Otvaranje obrta i unos imovine (legalizacija softvera)

Pretražio sam forum ali nisam pronašao. Možda će se javiti i konkretan primjer.

UVOD:
Imam priliku zaraditi nešto od svojih web stranica na hrvatskom tržištu jer su iste i orjentirane njemu.
Naravno, svi bi oglašivači račun pa mi je jedna od opcija bila izdati račun preko tvrtke koja je već registrirana za obavljanje te djelatnosti, a druga opcija otvaranje obrta.
Što više razmišljam skloniji sam otvaranju obrta koji bi bio registriran za marketing i izradu web stranica (pustimo sad reference i znanja, bitno da se plaćaju davanja državi) i naranvo sve legalno ili bar besplatni programi koji bi zadovoljili moje osnovne potrebe.

PROBLEM:
Imam priliku kupiti laptop s originalnim Win7 ali bez računa jer ionako kupujem od privatne osobe kao privatna osoba.
Ako naknadno otvorim obrt mogu li isti taj laptop bez problema koristiti u njemu iako nemam račun o kupovini?

Nadi nekog dobro knjigovodu u svom kraju, plati mu 1h savjetovanja i pitaj ga sve sto te zanima.
U tvom slucaju je bitniji trenutni status (student, zaposlen, nezaposlen…) nego sa cime ces se tocno baviti. Ako ti vec netko placa mirovinsko+zdravstveno situacija se drasticno mijenja.

Napisi detaljnije ili se javi knjigovođi

Zaposlen sam na neodredjeno i znam za olaksice kroz placanja mirovinskog i ostalih davanja koja vec placa moj poslodavac.

Trenutno me muce hardver i softver koje bi volio imati potpuno ciste pa me zato i zanima rjesenje tog problema.

Nemoj ovo uzet kao sigurnu informaciju, ali mislim da pri takvom unosenju stvari vrijednost procijenjuje nekakva sluzbena osoba koju treba platiti, pa je sama isplativost postupka upitna.

U pravilu mi vrijednost nije ni bitna, tj. ni hoce li se voditi kao 5 ili 500 kn (karikiram). Najvise me muci dio oko softvera. Znam da inspekcija trazi naljepnicu, cd i racun, a meni ce taj racun faliti.

OEM software ne treba imati CD; racun ti valjda moze dati osoba od koje kupujes? (originalni racun)

Alternativa ti je jednostavno pragaziti tu instalaciju windowsa sa nekakvim free linuxoidom.

A tako za OEM. Probat cu doci do racuna ali mi se cini da je to islo pod dug, pa pod dug :slight_smile:

Ma u principu meni komp prakticki minimalno treba za taj posao pa bi volio te winse izregulirati.

[quote=“kvarner”]Trenutno me muce hardver i softver koje bi volio imati potpuno ciste pa me zato i zanima rjesenje tog problema.[/quote]Kako ti je gore rečeno, najbolje da imaš originalni račun. Ako ne, onda vidi da li imaš originalnu naljepnicu na kućištu računala, koja je dokaz licence. Ako nemaš, opet Windoze imaju ključ. Vidi koji je slučaj i kontaktiraj Microsoft može li se to kako regulirati s te strane.

Što se načina procjene vrijednosti i unosa u firmu tiče, to će ti knjigovođa najbolje reći, ali i iz drugih tema s ovog foruma proizlazi da se nekakva procjena treba napraviti (pretpostavljam da ne bi trebala kada bi imao originalni račun).

Konačno, zašto se masiraš s time? Imaš second-hand računala u Gigabit Adriji na kojima često dođu Windoze 7. A ako i ne dođu, oni ti mogu nakeljiti na svako računalo tzv. MAR licencu (to je licenca za “refurbished” računala). Računala su OK, mi ih u firmi često nabavljamo, pa vidi za neku kombinaciju tu.

možda tu nešto piše
http://www.microsoft.com/croatia/licensing/lessthan250/learn/agreements-restrictions.mspx

ja mislim da je naljepnica na laptopu dovoljni dokaz da je licenca valjana, tj laptop i licenca dolaze u paketu. ako si kupio laptop, automatski si kupio i licencu.

Da se nadovežem na temu, imam prijatelja koji studira u americi (ovo je sve istina i ne izmišljam ništa, niti teoretiziram iako će možda tako zvučati) i on preko svog faksa ima pristup MSDNAA-u s kojeg se može skinuti besplatno originalni Windows 7. On ga je dao meni. Dakle ja sad na kompu imam legalni Win7 bez računa, cd-a, naljepnice, ičega. Doduše, striktno gledano, taj Win7 bi trebao koristiti samo vlasnik MSDNAA accounta, ali ipak, OS instaliran na moj kompjuter sam po sebi nije ilegalan. Kako bi to prošlo pri otvaranju obrta? Da li bih ja inspektoratu (ili tko to već nadgleda) mogao reći da provjere Windows 7 key koji koristim i tako utvrde da moj Win7 nije torrentiran/crackan i sl.?

Ferovci isto imaju MSDNAA racune i besplatne windowse (između ostalog). Međutim, to ti ne pomaze; koliko ja znam, provjerit ce ti licencu, i vidit da se radi o studentskoj licenci koja nije na tvoje ime.

[quote=“Crais”]ali ipak, OS instaliran na moj kompjuter sam po sebi nije ilegalan.[/quote]Na žalost, kako ti je gore rečeno, Windowsi instalirani na tvoje računalo jesu ilegalni. Njih smije koristiti samo student onog fakulteta koji je dobio taj ključ za volume-licensing. Na sličan način i velika poduzeća licenciraju “grupno” Windowse, tj. dobe pravo koristiti OS na svim svojim poslovnim računalima.

Što je još gore, pošto je to ipak Amerika, tvoj bi prijatelj mogao dobiti i kakvu fakultetsku sankciju otkrije li se što je učinio.