Par pitanja početnika

Počeo sam učiti HTML i CSS (da li je to dosta za početak)

HTML mi ide…ali CSS baš i ne…kojim redom da učim…ima kakva kvalitetna literatura koja će mi pomoći…stvarno imam volju ali neznam od kud početi…možete li mi vi reći svoje prve korake i od kud ste krenuli,od kud učili

http://www.w3schools.com/css/default.asp

Sve što ti treba. I besplatni templejtovi na kojima gledas kod (da vidis kako sve zapravo funkcionira. Mislim da je to najbolji nacin učenja CSS/HTML.

http://www.w3.org/

Ja bih prije rekao ovu stranicu nego w3schools, kad prođeš ovo onda možeš na w3schools.

Hvala Vam …budem po tome dvoje krenuo :wink:

Ja nisam baš discipliniran za tutorijale pa sam upisao tečaj u Algebre…

Ma ja nisam htio…neznam…mislim da sam mogu sve svladati…imam knjige luke abrusa-abeceda za web majstore + ove stranice i pomoć forumaša hmatica(kojem see ovim putem zahvaljujem) i mislim da mogu dosta uštedjeti s tim :smiley:

[quote=“CreatifCode”]
http://www.w3.org/

Ja bih prije rekao ovu stranicu nego w3schools, kad prođeš ovo onda možeš na w3schools.[/quote]

Mislim da ako već poznaje HTML da mu
http://www.w3.org
nije potrebna, već direktno može čitati w3schools. Ukoliko sam ja naučio CSS bez čitanja ikakvih tutorijala, mislim da može svatko.

@hrvoje_zg nema na čemu, pomognem svakom kome treba, zato forum i služi.

Ako dobro barataš engleskim imaš na Amazonu odličnih knjiga…ako ti se već ne da plačati
pogledaj malo koje su najbolje ocijenjene i pročitaj recenzije i onda pravac google,večinu
ih imaš kao free e-book.

Upravo tako, Upisivanje tečaja je u većini slučajeva bacanje novaca. Način koji si izabrao je dobar ukoliko te to stvarno zanima.

[quote=“hmatić”]Mislim da ako već poznaje HTML da mu
http://www.w3.org
nije potrebna, već direktno može čitati w3schools. Ukoliko sam ja naučio CSS bez čitanja ikakvih tutorijala, mislim da može svatko. [/quote]

Možeš li mi reći gdje sam spomenuo ikakav tutorijal?

Nisi spomenuo tutorijal, ali sam općenito mislio na ikakve tekstove. Osnovni CSS je toliko jednostavan da je dovoljno gledati kod stranica, te tako ga naučiti.

Jao majstore, spomenuta stranica nije “ikakav tekst” nego specifikacija CSS-a, HTML-a, XHTML-a, ako se misli baviti ovim poslom onda mu iskreno preporučam da prođe kroz to, a i tebi isto. Sve je lako i sve se može odraditi, ali raditi nešto bez da razumiješ zašto to radiš je loše obavljen posao.

Kad si ti to naučio gledajući tuđi CSS i HTML, da li mi možeš odgovoriti zašto negdje, ili bolje pitanje, gdje i kada koristiti npr. tag, a gdje tag i koja je razlika u tome. Što znači
tag? Što je to self-closing tag itd. itd. Što je to strict doctype, što je to transitional doctype, itd. itd.

Nisam mu bez veze preporučio to što jesam.

Strong tag se koristi kada se nešto želi istaknuti (slično kao i em), pa je način isticanja kod različitih browsera drugačiji, dok b tag služi isključivo za boldanje teksta.
tag se koristi za prebacivanje u drugi redak, ali umjesto
bi trebalo ići
. Self-closing tag je onaj koji se sam zatvara (
je primjer). Razlika između strict i transitional doctypa je što se u njima pojavljuju različiti tagovi, ali najčešće se koristi transitional.

Možda i neznam teoriju izrade web stranica najbolje, ali svakako znam napraviti kvalitetan i validan web dizajn optimiziran za tražilice.

[quote=“hmatić”]Strong tag se koristi kada se nešto želi istaknuti (slično kao i em), pa je način isticanja kod različitih browsera drugačiji, dok b tag služi isključivo za boldanje teksta.
tag se koristi za prebacivanje u drugi redak, ali umjesto
bi trebalo ići
. Self-closing tag je onaj koji se sam zatvara (
je primjer). Razlika između strict i transitional doctypa je što se u njima pojavljuju različiti tagovi, ali najčešće se koristi transitional.

Možda i neznam teoriju izrade web stranica najbolje, ali svakako znam napraviti kvalitetan i validan web dizajn optimiziran za tražilice.[/quote]

I tebi preporučam čitanje w3.org jer je krivo sve što si napisao. Nemam vremena sad objašnjavati, možda drugom prilikom.

I pitanje na kraju, da li ti dizajniraš(izrađuješ), optimiziraš stranice za tražilice ili za čitatelje i korisnike. S obzirom na to kako si ovdje obrazložio tagove za koje sam upitao, validan site možda odradiš, ali optimizirani svakako ne, ni za tražilice, a ni za posjetitelje(korisnike) te stranice.

Ako ti tako kažeš, nemam namjeru se prepucavati na forumima, jer je vidim to već svima postala navika. Uglavnom, iz ovoga što sam rekao nemože se zaključiti da moji sajtovi nisu optimizirani za korisnike, jer doctype nema baš puno veze sa korisnicima, dok razlika između i taga igra mali utjecaj.

[quote=“hmatić”]

Možda i neznam teoriju izrade web stranica najbolje, ali svakako znam napraviti kvalitetan i validan web dizajn optimiziran za tražilice.[/quote]

Ajd dobro da si i ti naučio HTML, što nisi više SEO majstor ono? Malo provokacije ne škodi, valjda :slight_smile:

Po meni ako si stvarno početnik i ako nemaš nikakvog predznanja o html-l/css-u i ako imaš novca i vremena za tečaj,upiši ga, jer daleko je bolje da ti netko pokaže kako to funkcionira,iako s tečajem nečeš moči radit gotovo ništa,ali ćeš dobiti kvalitetnije predznanje od onoga kada bi sam učio…(moje mišljenje)

Nisam nikada ni bio “Majstor”, samo osoba željna da nauči dosta o SEO optimizacija, a naučio sam dosta.

Slažem se s tobom, ali sam zbog boldanog napisao ono što sam napisao

Ma naravno…odlučio sam doma sve sam naučiti…naručio sam par knjiga preko amazona i učim sada s ovih stranica

Hvala CreatifCode i hmatić :wink:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja