ali koliko to naplatit mjesečno? Koliko bi vi tražili?

Računaj 3 mjeseca x puna mjesečna plača koju želiš jel to je full-time job. Uzmi u obzir to da sebi slično radiš da bi dugoročno mogao napraviti dobar projekt koji bi ti možda donio dobro lovu u budućnosti.

Uglavnom traži dosta.

Ako firma ima novce ja bi trazio dosta para. Odnosno postavio bi se tako da im kazem koliko para toliko muzike.

A koliko vidim po tvojem pisanju nema tu nesto muzike kada ti razmisljas o pravljenju nekih tamo PBN-ova i to jos na domacem trzistu, to ce definitivno izgledati u najmanju ruku smijesno ako ne i spammy. Al dobro ovisi o kojoj nichi se radi.

No ja bi na tvojem mjestu se postavio kao SEO Profi i lijepo pitao njih za budget i onda znas o cemu se radi, jer sa jakim budhetom ti mozes kupovat reklame, guest psotove na jakim portalima, news portalima i drugim authoritativnim stranicama i jedan takav relevantan link vrijedi kao milijun PBNova koji ce prije ili poslije biti bustani.

Znaci racunaj na trazenje guest psotova, reklamiranja, promoviranja u smislu da dodjes s parama, nudis pare, nudis kvalitetne psotove, kvelitetne slike, kvalitetan kontent, a to sve kosta. Pa moras o tome razmisljat.

Opet pisanje po forumima je slab SEO, firma koja zaradjuje 15 milijuna eura godisnje unajmljuje nekoga da pise po forumima, pa u najmanju ruku to zvuci smjesno.

Trebao bi se posvetiti Social Marketingu, promovirati i boostati kvalitetan content pa nek forum ekipa sama besplatno pise o brandu i radi backlinkove za formu koja zaradjuje 15 miljona eura godisnje.

Eto to je moje misljenje, no ne znaci da sa PBNovima nebi radilo, ti iams vise detalja, ako mislis da se mozes izmust lova i da ne treba puno posla OK. No pripazi da ne kazes premalo pa onda ispadne krivo, takodjer se i meni znalo odbit u glavu s krivom procjenom.

1 Like

Ja ne vidim čemu firmi koja ima toliki profit treba seo. Agresivno kupovanje reklama (koje su kod nas više no jeftine) odradiće i seo, veliki dio. Ostalo bi trebalo otić kao što reče dadaas na kupovinu guest postova sa jakih portala. Postoji i onpage priča jer neki sadržaj se ne može probiti pa da dubiš na glavi. Možda je potrebno uvezivanje sadržaja, proširivanje, kvalitetniji saržaj, a ti tu nemaš uticaj, pa samo guranjem ofpejdž seoa moguće da neće dati rezultate koliko god se trudio i dobrih beklinkova nabavio (naravno zavisi koja je niša, kakva je konkurencija i kakav je sadržaj koji treba napredovati, neki sadržaj je i dalje moguće pogurati sa najgorim spam linkovima)

Da ne bude totalni oftopik ja bih u priču ušao prvo ispitujući sadržaj, gledajući koliko taj sadržaj zaostaje za konkurencijom ukoliko sadržaj ne zaostaje previše za konkurencijom i moguće su i izmjene na samom sajtu onda bih ušao u priču i ako bih pristao (mada ne vjerujem da bih) tražio bih minimalno 2000-3000E za ruke mjesečno (ovo koliko ko bi trazio zavisi najviše od vrednovanja svog vremena i znanja) + određeni budžet za beklinkove (koliki tu treba budžet to ne znam jer ne znam nišu kejvorde i ostalo). I najavio obavezno da ništa ne garantujem sem truda uz konkretnu priču o seou.

Ja sam imao dobru ponudu za jedan hotel/vila u beogradu da ga rangiram za termin smeštaj u beogradu. Em za taj termin ima 7 oglasa na prvoj stranici, em nije prirodno da jedna vila bude na prvoj stranici gugla za termin smjestaj u beogradu, em su sajtovi koji su tu uglavnom sajtovi sa kompletnom ponudom smještaja i sad ja trebam tu ugurat jedan mali hotel. po meni prosto nemoguće i čak i ako se postigne to neće biti predugog vijeka jer korisnnici neće bit zadovoljni sa tim rezultatom. Naravno da nisam pristao i baš bih rijetko kad radio za druge, naravno osim ako me nužda ne natjera. Malo je nazahvalno radit seo za druge jer ništa se ne može garantovati.

1 Like

Da slazem se s tobom. A za tocnu cjenu treba vidjeti koliko rtl.hr, 24sata.hr, index.hr naplacuju guest psotove, ako ih uopce daju (ali cini mis e da sam ih vidio) i dali je uopce moguce tu firmu ubaciti u to.

Meni takodjer niej ajsno ako imaju para pa sto neidu sa Adwordsom daleko jeftinije ce ih ispast i pokazat daleko bolje rezultate.

Kakve veze ima kolko ta firma zarađuje?

Ko da poliranje mecke kosta 6x vise od poliranja lade nive

Cijena usluge nebi smjela biti uvjetovana visinom prometa klijenta.

4 Likeova

Pa koliko para toliko muzike, ako ima beskonacan budget onda mozes lakse napraviti SEO kampanju nego kada ti je budget ogranicen. kao sto anja je napisala ako je neogranicen onda mozes i glavom kroz zid, ako je ogranicen onda moras klijentu skresat krila i rec da to nemoze samo tako. Jer onda se dogodi da nesto obecas pa onda stvari krenu nizbrdo…

Ovo govorim za SEO kompanije koje su zaduzene i odgovorne za SERPs te firme. Ako se radi o SEO da ti nekome nafilas nekoliko backlinkova pa sto bude bude onda to ima fiksnu cijenu. Ili akos e radi onpage, takodjer i to ima fiksnu cijenu i ne ovisi o velicini firme i njihovom novcu.

Točno. Buffetu sigurnu ne naplaćuju kruh $100 zato što on ima milijarde. Neki dan sam prodao domenu za $300 firmi koja par dana prije toga dobila investiciju od par milijuna dolara. Zapravo smo se i natezali oko cijene. Domenu sam ja platio par dolara, ali realno ta domena vrijedi parsto dolara i to je to. Bilo bi me sram tražiti $5,000 samo zato jer oni imaju novaca, a i tada bi najvjerojatnije propala prodaja.

Pitaj ih koliki je njihov budget i na temelju toga odredi koju kvalitetu SEOa im možeš ponuditi. Naplati jednako koliko bi isti taj rad naplatio i nekom studentu. Eventualno traži neki bonus nakon što se pokažu rezultati.

Za nekih parsto tisuća dolara možeš doći na prvo mjesto tražilica za jako puno turbo jakih ključnih riječi na svjetskom nivou, samo ako onaj tko radi SEO jako dobro zna što radi. U Hrvatskoj je vjerojatno parsto tisuća kuna dovoljno za doslovno bilo koji keyword. Ljudi su blesavi i troše čuda na razne TV reklame koje traju samo dok ih masno plaćaš, umjesto da ulože parsto tisuća kuna (oni koji mogu) u kvalitetan SEO i postanu apsolutni autoritet za keyword koji žele

Nisu ti bas usporedbe tocne. U Buffetu imas kruh po 3 kuna za sirotinju, pa imas za 5 kuna za malo bogatije i za tajkunere iams kruhove sa sjemenkama i sta ti ja znam sa svim cim i on kosta preko 10 kuna.

Da kompanija je dobila milijune i paltila tebi 300$ valjda koliko vrijedi domena, ali da su htjeli domenu s manje slova platili bi vise, ili da domena ima 3 slova vjerojatno bi iskesirali te milijune…

Tako i SEO, ako zeli kvalitetnu promociju mora paltiti kvalitetnu cijenu… Zbog toga treba pitat za budget, jer ako klijent zeli kvalitetu onda ga cjena ne muci jer bi bilo stvarno katastrofalno da on zeli krih sa sjemenkama i raznim kvalitetnim brasnom i boli ga uvo koliko to kosta, a ti mu ispostavis kruh za sirotinju…

poređenje seo sa ljebom, pranjem auta čak i domenom je po meni baš loše. i normalno je da nećeš isto vrjednovati sam sebe ako igraš u trećo ligi i oće real da te dovede ili ako oće neki domaći drugoligaš da te dovede. frizer koji šiša medvedeva (čini mi se da je on u pitanju) dobija 2500$ za šišanje, i sumnjam da svima isto naplaćuje šišanje. Sa jačim klijentom često ide i veća cijena ali i veća odgovornost i više posla pogotovo za poslove đe ima dosta umnog, neopipljivog, nedokazivog, nesigurnog, promjenjivog…

2 Likeova

Pozdrav, hvala vam na odgovorima,

eto da i kažem, riječ je o građevinskoj firmi koja u svom asortimanu ima na stotine proizvode, a realno za firmu sa tolikim prihodom stranica jako loše stoji na google-u, imaju backlinkove sa samo 4 različite stranice (sve vam je jasno).

Slažem se da je neozbiljno spammanje na forumima za tako velikog igrača, al nije planiran spamm, nego u 3 mjeseca napisat jedno 50 konstruktivnih postova, a link bi bio tek u signaturu… uglavnom, to sa forumima bi bio nekakav sporedni detalj, čisto da na polaganju računa nakon 3 mjeseca bude što veća čitaba obavljenog posla.

U građevinskoj niši u Hrvatskoj, mislim da ima prostora za niche stranice jer nije prevelika konkurencija, pogotovo zato što ima gomila tema na izbor, i može se napraviti štošta… evo jedan primjer, napravim web 3dkuce.com… i da svaki dan dodam samo dvije kuće uz unikatan opis, nakon 3 mjeseca bi imao 400+ posjetitelja dnevno, to je sigurno.

Slažem se da je najbolji izbor kupovina kvalitetnih guest postova i pisanje istih, to sam i planirao kao osnovu posla. Isto tako, treba definitivno i poradit na samoj stranici.

Uglavnom, ima posla, mislim da to mogu pristojno obavit, odlična stvar je što stranica stvarno loše stoji na Google-u i trenutna je letvica postavljena jako nisko (što je idealna situacija za svakog seo radnika), jer napravit barem nekakav pomak prema gore ne bi smio bit veliki problem.

Što se tiče cijene, nemam pojma… pogotovo kako dogovorit kupovinu guest postova, jer ako ja ugovorim posao na 1200€ mjesečno, što je stvarno lijepa cifra, kako tražit još 800€ mjesečno koliko bi se sigurno trošilo na guest postove i neke druge stvari… pa neću ja guest postove plaćat od ovih 1200, da ispadne da na kraju crnčim za 400€, onda mi je bolje ić u Konzuma… a s druge strane, da čoviku velim da želim 2k € mjesečno, bit će da bi pao na dupe, jer mislim da im direktor ima 1900€.

jeb*iga, ovo zadnje je bilo razmišljanje na glas… skužio sam da jednostavno moram tražit budžet od najmanje 2000 eura mjesečno, pa ako prođe prođe, ako ne ne…

Sorry, pogrešno sam napisao. Trebalo je pisati Buffett :wink: Warren Buffett

Domena koju sam spomenuo realno vrijedi parsto dolara. Želio sam reći da mi nije palo napamet za nju tražiti $5,000 samo zato što znam da su par dana ranije dobili milijune pa da mogu platiti. Tako je i za SEO. To što netko ima novaca ne znači da ga želi potrošiti na SEO. Normalno, dobiti će onakvu kvalitetu SEOa koliko će je i platiti (ako ne uzmu nekog wannabe SEO stručnjaka kakvih je 99%). Pod plaćanje mislim na stvarne troškove za SEO, ne za rad. Kvalitetni backlinkovi koštaju, kvalitetni pisci koštaju itd. Može to biti besplatno ako znaš i želiš sam to odraditi i ako imaš jakoooo puno vremena.

Kvalitetan SEO za neki jaki keyword se može odraditi samo na 2 načina. Prvi je jebeno naporan i dugotrajan rad, a drugi je odriješit kesu. U oba slučaja treba jako dobro znati što radiš.

1 Like

Pa objasni mu da sponzorirani članak na portalu tipa index košta 1000+ kuna. Na taj tip portala bi stavio 1-2 članka mjesečno, još bi par komada stavio na relevantne portale graditeljske struke i tako kroz bar 12 mjeseci, ali za to ti treba budžet od bar 1000€ samo za sponzorirane članke.

Slaba je to građevinska firma ako direktor ima 1900€ plaću. Pa u većim građevinskim firmama kod nas to je plaća inženjera.

A za koje iznose faktura taj direktor još odobri plaćanje? :wink: On možda ima €1,900, ali potroši mjesečno možda i €50,000. Tako bi i ti imao recimo €1,200, a €800 ne ide tebi nego su to troškovi. Isto i kad dođeš kod automehaničara…ruke su toliko, a dijelovi su toliko, i ti dobiješ zbrojeni iznos kao račun.

To im objasni i ako su ozbiljni ne bi smjelo biti problema. Ako su neozbiljni traži drugog klijenta :slight_smile:

Evo mitok ti je najbolje objasnio. Sebi uzmes placu, a njima objasnis koliko muzike zele toliko para moraju dat.

@Viktorija
Neverovatno koliko se ljudi uplasi kad krene prica o novcu, a posle im krivi svi drugi, od Indijaca koji ubijaju sa cenama, masona, tajkuna, vanzemaljaca pa ukrug.
Ovde se radi o opravdanim, a ne izmisljenim troskovima, koji su kao u tvom slucaju npr. guest postovi.
Znaci neces ti nista zaraditi na tome nego su troskovi posla, materijal, kao sto on kupuje cigle kad zida zgradu.
Samo sto on ima malo mozga pa se cak i na svaku takvu grubu stavku ugradi pomalo.
.
Inace te poslove dobijas slucajno, na lepotu, i ima ih na izvolte godisnje koliko hoces?
Pa nema ih nazalost, i ako ne umes objasniti vlasniku te firme, koga verovatno neces ni videti, nego nekog njegovog kalifa, da imas realne troskove i da sve kosta, ne zato sto se tebi digo, nego je takav posao, onda jebiga, bolje se mani coravog posla.

Ili ajde ovako, mozes li mi molim te odgovoriti na sledeca pitanja:
01.Zasto su tebe izabrali za posao?
02.Da li je isti posao neko vec probao uraditi (neuspesno)?
03.Da li si u nekom ogromnom problemu ako ovaj posao propustis usled nemogucnosti dogovora sa klijentom?
04.Da li ces nekad od istog klijenta dobiti slican posao nakon ovog (uspesno obavljenog)?
05.Da li klijent zna da je SEO neverending story, i da ce nakon nekog vremena, cak iako sve odradis perfektno, morati da placa istu uslugu, tj ponajbolje da ulaze u to konstantno da tako odrzava pozicije, i jesi li ti sa svojim pregovarackim vestinama sposobna da mu to objasnis?
06.Da li imas ikakve off work benefite kod klijenta, npr jeftinija kupovina stana posto je gradjevinska firma?
07.Da li ces ti kao freelancer koristiti njihove prostorije, struju, kao taj direktor kojeg si spomenula, uz naravno placeno socijalno, zdravstveno ili gle cuda moras i to odbiti od svoje zarade?

Na ova pitanja pre svega treba zbog sebe da odgovoris, i da formiras neki stav koji neces lako menjati, ja odgovore znam nazalost.
Ali postavljaj ih pred svaki posao dok ne dodjes do necega, inace napravices pogresnu procenu pre ili kasnije, uhvatice te panika, povuces pogresne poteze pa ce uz malo malera i to sto si obecala da ostane prazna prica.
Najbolje ustvari uzmi kredit, zaduzi se ti najbolje umesto njih pa plati iz svog dzepa, nema druge.
Posto te sramota da “trazis”…

@digits
Kako mozes porediti poliranje kola sa bilo kojim poslom koji ukljucuje koriscenje mozga a da ne pricamo o kreativnosti, konstantnom ucenju, pracenju trzista i garanciji na isti?
Koliko vremena je potrebno da se odradi obuka za tog sto ce polirati kola/ expert nivo, a koliko za lika koji radi SEO rangiranje/expert nivo, i mogu li se oni brzo prekvalifikovati sa jedne na drugu poziciju i u kom % uspesnosti?
Jesi li vidjao nekad top automobile na pranju pored nekih sugavih onako, kao dobar dan, redovna pojava?
Pa nisi, jer cak i na tom idiotskom primeru pada teorija u vodu, jednostavno i ti likovi koji te aute furaju ne peru ih sa sirotinjom, ne u istim autoperionicama ili bar ne u isto vreme, jer nece rizikovati da im se neki Ferrari ogrebe iz ciste zavisti ili zajebancije.
I da, i ti likovi koji spominjes znaju ove stvari o kojima pricam i kako funkcionise ekonomija, evo ti svezeg primera:


Da, ovo sam zaboravio:
"Cijena usluge nebi smjela biti uvjetovana visinom prometa klijenta."
Aman covece, pa ne radi se o prometu klijenta, nego o vrednosti proizvoda za koji mu pruzas uslugu, koliko kosta lada niva a koliko Ferrari?
Da li se placa isti porez na ova kola, registracija, delovi?
“Ko da poliranje mecke kosta 6x vise od poliranja lade nive”
“The first time I got hold of the polisher, I lost control, slammed into the Mercedes badge and knocked it across the room. It was like, ‘S**t, how am I going to break this to the old man?’”
https://www.topgear.com/car-news/supercar/we-try-out-£10000-car-wash

@mitok
Koliko bi cenio sex.com domenu i porn.com domenu da si ih imao?
Btw jesi pitao te likove kako ih nije bila “sramota” da uzmu investiciju od par miliona dolara i koliki su njihovi profiti, posto si ti napisao da si takav osecaj imao pri prodaji domene?

Da nisam celav digla bi mi se kosa na glavi od ovakvih prica i stavova.
Sramota me, znas ti gde zivis i slicno,…
Pobegao sam iz artworka zbod price da ne mozes prodati ilustraciju za $300 dolara nekom ovde jer nije realno, nije to USA, nego podeli cene sa 10, a na kraju krajeva ipak je sve to neko “mazanje” i zajebancija, i ti to volis da radis, nije ti tesko,…
A sve cesce vidjam to i medju programerima i developerima ovde, pa izgleda da je ipak do naseg mindseta, tj ovih ljudi koji su ostali ovde.
Hocu, smanjicu cenu, nema frke, kad podele i smanje oni svoje, kao npr. za garderobu, hranu, kvadrat stana i slicno.
Ovako ne samo sto ubijate kolege, nego ispadate smesni i tim likovima iz drugih industrija.
Sto advokati nemaju problem da drze cene na istom nivou, ili zubari, pa i na pijacu kad odes jaja da kupujes stoji cena, take it or leave it.
For the record, radio sam svasta u zivotu, od najgorih fizickih poslova pa do programiranja, nista me nije sramota bilo, niti bilo koju struku omalovazavam i mislim da je manje vredna ili nebitna, ali ovo nipodastavanje struke nazalost uglavnom vidjam medju “kompjuterasima”, pa se i sam sve vise drzim ideje da treba bezati od iste, barem domace scene, a raditi nesto kao hobi i za svoju dusu, ovako se gubi smisao, tj lakse je nekog mucenika naci i platiti da to odradi za tebe.

8 Likeova

Ne samo da ne bi smjela, nego je protuzakonito istu uslugu naplaćivati po različitim cijenama različitim ljudima na temelju njihove boje kože, vjeroispovjesti, materijalnog stanja ili ostalim distriminirajućim osnovama.

A da ne govorim koliko je to iritantno, ono “ima para pa ga oderi”. Ako si profesionalan onda ćeš uslugu jednake kvalitete naplatiti po istoj cijeni klijentu bez obzira na njegove prihode. A potpuno druga stvar je kada netko tko ima više novaca odluči potrošiti više novaca na BOLJU uslugu

Pa da, o tome i govorimo, neces siromahu prodavat mecku CL 5000, a neces ni bogatasu nuditi ficeka bez prve dve gume i 500 000km na motoru.

U oba slucaja ces u najmanju ruku ispast smjesan. A od posla nece biti nista.

To me podjseca kad je jedan poznanik u radnom odijelu dosao kupiti auto pa ga je prodavac podcijenio jer je smatrao da on moze priustiti samo neki jeftiniji auto. Na kraju muje u jnat kupio dva auta jedan manji za po gradu i jedan veci. Na osnovu cega netko moze procjeniti neciji imovinski status?

Na osnovu toga da ga pitas, gospodine kakav vam je budget?
Onda on kaze, to nije samo za moje dobro, to je i za njegovo dobro, zasto nekome nuditi Ferrari kada on ima novca za KIU? Em gubis vrijeme covjeku i sebi, dok ti sve nabrojis o Ferrariju on ti kazem, ma dobro ja ionako imam novce za KIU…

A ovaj sto ej dosao u odijelu kupovat auto je mogao reci za koliko para kupuje auto, a vjerujem da prica ni nije isla tako, pogotovo ne kod trgovca automobilima, oni bi i beskucniku uvalili kolica za koje nema novce.

EDIT:
Ovo s autima znam iz prve ruke, imam 100K novca i udjem u mazdin salon, a oni meni pocnu s Mazdom onom najvecom, najfinijom, a lijepa je bila, a cijena 300K, odmah sam ga prekinuo i rekao dajte do 100k sto nudite. Jer da ga nisam potrosio bi godinu dana da slusam svakog trgovca da mi nudi nesto sto mi ne treba.