Osnivanje IT firme

Razmisljam o otvaranju IT firme, pa bih se zeleo malo bolje informisati o celoj propratnoj problematici.Jos uvek sam u fazi analize,razmisljanja.Napomenuo bih da nisam neki IT expert u bilo kojoj oblasti,sto smatram i nije previse bitno,jer bih zaposlio ljude,koji dobro znaju svoj posao.Neke moje prve ideje su vezane za programerski rad,pravljenje software za male i srednje firme,prodaja licenciranih software(igraonice),web dizajn,web development,web hosting,eventualno servis i prodaja racunara i opreme na sta ne bih stavljao akcenat.No,treba se naci neka optimalna varijanta u skladu sa postojecim finansijama.

Voleo bih cuti neki dodatni predlog o tome koje jos usluge IT firma(ili kako se vec pravno zove,nebitno) moze pruzati ,a sto bi bilo vredno razmotriti.

Koliko minimalno novca treba uloziti i sa koliko radnika poceti da bi sve to imalo smisla?

I prakticno pitanje,kako uopste doci do musterija?Reklama,online marketing,internet prezentacija… ili trebam juriti od vrata do vrata firmi i nuditi svoje usluge direktorima i nadati se da nema sklopljen ugovor 10 godina unapred sa svojim prijateljem koji radi isti posao

I mene zanima, a kako vidim po tipkanju ti nisi iz Hrvatske pa nismo konkurencija (buduca).
I mene zanima sto bi mogao sve raditi kao IT firma. Ili Obrt, dali dobijem kakve poticaje i kako to.

I koliko love mi treba da krenem. Ja bi recimo vecinu stvari mogao raditi sam, a neke teze stvari i zahtjeve bi outsourcao (kina, Indija, i tako, znate kak to ide, lol).

1 Like

Sta ce ti firma ako nemas musterija? Osim mozda neke politicke veze pa da na samom startu pokupis dobar posao na tenderu…

2 Likeova

Ako si iz BL, posjeti ICBL

Hahaha, ova je jako dobra, mozda da nam netko dade savjet kako doci do toga.

Zasto bi itko normalan kupio hosting ili neku uslugu kada nema nikakva garancije, broj telefona, istaknutu adresu, OIB, uvjete koristenja a jos i najgore sto svjesno krsite zakon radeci na crno.

Ahhh gle, slazem se s tobom. Ali mislim da su sve te firme pocele nekako u sivoj zoni, kada su vidjeli da je trziste dobro osnovali firme. No mnoge domace hosting firme mislim da i prodaju webstranice i razno razne druge stvari, domene i ostalo, a onaj tko kupuje domene kupit ce i kad tad hosting. Onaj tko ima stranicu kupit ce i hosting.

Tako su dosli do klijenata.

No osobno mislim da u hostingu nema kruha, ovi shared hostinzi su prakticki zabadava. Pa sad neznam kako tko moze ponuditi neku konkurentnu cijenu, pogotovo ako je iz HR pa jos na to ide pdv od 25%

Nece naravno i razumijem ja tvoju logiku. Po zakonu, svi trebaju imati firme i krenuti sa poslom. Realnost je drugacija. Neces, odnosno jako ces tesko pronaci klijente kada otvoris firmu, da izdrzis i jednu godinu bez bankrota.
Evo primjer za hosting…

Recimo da si strucan u tome, imas neki svoj manji biznis i vremenom si savladao materiju. Upoznao si dosta ljudi, manje ili vise strucnih ali povjerenje je tu. Za pocetak, na neki svoj dedi server krenes jako povoljno rentati frendovima i poznanicima, cisto da imas kpijente i da znas kako se radi posao. Lagano se profiliras u osobu koja je spremna na posao i izazove. Vec postojeci klijenti sire dobre rijeci o tebi i dovode nove potencijalne klijente. U nekom trenutku ti oni placaju dedi a na njega moze ici jos poveci broj sajtova… Ovo je banalan primjer, ali je poanta - lako je firmu otvoriti, a sve drugo je tesko. Na kraju, moze te skuplje izaci zatvaranje firme, nego sto je bio pocetni kapital za registraciju i takse potrebne za pravni subjekt na koji si se odlucio…

Tako to ide, jbg… Ti recimo nudis neke usluge vec, i to bi bila siva zona. Menicne smeta, i ja bih. Eh sad, krene ti posao i imas mogucnost za jaci deal ali ti neki moguci suradnici traze registriranu firmu. Tada odradis taj dio i nastavis sa vec dogovorenim poslom.

Malo tko je bas od nule krenuo. Ono da ulozi svojih 1-2k € , imat jednog ili dva radnika, pa da trazi klijente i dogovara poslove…

Nedavno sam bio kontaktiran od jedne firme koja se bavim prevozom poznata firma trazi web stranicu i zamjenu hosting provajdera pa su mene kontaktirali preko preporuke, naravno ugovorim ja sve i cijena je bila super i na kraju mi traze R2 predracun kako bi oni mogli da opravdaju preko firme taj racun, naravno ja sam obicni freelancer i nemam niti taj racun ni pecat niti bilo sta sto bi moglo da pomogne njima kao agenciji ili firmi, zbog toga sam zelio da otvorim firmu, ovdje nije rijec o 2-3 K € budzet mi je preko 10.000 € tako da ne zezam se vec trazim ozbiljno misljenje ljudi koji znaju posao da mi olaksaju razmisljanje, naravno nije tu samo hosting, tu je i programiranje, web dizajn, marketing , konsalting i ostale IT usluge

Pa sta nisi odmah odletio negde i otvorio tu firmu. Opet neznam stanje kod vas, ali kod nas JDO se brzo moze otvoriti.

Otvoris JDO, napravis posao, uzmes 10k Eura, kod nas vise nebi smio raditi, jer ako prekoracis neki profit (mislim da je 80k Kuna, napamet govorim, ali tu je negdje) onda te forcaju da se prebacis na D.O.O.

Da meni netko dodje sa takvim zahtjevima ja bi odma otvorio JDO za pocetak.

Ja sam trenutno u BiH i planiram otvoriti d.o.o odma, i iako mi mozda nece godisnji preli biti 50.000 KM planiram da udjem u pdv sistem kod nas je pdv 17 % i tako da se ogradim od nekih stvari

nije JDO već j.d.o.o. i nije 10K€ da se prebacis u d.o.o. vec cca 35k€ ali godisnje.

1 Like

Pozdrav, predlažem da se ne bavite hostingom, ako se želite baviti s tim brdom drugih stvari. Hosting je jedna specifična stvar/posao, kojem se treba posvetiti, a ne raditi ga usputno kao i ovo drugo što ste naveli. Radite isključivo s hostingom ili isključivo sa svim ostalim što ste naveli. LP!

Ovo zvuči kao jedan od moji poslodavaca za koje sam radio vrlo kratko i dao otkaz, no i to je previše.
Kad je “shit hit the fan”, svi su saznali sve, pa tako kada sam otišao, otišli su 90% klijenata sa mnom.
Sorri ali do riječi imate isto inicjalno razmišljanje.

Voditi firmu o ITu a nisi expert ni u kojoj oblasti, može raditi , no evo iz zapravo rekao bih … 3 primjera imam ekipe koja je izgorila jer ne da nisu bili eksperti ni u ćemu, već su radilo površno da površnije ne može biti.
A o ideji hostinga koji su prodavali, taj very smart lik s početka posta, je bilo smijeh.
Pola stranica na serveru ne radi, odlazi par stotina tisuća mailova u četvrtak petak, a on, budemo to u ponedjeljak!
MA STRAVA!

Po meni ne ide to tako. Jer to je sve površno, da se isfura samo neka firma i onda kao svi su glupi ja ću voditi bolje od svih, i onda za 5-6 mjeseci… GULP!

Bez mušterija?

Može ako imaš buffer na drugim poslovima.

No iskreno ako nemam ulaz barem 10 k mjesečno samo za JEDNOG zaposlenika, teško.

Pa si izračunaj ako imaš zaposlenike koji rade, a tu još vučeš lovu i ti.

Eto taj bivši very SMART lik :), vukao gdje je stigao lovu u džep, muljao, i imao kao zaposlenike, sa identičnim planom kao i ti što si predstavio.

Stečaj, mora vratiti poticaje, duguje 6 plaća jednom zaposleniku, i drugom par mjeseci, koji jadan mlad nije ni znao da nije prijavljen par mjeseci…prodao stranicu jdnu za 4-5 tisuća € je bilo sve mora vratiti + tužba, druga stranica prodana jednoj državnoj agenciji isto nita od toga, u tužbi.

Dakle ako misliš ozbiljno , pročitaj po ovom forumu postove od prije, jer ih ima puno na tu temu, i ja i mnogi vjerujem ovdje su to sve prošli i napisali.

  • Razmisli koja ti je ponuda, ne previše svaštariti.
  • Tko su ti klijenti i da li ih imaš u startu?
  • Tko su potencijalni klijenti?
  • Financijski nacrt za par mjeseci unaprijed da znaš točno što te čeka.
  • firmu možeš otovoriti za soma i nešto ili tako nešto.
2 Likeova

Potpisujem gore napisano. I bilo bi poželjno da budućeg poduzetnika netko uputi u cjelogodišnji posao koji ga čeka.
Osnovno je da godina ima 12 mjeseci. Plaću treba isplatiti i kada nema posla. Račune treba platiti bez obzira kakvo je stanje na žircu.

Kako misliš imati i blizu 50000 godišnje, kada nas ovdje pitaš kako naći klijente?
Nemoj me pogrešno shvatiti, ne trolam i ne pišem zlonamjerno… Mislim da ne trebaš otvarati firmu dok god sam sebi ne pronađeš odgovor na to pitanje. Kasniej je sve lako.
Najlakše je sada (nije ni to, al eto ipak se može), iskeširati 2000KM početnog kapitala, platiti nešto sitno taksa za pečat, reklamu i razne potpise na lokalnoj razini, ali što dalje?
Spominjao si stručne ljude… treba ih platiti. Ako imaš samo dvojicu da rade za tebe to je minimalno 2 x 1000KM + 70% davanja državi. Sebi isplati minimalac, recimo 700KM + 70% državi, i tako svaki mjesec. Gdje su drugi troškovi…

Imam vec nekoliko firmi kojima bi radio web stranice i odrzavanje tako da svaka od tih firmi zeli R2 racun, kako cu ja izdati firmi racun ako nemam firmu, druga stvar je da sam vec prije radio sa klijentima i stekao sam povjerenje i vec imam preporuka nekih…

Pa to je baš ono što sam ti već prije spomenuo. Dakle, imaš neki start… Ne trebaš ovdje po forumu tražiti klijente. Oni će doći ako se dokažeš u poslu. Naravno, neke ćeš i gonjati i uvjeravati da rade s tobom.

Ma ne trazim klijente ovdje, trazim strucno misljenje, objasnio sam u prvom postu, citaj malo…