PayPal bez isplate

Moj prijatelj prodaje putem PayPal računa. Otvorio je business račun, naveo je da je račun na firmu, a ne na privatnu osobu.

Kad zaradi pare, onda ih sa PayPal računa uopće ne isplaćuje sebi, nego kupuje na netu kompjutere, printere i ostalu informatičku opremu. Kad mu stigne oprema iz daleka, onda plati PDV na carini koja je u sklopu pošte. Carinu ne plaća jer su kompovi oslobođeni carine. Tako je on opremio cijelu svoju kuću s raznim kompovima i pripadajućom opremom.

Da li on krši zakon? Da li bi on trebao te pare povući sa PayPal računa, platiti porez na dobit, porez na dividendu i prirez, a zatim kupovati kompove?

Računala su oslobođena carine? Do određenog iznosa ili? Jesi siguran u to?
A printeri i ostala informatička oprema?

Pitam jer je frend kupovao Kindle pa je fino platio carinu tako da ga je Kindle izašao 1.5 puta više.

na računala carina 0%

http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx

Ali prilikom uvoza ritt opreme morate imati dozvolu od hakoma ,
ako naručujete kao privatna osoba onda trebate vidjeti jel jel na ovom popisu
http://www.hakom.hr/default.aspx?id=413
i onda vam netreba odobrenje za uvoz
pošto Kindle nije na tom popisu možda ga je to koštalo

Čekaj, sada sam ostao malo zbunjen… spadaju li računala pod RiTT opremu ili si to rekao radi Kindlea? Ako ne, znači li to da mogu bilo koje računalo sa ebaya si naručiti i biti siguran da neću biti ocarinjen?

Ako kupuješ laptop, onda on ima wireless i bluetooth. To je sasvim dovoljno da ti ga oduzmu ako nije na listi hakoma i ako ne uspiješ ishodovati dozvolu za uvoz.

sva računala spadaju jer imaju usb kojime se neizravno možeš spojiti na internet

[quote=""]Uvoz osobnih računala, laptop-a, mobitela, GPS uređaja i druge RiTT opreme

Pod RiTT opremom se podrazumijeva:

„telekomunikacijska terminalna oprema“, obzirom da “omogućuje komunikaciju na način da se priključuje, izravno ili neizravno, bilo kojim putem na sučelja javnih elektroničkih komunikacijskih mreža“ (jer uključuje modem za priključivanje na telefonsku mrežu), te „radijska oprema“ ako „omogućuje komunikaciju odašiljanjem i/ili prijamom radijskih valova“ (ako uključuje bežični modem ili bežičnu komunikaciju s perifernim jedinicama, npr. s mišem).

Prilikom uvoza uređaja koji imaju mogućnost spajanja na Internet ili drugu bežičnu komunikaciju s središnjom jedinicom, kao što su GPS uređaji, osobna računala, laptop, mobiteli, sustavi za nadzor (nadzorne kamere spojene bežičnim sustavom s unutarnjom jedinicom i sl.) posebno ističemo da je sukladno Uredbi o određivanju robe koja se izvozi i uvozi na temelju dozvola (NNRH, broj 77/10) potrebna dozvola.

Odobrenje za uvoz radijske opreme i telekomunikacijske terminalne opreme (RiTT opreme) navedene u ovoj Uredbi i druge RiTT opreme u skladu s Pravilnikom o radijskoj opremi i telekomunikacijskoj terminalnoj opremi (NNRH, broj 112/2008) izdaje Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije.

Međutim, fizička osoba može, za vlastite potrebe, bez odobrenja uvoziti RiTT opremu koja se nalazi na popisu RiTT opreme za koju je izdano odobrenje za uvoz, a koji na svojim internetskim stranicama i na drugi prikladan način, objavljuje Agencija (
http://www.hakom.hr
).[/quote]

više nije točno takav zakon, nedavno je izmjenjen zakon. tako da sada npr… možeš uvesti kineski mobitel ali uvjet je da imaš upute na hrvatskom jeziku.

a na engleskom ? :open_mouth:

ne. upute za korištenje uređaja npr… u ovom slučaju moraju biti na hrvatskom, znači ako seller ih ima na eng onda se mogu prevesti na hrvatski. znači to je preduvjet. evo primjer, ti kupiš kineski mob i dođe ti na kućnu adresu dirketno e tada ne trebaš ništa poduzimati, ali ako ipak dobiješ poziv od carine onda obavezno moraš donjeti da predočiš upute za taj isti uređaj gdje ti nakon toga hakom izdaje dozvolu za mob uz jednokratnu naknadu od 200kn mislim i nakon toga taj isti model se može normalno naručivati…


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja