Perspektiva ulaska u popularne niche, npr. news niche?

Jedna tema koja do sada nije pokrenuta na forumu, čak nisam siguran ni da će biti prihvaćena od strane svih… ali vrijedi probati.

Naime, ja sada ulazim u novi projekt s obzirom da su pregovori oko prodaje zadnjeg projekta na kojem sam radio ušli u završnu fazu.

Ono što me zanima su popularne niche i news portali/affliate portali u kojima je velike konkurencija, ali i velika publika/zarada. Konkretno, zanim me lifestyle nicha i portal za USA tržište… znam, znam, velik zalogaj.

Koliko velik, pitam one koji su se u tom okušali pa odustali ili pak uspjeli?

Koliko treba imati kvalitetnih, SEO optimiziranih, unikatnih članaka za probiti se u tu konkurenciju?
Jel riječ o 500-1000-2000-10 000 članaka sa po cca 500 riječi?
Jel riječ o potrebi za 50-100-200-1000 kvalitetnih backlinkova?
… u obzir uzmimo da je sajt tehnički gledano napravljen max kvalitetno po svim karakteristikama.

Da otvorim temu, mogu reći da za ozbiljan ulazak nichu opreme doma, apartmana itd treba na raspolaganju imati barem 10 000€ s tim da imate kvalitetno izrađenu web stranicu.
Ispod toga ne treba ulaziti u ovu nichu na HR tržištu (iznos treba biti još i veći za neka ozbiljna tržišta).
To je moje iskustvo po zadnjem projektu koji sam radio.
Vjerujem da ovom informacijom mogu pomoći nekom tko je u tu nichu planirao ući s 1000€ (bacio bi ih u vjetar), a i nekom tko je spreman uložiti 20 000€ u projekt i ući u tu super nichu (po mom mišljenju, uspio bi).

Dakle, cilj teme:
Razmjena iskustva o mogućnosti ulaska u određenu nichu.
Svi više-manje znamo što je potrebno imati i raditi za određenu nichu. Pitanje je koliko novca treba imati?

Pitanje: Koliko novca moram osigurati da se ozbiljno uguram u lifestyle nichu portala za USA tržište?
Pod ozbiljno mislim da dodjem do SEO posjete od 10 000 usera dnevno.

iz moje perspektive moze se uci i s 100k eura i ne doc do nikakvog rezultata…

nije bitna kolicina clanaka te broj rijeci vec kvaliteta, jedan clanak koji se shera i kvalitetan je imat ce daleko veci utjecaj nego 100 clanaka nekvalitetnih tipa koji mozete nac posvuda…

na vasem mjestu najbolje se posvetiti jakom brandingu s par kvalitetnih clanaka za pocetak, te polako graditi autoritet s kvalitetnim sadrzajem, s tim ce doc i seo posjete…

4 Likeova

Promijenio sam kategoriju topica iz Projekti u SEO, i proširio title, i to stoga jer ovo (još) nije tvoj projekt, nego želiš da oni s viškom vremena pričaju o tome. :blush: Smatram da to nikada niti neće biti zrelo za kategoriju Projekti, barem s tvoje strane. Ne zamjeri na iskrenosti, molim te, ali to je u velikoj mjeri i moj odgovor na tvoje pitanje. :smile: :o:

1 Like

Naravno, al pitanje sam postavio web masterima. Ljudima koji znaju što rade, radili su to …

U online businessu sam već dosta dugo, puno toga sam radio i puno toga znam raditi i imam svoje razloge zašto želim ući u tako nešto s ozbiljnim ulogom.

Ugl. slažemo se u velikoj većini toga što si rekao :slight_smile:

Sve uredu :slight_smile:
Hoće li biti zrelo za tu kategoriju … o tom po tom.
Za sada je to samo istraživanje mogućnosti.

10 000€ za napraviti u USA neki news portal nimalo nezvuči puno, a pogotovo da se odradi kako treba.

Kako misliš dolaziti do kvalitetnog sadržaja? A na kraju krajeva što je i @antman rekao kako doći do kvalitete?
Kako im ponuditi što netko drugi već nema? Kako voditi news portal s drugog kraja svijeta i imati fresh vijesti kad je vremenska razlika u pitanju? S takvim budžetom naći nekog u Americi da još to sve radi za tebe + sadržaj koji bi morao kupovati i stvarati baš i neide.

To su za USA mali novci za ikakav ozbiljan biznis, a koliko takvi sajtovi mogu pojesti novaca to je strašno…
Prošlo je vrijeme CTRL+C -> CTRLC+V

1 Like

Bazirao bi se na članke s opće priznatim informacijama koje su poznate danas, a bit će istinite i za 5 godina (vrlo vjerojatno). Ne bi uopće objavljivao stvari koje su u aktualne danas, a neće biti aktualne za mjesec-dva. (možda onda nisam dobro rekao ovo “news” portal)
Nemoguće je dati USA tržištu nešto novo u toj nichi, ali možda se može natjecati sa postojećom konkurencijom i oteti im tipa 10 000 posjeta dnevno.

S obzirom na ogranićeni budget zašto nebi išao na neku micro - niche?

Npr kao što su klasični aff portali…

Npr o fotoaparatima pa da onda nades nekog tko bi to fino mogao snimiti i recenzirati pa da polako postajes autoriret u tome, naravno mora biti nesto što još nije tako istrošeno kao što su mobiteli,fotoaparati,konzole itd…

Zajeba** je to jer nije malo novca za sjeb*** a ni puno za uspjeti treba oprezno i polako jer šta će se dogoditi ako neuspijes izgurati financijski utrku do kraja ? Ode sve a šta dublje udes bit ce veća ulaganja naravno

Polako i oprezno :wink:

1 Like

Hvala na savjetima! :slight_smile:

Dobra stvar svega toga je što se takvi projekti, uspješni ili neuspješni, mogu dosta lako prodati (i tako vratiti barem dio novca).

Za te pare, uz dobre pisce i dobru pripremu i kvalitetno istrazivanje te dobar onpage i offpage SEO mozes da napravis aff sajt koji ce za god dana da ti bar udupla ulozena sredstva.
10k dnevno da imas treba da gadjas ludacki teske termine i da se nadmeces sa najvecima, zato je bolje ici na neke termine od 500-3000 m/s i pokriti ih sto vise. Uvek ima rupa gde mozes da se uguras preko longtail KWa. Samo treba dobra priprema.

2 Likeova

Moj problem je što me offline posao sve više pritišće i uzima mi sve više vremena… i baš zato želim napraviti neki projekt koji će pasivno (ili barem bez mog aktivnog rada dužeg od sata dnevno) donositi čistih 15-30€ dnevno (kao sigurna zarada sa strane… ne pucam na neke milijune).

Mislim se između portala i još nekih stvari, ali odluka još nije na vidiku.

1 Like

Ok to je ispod realnosti očekivanje tako da ces vjerujem uspjeti na toliki novac doći do te zarade

Za portal sat dnevno tesko, za aff sajt sat vremena tesko, jedino da ti drugi sve rade sta ti naumis. Autopiloti postoje, ali nisu poslovi koji traju dugo. Cas te konkurencija skloni iz pretrage ako si pasivan.

Ja bi se bavio SEOm i tehničkim stvarima, a pisce bi plaćao.
Društvene mreže uopće ne planiram pokretati. Sve bi bazirao na SEO posjeti.

Nemoguce za sat dnevno to raditi.

1 Like

Slažem se… Sat vremena prode dok bacis pogled i procitas par vijesti a ne da nesto napravis…

Što uopće tu treba raditi što bi bilo duže od sat vremena dnevno? (Radio sam prije sa portalima, ali to je bilo sve bezveze… tako da možda prenaivno gledam na taj posao)

Ajmo reći da dnevno imam 4 nova članka od po 500 riječi.
Pročitati članke, provući ključne riječi kroz Yoast pro… dodati slike, opise slika, alt tagove, tagove i to je to (ako imaš uhodan tim pisaca koji pouzdano rade svoj posao i znaju što se od tekstova očekuje).

Možda je bitno da napomenem da prvih tipa 5-6-7 mjeseci nije problem da radim i po 5 sati dnevno dok sve to ne sjedne na svoje mjesto po tehničkim karakteristikama.

Ako mozes 4 teksta da uredis da izgledaju kako treba za sat vremena, ja ti skidam kapu. Ja clanak od 1.5k sredjujem 2-3 sata. 10x gledam, pa vracam, pa ocu ovu boju za H2, pa cek lepsa ova druga. Pa onda u PS srediti naslovnu sliku itd itd…Za sat moze da se nabaca samo.
Mada desava se da i ja nemam volje pa nabacam clanak, ali sustina je da hocu da ti kazem da ako hoces da sve bude pod konac, za sat nema sanse.

1 Like

@Jeronimo034 hvala na savjetu :slight_smile: . Uopće nisam o tom dijelu razmišljao.
Kažem, bavio sam se portalima i zarađivao od adsense, ali to je bilo vrijeme c/p, FB-a i sličnih stvari. SEO optimizacija je za mene tada bila potpuno stran pojam.

1 Like

Ovo ti je samo deo oko clanaka, a ti si rekao i SEO da bi radio… Tu provedes 2 sata da nadjes par KWa koje ces da gadjas, pa onda da osmislis kako da ih uklopis u clanak, gde od prilike da budu, koji H2, koji u H3 itd itd. Ima posla podosta, jos ako ides sa vise clanaka dnevno…
A vreme kad istrazujes ide mnogo brzo, meni se cini da samo sto sam seo i ulogovao se na Ahrefs, otvorio dva sajta da analiziram proslo 2-3 sata…
Pa onda gradjenje linkova prica za sebe.

@s.perkovic jesi ti u skorije imao sajt na eng jeziku?