Online radnici iz Indije, Srbije

Čuo sam priče da se za par dolara može unajmiti Indijac koji će vam programirati, raditi web stranice, davati djeci instrukcije iz matematike, ujutro vas buditi i s vama vježbati jutarnju gimnastiku. A inače, on je sveučilišni profesor.

Zanima me, imate li iskustva s online radnicima iz zemalja trećeg svijeta?

Meni je najvise za oko zapalo ovo iz Srbije :wink:
Sad kad te napadnu (jer ih uvrstavas u trece zemlje) :smiley:

Sto se tice pitanja, kod prijatelja u firmi ima jedan tim iz Indije, ali to ide preko nekog lika koji je dole njima glavni (tj. njemu se placa pa on salje dalje taskove). Problem je sto nikada task ne ode istoj osobi, nego se pojavi neka nova.

A nisu ni jeftini, mislim da uzimaju 20-30$ satnicu.

[quote=“neki_frajer”]Čuo sam priče da se za par dolara može unajmiti Indijac koji će vam programirati, raditi web stranice, davati djeci instrukcije iz matematike, ujutro vas buditi i s vama vježbati jutarnju gimnastiku. A inače, on je sveučilišni profesor.

Zanima me, imate li iskustva s online radnicima iz zemalja trećeg svijeta?[/quote]

Imam ja iskustava ali toliko variraju da je to strasno. Za jednu veliku firmu za koju sam radio support kompletan je bio u indiji, bilo mi je smijesno pricati sa njima jer svaki put bi se sjetio Apua iz Simpsonovih. Gro njih su odlicni programeri i vecinom zavrsili po evropi/americi ostatak je po freelancing sajtovima traze poslove rade brzo ali dosta njih su toliki fushatori da je to nenormalno.
Ali ubijaju sa cijenama, zato na duze staze bas treba da se pomucis da nadjes. Naravno sve ovisi gdje ih trazis tj. na kojim sajtovima. Sto te tocno zanima tu?

A sad da se osvrnem na ovo Srbije? Mislim WTF? Sta je tebi Srbija zemlja treceg svijeta? U Srbiji se dosta radi kao offshore zato sto je trziste lokalno nerazvijeno, ali su uvelike jaci strucnjaci nego Hrvati ili Slovenci (bilo ko iz regije). Pogledaj im samo forume koje imaju elitesecurity, dizajnzona, devprotalk sve profi web sajtovi za strucnjake, navedi takve nase forume? Tako da ako si isao sa omalovazavanjem onda ti nije uspjelo. (ako nisi, sorry)

Da vidim jesam li dobro ovo razumio: Indijci koji su kvalitetni su tipično već zaposleni u Europi i SAD-u. Oni koje se može naći na portalima za freelancere fušaju. Ali ne kužim što znači “ubijaju sa cijenama”? Tko? Fušeri ili ovi kvalitetni? I gdje se mučiš naći Indijca? Zanima me.

Ubijaju sa cijenama u smislu spustaju cijene da bi dobili posla - generalno svi. A sa mucenjem sam fino objasnio da bi nasao nekog kvalitetnog trebas potrositi dosta vremena i truda. Kao i sa svim freelancerima na ovom svijetu, zar ne.

Ok. Kužim. Gledao sam te siteove i mislio si kako nema šanse da dobiješ posao preko njih, kada Indijci rade cijeli dan za koliko mene košta kila kruha. I stvarno rade i ljudi to stvarno uzimaju za novac koji je bolesno malen za nekog Amera. Pa mi jednostavno nije jasno tko je tu lud…?

Upravo tako :slight_smile:
Ali opet isplati se gurati se sa njima jer vecinom klijenti ne budu zadovoljni na duge staze pa onda uspijes ugrabiti posao. Bas moja firma je za jedan dil uzela njih par, komunikacija je bila uzasna - posao odradjen manje vise ok … ali nije generalno tako. Cinjenica je da je i ta mala lova za njih ogromna. Al ne radi se freelancing samo da ‘oderes ovcu’, radi se polako strpljivo, vuces klijente i na duge staze se to isplati samo mi bi odma milione.

[quote=“djomla”]Imam ja iskustava ali toliko variraju da je to strasno. Za jednu veliku firmu za koju sam radio support kompletan je bio u indiji, bilo mi je smijesno pricati sa njima jer svaki put bi se sjetio Apua iz Simpsonovih. Gro njih su odlicni programeri i vecinom zavrsili po evropi/americi ostatak je po freelancing sajtovima traze poslove rade brzo ali dosta njih su toliki fushatori da je to nenormalno.
Ali ubijaju sa cijenama, zato na duze staze bas treba da se pomucis da nadjes. Naravno sve ovisi gdje ih trazis tj. na kojim sajtovima. Sto te tocno zanima tu?

A sad da se osvrnem na ovo Srbije? Mislim WTF? Sta je tebi Srbija zemlja treceg svijeta? U Srbiji se dosta radi kao offshore zato sto je trziste lokalno nerazvijeno, ali su uvelike jaci strucnjaci nego Hrvati ili Slovenci (bilo ko iz regije). Pogledaj im samo forume koje imaju elitesecurity, dizajnzona, devprotalk sve profi web sajtovi za strucnjake, navedi takve nase forume? Tako da ako si isao sa omalovazavanjem onda ti nije uspjelo. (ako nisi, sorry)[/quote]
X
Elitesecurity je najkvalitetniji forum na prostoru ex yu. Tamo je mješana ekipa, sajt je od Srbina Gojka, ali članovi su iz cijele ex yu. Da ima puno stručnjaka gore, ima.

Mi smo dugo vremena surađivali sa 2 Pakistanca.
Radili su za 300 USD svaki, dakle doista povoljno. Radili su relativno brzo, ali svejedno nije bilo šanse da postignu dogovorene rokove (klasična boljka). Programiranje im je bilo korektno, ali ja to zovem c/p programiranje.

Inače, nemoguće je generalizirati, pogotovo ne po nacijama. Ne postoji narod koji je bolji. Uvijek ima neki postotak (u promilima) koji su doista pravi stručnjaci, a skoro svuda (osim u USA) ogromna većina su “stručnjaci”. Nadalje, tom logikom brojniji narodi imaju više pravih stručnjaka, ali je postotak isti.

[quote=“djomla”]
A sad da se osvrnem na ovo Srbije? Mislim WTF? Sta je tebi Srbija zemlja treceg svijeta? U Srbiji se dosta radi kao offshore zato sto je trziste lokalno nerazvijeno, ali su uvelike jaci strucnjaci nego Hrvati ili Slovenci (bilo ko iz regije). Pogledaj im samo forume koje imaju elitesecurity, dizajnzona, devprotalk sve profi web sajtovi za strucnjake, navedi takve nase forume? Tako da ako si isao sa omalovazavanjem onda ti nije uspjelo. (ako nisi, sorry)[/quote]

Nema govora o omalovažavanju što se tiče kvalitete rada.
Zamišljam Srbiju kao zemlju u kojoj su niže plaće i cijene nego u Hrvatskoj, pa je za očekivati da će se njihovi webmajstori pokušati ugurati na hrvatsko tržište. (možda griješim)

Zapravo, čitao sam ovu temu
http://www.webmajstori.net/forum/showthread.php?t=31808

[quote=""]
I izvinjavam se na biserima koje je mladi kolega pisao kao naprimer za izradu sajta od 6000 dinara :kalashnik:kalashnik o moj boze [/quote]
Nije mi se dalo googlati koliko je 6000 dinara.

hahaha 50€ :slight_smile:
Pa nize place jesu generalno ali plate programera sigurno nisu tj. tu su negdje iz prve ruke :slight_smile:
Ali je istina da u Srbiji veliki broj programera, usudio bi se reci vecina, rade za firme koje su ispostava nekih stranjskih firmi to je istina ali i nije cudno jer opet nase plate su manje naspram americkih ili sl.

u srbiji dobar programer može dobiti veću plaću nego u hrvatskoj.
što se tiče indijaca, ima ih super, ali njih nema puno po europi, više ih je u -SAD-u.
o ove priče da će neki indijac raditi za $ 5 po danu i sl. je glupost.
koliko para, toliko muzike, koliko ćete ga platiti, takvu ćete dobiti i uslugu.
nadalje što se tiče freelancer stranica i poslova, ako rade pojedinci(indijci), dosta njih su loši programeri tj. ispod prosjeka.oni koji dobro odrade posao su firme iz indije.
samo kad se pogledaju kakvi poslovi se nude na takvim stranicama, to su obično prosječni i malo iznad prosječni poslovi i aplikacije.
u biti sve u svemu u svijetu jako puno nedostaje pravih stručnjaka za bilo koje područje.

Indijce možeš naći dobre, da radu za jako male novce, ali premija je naći nekoga tko će raditi za tebe više od 20 dana. Neznam zašto, vjerojatno ima je takav mentalitet ;).
Trenutno imam dvoje koji radu za mene full time. Jedan mi piše članke, a drugi odrađuje SEO, za neke osnovne stvari za koje ja nemam vremena.
Oni koji već imaju neke svoje servise su skupi, ali posao odrade konkretno.

Izdvojio bih i filipince, koji su po meni dosta bolji, barem što se tiče pisanja članaka, ali su u zadnje vrijeme dosta skuplji od indijaca.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja