PayPal, banka i provizija pitanje

Ako povučem više od 100€ sa PayPal-a na devizni račun, da li banka uzima proviziju?

Banka uvijek uzima proviziju. I Caritas ima račune i primanja pa kako onda banka ne bi…

Pa i ne baš. Do 100€ nikad mi nije uzela proviziju. A za preko nisam još uvek probao, zato i pitam.
A i ako razmotimo logično: paypal vrši transakciju, on treba da napalati troškove. Banka tu ništa ne radi. Kod njih se samo vodi račun na koji treba da signe novac.
A ako bi banka trebala da šalje, onda bi trebalo da naplati proviziju. Što u ovom slučaju nije slučaj.

Koliko ja znam ide samo 5€ fee za prebacivanje novca na račun

Pazi da te kod konvertiranja valute ne opljackaju kao sto su mene.

4e, to jeste $5

Zavisi od banke do banke. Raiffeisen na svaku uzima 1%, dok Intesa ništa ne uzima.

sve banke uzimaju pa tako i INTESA.RS

Kako muslis da pazi na pretvorbu valute?
Jel se moze utjecat na to?

Molim te ako mozes malo pojasniti?
Thnx!

Pa ako paypal pretvara u kune, pa salje na devizni pa opet banka pretvara te kune u deviznu valutu onda se gubi jako puno love, procitaj, odnosno pretrazi moj post o tome.

Pa jel uzima ili ne?
Intesa je u pitanju.

@milito kaže: “…dok Intesa ništa ne uzima.”
@brane333 kaže: “sve banke uzimaju pa tako i INTESA.RS

Jel ima još neko iskustva sa Intesom?

naravno moj paypal je vezan za intesu 5 dolara kada saljes uzima ti paypal i banka ti uzima oko 200 dinara plus razmena dolara u dinare,dakle BANKE uvek zaradjuju,

Pa zar se nemoze dole u Bankama otvoriti Devizni Racun? Kolko znam da moze.
Kod mene u NJemackoj nista me nekosta kad vucem na racun.

Moze. Ja imam Eur, USD, HRK, Can Dolar. Nemam karticu za njih pa mi nije zgodno da ih tako koristim. Paypal mi dolazi na BAM tekuci racun.

Adsense mi dolazi na zenin Eur devizni, ima karticu. Ne uzimaju proviziju prilikom podizanja, ali uzmu nesto prilikom uplate.

Ne zamaram se sa tim sve dok pare uredno dolaze i lijezu bez problema.

Bankovni racun bi trebalo da je u istoj valuti (rezimo $, sto znaci devizni racun) a isto tako PP da je podesen da salje $ na racun.
Primijeni na EUR isto:
Bankovni racun bi trebalo da je u istoj valuti (rezimo u €, sto znaci devizni racun) a isto tako PP da je podesen da salje € na racun.

U ovom tvom slucaju, ako je racun i kartica (primjera radi) u RSD, banka ce izvrsiti konverziju tj primice od PP izvjesnu kolicinu € i prodace ti € te poloziti dinare na racun - sto se slicno desilo @dadaas -u.

Imam KM (VISA) i $ (MasterCard) racun. Iz nekog razloga PP mi ne dozvoljava da povezem karticu deviznog racuna vec samo KM karticu. Tako da sad kad mi legne neka kolicina KM na racun koju je PP poslao od inicijalno $, dijeljenjem 2 broja vidim da sam dobio po nepovoljnijem kursu tj. bankovnom prodajnom - k’o da sam prodao tu kolicinu $ banci (manji paritet na kursu, veci je kad bi se kupovali $ od banke ) i polozio KM na KM racun.
To sa limitom od €100 ne znam vec idem ovom opisanom logikom - tipa: to mi je sto mi je.

Hvala na odgovorima.
Inače PayPal šalje evre na devizni račun koji mi je takođe u evrima.

eto vidis dobro dasam odgovorio, nisam ni ja znao za to da postoji taj devizni racun dok nisam dole ovo ljeto htio otvoriti jedan racun na kojeg iz NJemacke uplacivam novac, onda mije receno da treba da bude ili daje najbolje daje devizni :wink:

Do sada Intesa u BiH nije uzimala ništa osim vjerovatno na kursu kao i svaka banka - nisu isti kursevi u svim bankama. Čitam da će Intesa od 01.09. uvesti novi cjenovnik pa će možda od sada da uzimaju nešto, javim ako vidim promjene.

Da bi povukao 100€, uzet će ti mnogo.

  • konverzija po nepovoljnom tečaju 0.9715 manji od srednjeg tečaja. Konverzija se automatski radi u valutu tvoje države, bez obzira što imaš devizni račun.
  • provizija 30 kn

ako je 1€ = 7,5kn po srednjem tečaju, to bi bilo u idealnom slučaju 750kn, no njihov tečaj je 7,28625 pa te ispada da dobiješ 698,62kn. Banka/paypal uzmu 52kn.