Otvaranje tvrtke

Pozdrav,
nov sam ovdje ali imam jedno pitanje vezano uz otvaranje j.d.o.o.

Posto sam programer i imam iza sebe dosta freelacanja i svojih stalnih klijenata, zelio bih otvoriti tvrtku, ali s jedne strane nemam potrebu za otvaranje d.o.o. i pocetnim kapitalom od 20.000kn. Imam vlastitu opremu te s toga ne moram nista kupovat, znaci mene dalje samo zanima rad i naravno, uz zaposlenje barem jos jednog zaposlenika koji ce samnom raditi.

Da li je pametno i koliko je nameta i svih tih sranja za placanje sa tim j.d.o.o(tvrtka za 10kn)? Preporuka?

Ukoliko stvarno imaš dosta klijenata onda ti se isplati. Naime troškovi su ti samo manji kod osnivanja u odnosu na obični d.o.o, a sve ostalo isto. Nadalje kadaprijeđeš promet od 20000 kn u j.d.o.o tada ide revizija tvrtke te prelazip u običan d.o.o ( cca troškova 5000 kn). Savjet ako češ otvoriti firmu odi u sustav BEZ pdv-a jer na usluge to je pušiona.
Dalje što se tiče zaposlenja ti kao direktor tvrtke moraš biti u njoj zaposlen, a zaposlenje povlači za sobom plaću + doprinose, isto tako plaća i doprinosi za još jednog zaposlenog. Tu su ti i sitni troškovi za hrvatske vode, hrvatske šume, telefon, net i sl.
Svi djelatnici ti moraju imati položenu zaštitu na radu
Dalje, moaš imati knjigovodstveni servis ( cca mjesečno 700 kn) po mogućnosti dobar, koji zna zakone propise i sl

Recimo ovako u kratko, ako sam što zaboravio ili pobrkao slobdno se nadoveže još netko.

sta se tice knjigovodstva na malim iznosima mozes i sam radit knjigovodstvo koje nije tesko skuziti i radi posto imam u obitelji obrtnika koji je do prosle godine imao to jednostavno knjigovodstvo tako zvano jednostrano ili sta vec.

Sta se ostalog tice, imam veliku kucu koja stoji na mog oca i on je spreman potpisati da mi daje suglasnost da mogu na toj adresi imat tvrtku i koristit sve resurse pa s toga nema tolko puno troškova(opet manje).

Sad me zanima jos da li je PDV za usluge programiranja 25% ili u toj bransi imaju isto neke posebne stope ili neceg? I jos jedno pitanje je, na koliko prometa tvrtka moze imat kaj j.d.o.o., da li je to tih 20.000kn ili je granica negdje vise?

DA na usluge se obračunava stopa poreza od 25%

Što se tiče sustava BEZ pdva, možeš ić do 230.000 kn isto ko i obrt

P.S. za j.d.o.o ti treba dvojno knjigovodstvo, tako da moraš imat ugovor s knjigovodstvenims ervisom, ili zaposlenu osobu koja radi knjigovodstvo, određenog smejra

hvala na informacijama :wink:
vrlo sam zahvalan :))

Nema problema ako još šta treba, tu sam :smiley:

e da, oprosti ali jos jedno pitanje je ta zastita na radu, i sto sve moras imat da ispunjavas uvjete i da li vrijede i ti uvijeti za tvrtku koja je otvorena na kucnoj adresi, adresi gdje ti stanujes?

Uvjeti vrijede, adresa sjedišta tvrtke ti nema veze sa tim.

A zaštitu naradu polažeš kao neki test ( al to seplaćapa ne padaš), al to ti je istoko recimo za vozački, ovisi od djelatnosti. Znači pregledvida i sl stvari koje su za tu branšu potrebne.

ovo nije točno, prelazak iz jdoo u doo nema veze s prometom, već dobiti. Dakle svake godine odvajaš (cini mi se) 25% dobiti u temeljni kapital i kada ta svota dođe na 20 000 tada prelaziš u doo a za to su trokovi nekih 5-10 000 kn, nisam siguran.

Isto tako nisam siguran jel baš MORAŠ po sili zakona preći u doo ili MOŽEŠ preći u doo, to se raspitaj u nekom knjigovodstvu.

Moraš preći po sili zakona, a meni moj knjigovođa nije spominjao nikakve troškove u svezi tog prelaska. Također nemam pojma ni o kakvim zaštitama na radu, niti sam plaćao ikakve naknade za hrvatske vode, šume i sl. gluposit. Nadalje, kao j.d.o.o. si također oslobođen i poreza na tvrtku kao i članarine u HGK.

Ako ćeš planiraš raditi sa pravnim osobama u HR, a s obzirom da ti je takav posao to će ti biti 99% slučajeva, moja preporuka ti je da odmah uđeš u sustav PDV-a, za strance ti je tako i tako svejedno jer njima PDV niti ne obračunavaš, barem ne ovima u EU, Kanada i USA.

stvar je u tome da kada ti se temeljni kapital poveća i prelaziš u doo treba ići neka revizija ili nešto pa eventulno bilježnik i tako to, ljudi spominju cifre od 5+ tisuća. Ne znam iz osobnog iskustva, samo ono što sam čitao

za PDV dobro kažeš.

Može biti. I jebenih 20 znakova.

Kada iz jdoo prelaziš u doo moraš platiti “preregistraciju tvrtke”, odnosno, mijenjati papire. To je oko 4.500 kuna (sudski troškovi, objava u NN, javni bilježnik, itd…).