Perl i Python

jel ima netko da radi u njima web stranice, aplikacije?
možda i desktop aplikacije?

bilo CGI ili preko mod_perl-a i mod_python-a.

ja sam proučio oba dva, mislim ne programirajući, i ako biraš izabrao bih python jer ima bolji vjetar u leđa. O PERL-u sam čitao da ima dosta staru verziju i pitanje kad izlazi nova.
No to ne znači da nije dobar no možda je Python sa svojim frameworcima ipak bolje prilagođen za izradu web 2.0 aplikacija.

[quote=“gorrc”]ja sam proučio oba dva, mislim ne programirajući, i ako biraš izabrao bih python jer ima bolji vjetar u leđa. O PERL-u sam čitao da ima dosta staru verziju i pitanje kad izlazi nova.
No to ne znači da nije dobar no možda je Python sa svojim frameworcima ipak bolje prilagođen za izradu web 2.0 aplikacija.[/quote]

radi se na perlu 6.

parrot + rakudo

razvoj traje već dosta dugo.
za python postoji django framework, a postoje i još neki drugi.

za perl ima catalyst, clone rails-a.

mene zanima kakva je podrška recimo za aplikacije tipa web trgovina (online plaćanje) i to.

a što se tiče raširenosti, vani su jako rašireni jedan i drugi.

čak se rade i desktop aplikacije u kombinaciji sa wx i gtk framework-a.
ima i za jedan i za drugi jezik podrška za oba gui frameworka.
a za perl ima i TK.

ako netko misli da se ne koriste, koristi se itekako, pa čak i u financijskim institucijama.

sory na offtopic , ako može da mi neko objasni šta je to framework i koje su njegove mogućnosti i gdje se koristi

najjednostavnijim riječima bi rekao, da je framework skup klasa, ali je i mnogo više od toga, jer od njega može zavisiti i način kodiranja, daje neka pravila itd…

Framework iliti u prijevodu “uokvireni rad” (ako me ne vara moj engleski :smiley: ). Dakle, to je smisleni skup funkcionalnosti u programerskom “svijetu” koje se cesto koriste. Npr. vise manje svugdje imas neki nacin autentifikacije korisnika, pa da ne pises sam “od nule”, frameworci imaju prakticki gotovu tu funkcionalnost koju (vise manje) odmah mozes koristiti.

Inace, Python mi je zelja za naucit. :klanjamse

[quote=“ivan.skugor”]Framework iliti u prijevodu “uokvireni rad” (ako me ne vara moj engleski :smiley: ). [/quote]Frame-work - englezi taj “work” koriste da označe i rezultata rada, kao što mi kažemo “dobro obavljen posao”. Ovdje označava izradu skeletona, doslovno, kao npr. kada se radi zgrada pa se sastavlja čelični kostur.

  • A structure for supporting or enclosing something else, especially a skeletal support used as the basis for something being constructed.

Dobar prijevod je stvarno “kostur”, npr. “aplikacijski kostur”. I to se koristi.

I mi znamo reci npr. - evo moj rad (rad kao imenica, a ne glagol).

Zadnja verzija Perla je 5.10.1. izašla 22.08.2009. To i nije tak staro, čini mi se. Btw, Perl nije skraćenica pa je okej pisat “Perla” umjesto “PERL-a”.

PERL = Practical Extraction and Reporting Language

No, sasvim je točno da se Perl koristi kao riječ, a ne akronim, dakle tvoja napomena o deklinaciji sasvim stoji. Primjerice, na službenim stranicama je očigledno da se Perl naziva tako: “Perl”, a ne “PERL”, što znači je Perl postao naprosto naziv i prestao biti akronim.

U principu, “PERL” službeno nikad nije ni bio akronim: http://en.wikipedia.org/wiki/Perl#Name.
Perl nastoji biti mnogo stvari mnogim ljudima, zato se ne forsira akronimizacija imena :slight_smile:

Super. Koliko vidim na tom linku, autor je izabrao naziv Pearl, što je onda odlučio skratiti u Perl zbog već postojećeg jezika i ovaj dugi naziv (akronimizaciju) je smislio kao tehničko pojašnjenje, odn. za ljepše pakiranje (engl. gloss).

Google App Engine ponudi besplatni Python hosting, i zbog toga, počeo sam učiti Python


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja