Peticija Šprajc

http://vratite-sprajca.org/

Šta se ono dogodilo novinaru Dnevnika koji je objavija Mesićeve ustaške avanture u Australiji? :smiley:
Reakcija baš svih ovih u peticiji je politička jer oni ovlaže kada se može srati protiv Hrvatske, to je jače od njih i to valjda moramo poštovati.
Ako si ti pokrenija stranicu, želim ti sriće i da zaradiš koju kunu.

Nije to moja stranica nego samo širim. On mi je ok novinar i gušt mi ga je bilo gledati kao i Gorana Milića.

Pustimo na stranu niskopodnu patetiku o “vlaženju”, kao nastavnicu retorike žutih, zelenih i crvenih vragova. Uz dužnu ispriku, držim da takav oblik izražavanja stavova (pa i ako su sami stavovi utemeljeni) nije dostojno intelekta uloženog u tehniku koja uopće omogućuje rasparčavanje takve retorike.

Međutim, treba pustiti stvarima da se razvijaju, jer ovo je rijedak slučaj da u javnost svaki dan izlaze osobe - svojim imenom i prezimenom - i svjedoče o onome što znaju o temi ili iznose svoje stavove, elaborirajući ih.

Primjerice:

Istina, obadva su članka takva koja skidaju Šprajca s nekog zamišljenog pijedestala (stvarno je krajnje vrijeme da prestanemo s instant-zbivanjima naroda), ali bez obzira na to što nisam naveo članke koji “drže plot da ne padne na drugu stranu” iz svakog od ovih članka se mogu isčeprkati dodatni komadići slagalice.

Možda bude dodatnih reakcija u danima koji slijede.

Osobno, mislim da je bitno razlikovati očigledno krajnje protupravno postupanje prema Šprajcu (kao uredniku, novinaru i zaposleniku HRT-a), od stava prema Šprajcovoom činu, a to opet od ocjene ponašanja i kompetentnosti samog Vijeća. Jedno nije kauzalno vezano s drugim, koje opet nije kauzalno vezano s trećim. Ali u sva tri - posve odvojena pitanja - sam već u ova dva članka našao informacija koje bacaju, ako ne drugačije, onda dodatno svjetlo na stvar.

.

OT: Koje je nacionalnosti i vjere Šprajc?

[quote=“Gigolo”]OT: Koje je nacionalnosti i vjere Šprajc?[/quote]Točno, OT.

[quote=“tsereg”]Točno, OT.[/quote]Dobro primjećuješ.

[quote=“tsereg”]Pustimo na stranu niskopodnu patetiku o “vlaženju”, kao nastavnicu retorike žutih, zelenih i crvenih vragova. Uz dužnu ispriku, držim da takav oblik izražavanja stavova (pa i ako su sami stavovi utemeljeni) nije dostojno intelekta uloženog u tehniku koja uopće omogućuje rasparčavanje takve retorike.
[/quote]

Zašto nije dostojno, koju normu kršim? Smatram da HRT krši moja prava zato šta me tjera da plaćam pretplatu, a povrh toga mi onda servira i ovakav program. 80kn za Pola ure kulture četvrtkom.

Obrana Šprajca je više politički motivirana nego napad na njega.

[quote=“Ariosto”]Smatram da HRT krši moja prava zato šta me tjera da plaćam pretplatu, a povrh toga mi onda servira i ovakav program. 80kn za Pola ure kulture četvrtkom. [/quote]HRT provodi zakon, koje je - zajedno s visinom pretplate - utvrdio HDZ? Pa kako sad HRT “krši tvoja prava” inzistirajući na svojim zakonskim pravima? Bit će da to HDZ krši “tvoja prava”.

HDZ nije moj, a protiv pretplate sam jer mislim da ona krši prava pojedinaca (a nemamo niti izbora da izbjegnemo pretplatu). HDZ krši i moja i tvoja prava, a SDP nastavlja.

PS: Glasah za Vucu.

Nikava se tvoja prava ne krše time što je porez za javnu televiziju izdvojen posebno. Ti samo nisi zadovoljan s način na koji programsko vijeće osigurava da javna TV radi program u javnom interesu.

Cjelovite snimke razgovora u usporedbi s onim što je Šprajc namontirao i servirao na HTV, na 20. godišnjicu pada Vukovara:

Odličan link frajeru.

Poslušao sam snimku. Što ona, zapravo, mijenja na biti? Nije li poanta novinarske priče da su gurnuli djecu u Vukovar (iako ih je Linić htio zadržati u Rijeci), a onda, kada su se našli u situaciji ili-ili (ili će djeca ostati ili će pristati na uvjete JNA), donijeli su odluku da djeca ostaju. Pri čemu su djeca vraćena u taj grad kako bi bila motivirajući element za zadržavanje Vukovara? Dodatno, Šušak je obećao da će oružje doći, ali nije došlo (pa odmah nakon što je Vukovar pao se je pričalo da je jednostavno skrenulo za Bosnu, ali do danas nije jasno rečeno da li ga je bilo, gdje je nestalo i tko je odgovaran).

Znači, neke stvari o Vukovaru još nisu razjašnjene. A svatko tko misli da je Dnevnik ili “što će narod misliti” mjesto i način na koji se te priče razjašnjavaju je jednostavno priglup. Dnevnik i novinari mogu samo aktualizirati teme. Pri tome to mogu učiniti s manje ili više profesionalnosti i s manje ili više objektivnosti. No novinarski prilozi - bili ovakvi ili onakvi - bio to onaj iz Dnevnika ili ovaj s YouTubea nisu istina i ne služe “prosvjetljavanju naroda”, niti “ispravljanju nepravde”. Istinu istražuju povjesničari, radeći temeljito i znanstveno.

Najbitniji je, dakle, sud o institucijama koje se trebaju baviti dokumentiranjem povijesti i političarima (onima danas) koji im trebaju osigurati preduvjeta za to. Ovo sve drugo je zanimljivo za čuti, ali neće doprinijeti istini.

U cijeloj toj priči oko Šprajcove suspenzije nitko nije bez krivice. I ne želim braniti ni Šprajca ni Kovačevića ni Programsko vijeće.

Što se tiče Šprajcovog ispada u Dnevniku, umjesto da ode do Programskog vijeća i tamo pokuša razriješiti nesuglasice, njegova reakcija je bila da izvlačenjem pojedinih rečenica iz konteksta, u središnjem Dnevniku javno ismije i izvrijeđa Programsko vijeće.
Ako to nije krajnje neprofesionalno, onda ne znam što je.

Uostalom, na godišnjicu pada Vukovara treba upaliti svijeću i s poštovanjem se prisjetiti branitelja i žrtava Vukovara.
A o tome tko je što pogrešno uradio kod obrane Vukovara, o tome se može raspravljati na Novu godinu, Praznik rada i Dan žena.

Vezano uz Vukovar: jedna od najvećih tragedija našeg naroda. U mnogočemu greške, u mnogočemu splet nesretnih okolnosti, ali (i to treba reći) u mnogočemu briljantna taktičko strateška pobjeda Hrvatske. Kako Gambo reče, treba upaliti svijeću i s poštovanjem se prisjetiti cijele te žrtve.

Po mom osobnom mišljenju, raspravljanje o svim aspektima bitke za Vukovar treba prepustiti povjesničarima jer je sve drugo mizerna dnevno-politička igra, a vode je ljudi bez morala, često s jako upitnim motivima…

U takve mizerije uvrstavam i Šprajca. Točka. Bez ulaženja u falsifikate KOS-a.
Osim toga, taj je čovjek prekršio i sve uzance profesionalnog novinarstva i, da ima pravde i morala, bio bi doživotno izgnan iz te profesije. Točka.

P.S. Jako je opasno igrati se s pojmom Linićevog domoljublja, pogotovo u svijetlu generala Čada, SDK zlata, paljenja riječke vijećnice, Vrhovnika, riječkih tržnica, love za naoružanje, popločenja Korza itd. Njemu to ne treba jer autoritet nije i ne može temeljiti na poštenju ili domoljublju, a nama se želudac diže…

[quote=“Sljaker”]P.S. Jako je opasno igrati se s pojmom Linićevog domoljublja[/quote]Pojmovi “igrati se”, “opasno je”, pa i “domoljublje” su riječi kojima se najčešće zapravo opisuje politiziranje. Ako se na to referiraš, ja nisam politizirao već popisao ono što se iznosi u toj priči. Dakle, kako je meni poznato izneseno je da je Rijeka nudila da se stanovnici Vukovara zadrže. Činjenica je da je izabrana opcija da se oni pošalju nazad. Naveo sam to kao primjer informacija koje kolaju, kojih očigledno ima puno i koje razumjeti i interpretirati trebaju oni koji će se time profesionalno (etički) i posvećeno baviti. Naravno, ja sam usputno i u zagradama upotrijebio “Linić” kao sinonim za odluke lokalne vlasti u Rijeci, što je bilo neprecizno, slično kao kada se govori “Tuđman” za odluke koje su donošene od struktura državnih vlasti.

@Tsereg

U pravu si, shvaćam. Ali, izdvajanje djelića slike iz cijelog konteksta je uobičajena metodologija onih koji sve ove godine pokušavaju minorizirati jedno herojsko razdoblje te na taj način rascjepkati jednu veličanstvenu sliku na djelomični krivi potez kistom ili krivo izabranu nijansu. Zato sam reagirao, a ne zato jer tebe uvrštavam u takve.

U Rijeci (uključujući i Linića) se dogodilo tijekom rata i poraća toliko antihrvatskih (ali i antimoralnih) zbivanja da se mi, Hrvati iz Rijeke, nedvojbeno često osjećamo kao iza željezne zavjese, kao da taj (nažalost, moj) grad živi neku svoju usranu basnu koja nema veze s ostatkom Hrvatske. Stavljanje bilo čega pozitivnog iz službene Rijeke u isti kontekst sa nečim tako svetim kao što je bitka za Vukovar u znalcima i sudionicima izaziva zgražanje.

Dakle, podcrtavam, moj prijašnji post nije bio digresija na tebe nego samo postavljanje činjenica u pravi okvir. Niti sam želio tebe staviti u okvir onih “drugih”…

Edit: Pobogu, jedan je dio Rijeke (ne mali) otvoreno slavio kad je Vukovar pao nazivajući tu četničku orgiju “oslobođenjem”. U taj je dio upao i veliki dio tada službene Rijeke. Hrvatska je plakala, a gamad se u onom restoranu iza Radio-Rijeke gostila slaveći…

Pa, meni je žalosno što nitko (barem koliko ja znam) sistematski ne prikuplja i ne obrađuje sva svjedočanstva i priče. Irelevantno, čija i koja, bitno da su sva. A baš je država ta koja bi trebala izdvojiti i garantirati budžet, te pozivati i dodjeljivati grantove istraživačima i potom objedinjavati te radove.

Jer ovako se čini da mi sami ne znamo država kojih smo sve to ljudi. Tuđman je zagovarao pomirbu, mi izgleda ne znamo tko se s kime uopće zavadi, a stvari nikako da “eksternaliziraju” u obliku interesa.

Bit demokracije jest u tome da se takvi interesi mogu iskazati, pa da svi znamo tko je tko, što tko želi, zašto to želi i kako da stvorimo građansku državu.

I ja zagovaram pomirbu, zajedništvo. Kao, uostalom, i svatko normalan.

Ali, toga ne može biti dok god se ne zatvori priča oko NDH, i to na taj način da se obje strane postave u iste okvire. Obje su strane imale svijetlih trenutaka, ali i najkrvavije zločine. Favoriziranje jedne strane (neopravdano i slijepo) te falsificiranje povijesti ne vodi pomirbi nego izazivanju strasti kod partizanskih i ustaških potomaka.

Drugo, jedan dio Hrvatske (čak i dio službene Hrvatske) nema prijateljski odnos prema Domovinskom ratu, iako je taj rat svrgnuo omraženi komunizam, odcijepio Hrvatsku od fnrj, uveo demokraciju… Dakle, u svakoj normalnoj državi svijeta Domovinski rat je nešto sveto, a ratnici moralne veličine zauvijek. Kod nas to nije tako, zahvaljujući i Šprajcu.

BTW, lustracija je bila dobar način da se oba minusa ponište. Šteta što smo tu priliku propustili. I HDZ bi bio puno bolji…


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja