Par banalnih pitanja o unovčavanju softverskog posla

Dobar dan ekipa!

Imam par nekima vjerojatno smiješnih pitanja ali dosad se nisam susretao s ovakvim načinom rada pa ajde da vidimo što drugi kažu.

Dakle u prilici sam uraditi određen posao za jednu firmu, riječ je o specijaliziranom softveru…

Budući da nisam baš siguran u najbolje namjere te firme, ipak živimo u Rvackoj, zanima me kako se osigurati u smislu naplate posla? Npr. zamislio sam scenarij ja izradim softver, predam ga njima, puste ga u pogon i meni ne plate unaprijed dogovoren iznos. Je li takav scenarij moguć i ako jest kako se osigurati od toga? Mogu ja njih eventualno tužiti ali kako onda u tom slučaju uopće dokazati da sam taj posao odradio ja?

Dajte neki savjet kako se takvi ugovori normalno rade?

Hvala.

Naplata avansa sa kojom možeš pokriti barem minimalne troškove i dodatne naplate tokom izrade.
Ne-naplatu posla možeš očekivati od bilo koga kod nas bilo da se radi o sumnjivim ili uglednim igračima:)
To je jednostavno dio kulture, zašto bi nekog platio za njegov rad kad nemoram.
Daj mi jedan dobar razlog!?:ljug:

[quote=“gorrc”]Naplata avansa sa kojom možeš pokriti barem minimalne troškove i dodatne naplate tokom izrade.
Ne-naplatu posla možeš očekivati od bilo koga kod nas bilo da se radi o sumnjivim ili uglednim igračima:)
To je jednostavno dio kulture, zašto bi nekog platio za njegov rad kad nemoram.
Daj mi jedan dobar razlog!?:ljug:[/quote]

Da, kako sam i pretpostavljao ne postoji neki pravni način prisile u takvom slučaju.

Onda ću doista zahtijevati manji avans, ali usput ću im isporučiti degradirani produkt koji će raditi sve što i full verzija ali s mnogo lošijim performasama, a konačnu verziju će dobiti kad uplate punu cifru. Izgleda da nema drugog načina…

thx

Naravno da postoji. Ovrha ti je jedno, naravno moraš imati pravovaljani sklopljeni ugovor, ali ovrha riješava stvari. Osim toga možeš postaviti i verziju tog softwarea na svoj server pa nek tamo testiraju, a onda kad bude gotovo i kad uplate predaš im software.

Sve što ti je gorrc napisao svakako stoji. Ja bih nadopunio par stvari.

Pravno sredstvo naplate stvarno postoji, kako veli CreatifCode. Nije točno da sudstvo baš uopće ne funkcionira. Međutim, kakva su točna iskustva ja ne znam, nisam bio u situaciji da pravno potražujem novac. Isto tako, važno je imati ugovor - bez ugovora, sve je to bezveze. Preporučljivo je da u svakom slučaju kod sklapanja i potpisivanja ugovora posjetiš nekog odvjetnika. Možda ćeš potpise htjeti ovjeriti kod javnog bilježnika ili čak solemnizirati ugovor, ali to će ti objasniti odvjetnik.

Što se dokaza tiče – pa posjeduješ izvorni kod, zar ne? Vjerujem da će sudski vještak vrlo lako utvrditi tko je autor koda.

Jedna od stvari na koje moraš posebno paziti je kada ti naručitelj odbija potvrditi da je posao dogotovljen kako je dogovoreno. To je tipična situacija koja može nastati zbog zlonamjernosti kupca, ali isto tako (pa i najčešće) nastaje zbog neupućenosti i neiskustva kako tebe, tako i kupca. Radi se o beskonačnoj petlji modifikacija, izmjena specifikacija u koju je vrlo lako uvući se i ne sluteći, bez zle namjere bilo koga. Zbog toga je kod izrade softverskog projekta važno imati vrlo temeljitu i vrlo preciznu specifikaciju (do boje svakog gumbića, tako reći) ili raditi u iteracijama sa preciznim specifikacijama i prelaziti na slijedeću kada prethodna bude prihvaćena. Najidealnije je naplatiti izradu specifikacije odvojeno od izrade po specifikaciji, ali to ti mnogi kupac kod nas neće razumjeti ili će mu se činiti preriskantno.

Posao se temelji na dobroj vjeri. Što si ti predložio jest posao koji nije temeljen na dobroj vjeri, a osim toga, teško će ti bistar kupac staviti potpis na posao ukoliko mu isporučiš softver koji ne radi, radi sporo i loše, uz ljubazni smješak - plati, molim.

Ako ti je ovo prvi posao, postoji puno stvari u kojima možeš “nadrapati” i ne bi se trebao s time previše opterećivati. Ključno je da si samodiscipliniran, da pišeš specifikacije prvo, a onda se istih strogo i držiš, te da isporučuješ na vrijeme. Tada možeš isto očekivati i od kupca. Takvu osobu će malo tko imati volje “muljati”, jer takva osoba postavlja jasne kontrolne točke, na kojima “muljaže” ne prolaze.

Kvalitetne i vrijedne informacije, hvala svima puno!

Hvala svima još jednom, a da ne otvaram novu temu pitat ću ovdje. Nadam se da ne zamjerate na količini upita, ipak sam nov u ovakvom načinu zarade, pa ne želim napraviti neku glupost.

Osim gorespomenutog imam još jedan dogovoren “freelance” posao ali kod inozemnog klijenta, u Crnoj Gori. Zapravo, posao bi bio plaćen na mjesečnoj bazi, dugotrajna suradnja. Također nešto slično pokrećem s firmom iz Velike Britanije.

E sad ono što mene zanima je kako proći najpovoljnije po pitanju plaćanja poreza ili možda još kakvih davanja (prirez?). Imam stalno zaposlenje u HR, plaćene doprinose, znači pretpostavljam da bih trebao plaćati samo porez na dobit ili kako se to već zove za novac koji mi dođe iz inozemstva na devizni žiro račun?

Par konkretnih pitanja sad:

1.) ima li neki praktični limit ispod kojeg nije potrebno plaćati porez na primljena sredstva? Znam da u teoriji treba platiti na SVE što se primi ali ajmo vidjeti kakva drugi imaju iskustva iz prakse?
2.) ne znam hoće li te firme plaćati porez na isplatu dohotka svojim državama, ako hoće, možda u tom slučaju ja ne trebam plaćati ništa ako postoji onaj famozni međudržavni ugovor o dvostrukom oporezivanju?
3.) kako ja mogu biti siguran da su oni platili porez pa da ja tad nisam dužan uraditi isto?
4.) nije mi cilj utaja poreza ali ako postoji neki legani način za izbjegavanje državnog nameta budući da je rad za stranu firmu, rado bih čuo nešto o tome… ima jedna ideja da otvorim račun za nerezidente u Crnoj Gori i primam novac tamo, jesam li tad dužan Hrvatskoj plaćati porez ili će mi Crna Gora naplatiti ili nitko? Kako to ide tad?

5.) što ako primim novac na paypal? Kakve tad imam obaveze prema državi? Dosad sam primio neke sitne iznose koje nisam prijavljivao, jesam li u velikom prekršaju ili da se ne brinem oko toga? Kome i kako uopće trebam prijaviti ako moram?

Hvala svima na strpljenju i pomoći!

S obzirom da si zaposlen u drugoj firmi možda bi ti najpovoljnija opcija bila otvoriti nekakav obrt. Onda nisi dužan plaćati doprinose za zdravstveno i mirovinsko s obzirom da ti ih već druga firma plaća. Ako ćeš primat sredstva na devizni onda ti je najbolje ništa ne raditi jer te nitko neće kontrolirati. Ista stvar bi bila i sa paypalom.AKo bi pak sve želio legalno onda bi po svakoj uplati na devizni morao sam napraviti obračun poreza i prireza prema stopi grada u kojem se nalaziš i sam sve to uplatiti. To je ono što ja znam.

http://www.webmajstori.net/forum/16647-pitanja-oko-deviznog-ziro-racuna

Tu imaš nešto o deviznim računima, a ima i ovdje nešto:
http://www.imamnovac.com/Placanje-poreza-na-zaradu-iz-inozemstva-(adsense,-affilate-i-sl)/111.aspx

Također i u ovoj temi možeš pronaći nešto informacija o logici cijele priče.

http://www.webmajstori.net/forum/32053-tax-treaty-usa-cro

Nemoj zaboraviti otići na web-stranice Porezne uprave i eventualno potražiti savjetnika. Također možeš potražiti i usluge privatnog poreznog savjetnika (pretraži Žute stranice u T-Comovom telefonskom imeniku).


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja