Php altarnativa

U potrazi sam za nekom solidnom altarnativom za php koja ide na liunx/unix i windows operativne sisteme, sa kojom je moguce brzo i jednostavno razvijanje aplikacija za web. Open source (free) se podrazumjeva.

Nasao sam WebDNA koji je perfektan ali je besplatan samo za jednu domenu.:cmolj:

Pokusao sam Ruby, ASP, ASP.NET, JSP, CF… i tako dalje ali svaki je imao neku znacanju manu.

Unaprjed se zahvaljujem.

Perl, Python, a mogao si i napisati koje su to značajne mane. Imaš i serverside javascript. Odgovor ovisi o onom što tražiš od skriptnog jezika i što trebaš uraditi.

Pa glavni problemi su bili ti sto asp i asp.net ne rade na linuxu a kao sto sam vec naveo treba mi programski jezik (serverside) sa kojim je moguce brzo izraditi neku solidnu aplikaciju i da radi na windowsu, linuxu i unixu.
Zato sam naveo primjer WebDNA posto je jednostavan, lagan, ide na ove OS-ove i brzo se razvijaju aplikacije sa njim.

jesi radio već što s njime?

[quote=“PrimE”]Pokusao sam Ruby, ASP, ASP.NET, JSP, CF… i tako dalje ali svaki je imao neku znacanju manu.

[/quote]

Kolega mi rade vec duže vrijeme u Ruby-u i nagovara me da probam ali nikako pocet :slight_smile:

Zanima me koje bi to bile znacajne mane konkretnije u Ruby-u??

[quote=“hrvojesb”]Kolega mi rade vec duže vrijeme u Ruby-u i nagovara me da probam ali nikako pocet :slight_smile:

Zanima me koje bi to bile znacajne mane konkretnije u Ruby-u??[/quote]

Ima samo jedan znacajni problem i to je da Ruby moze u jednom momentu izvrsiti samo jedan zahtjev. (npr. imas cms na ruby-u i dva posjetioca u isto vrjeme, samo ce jedan moci da vidi sadrzaj stranice koji generise ruby iz baze podataka)

hmmm, može referenca na ovo molim te. To mi je prvi glas, doduše nisam nikad baš toliko zaronio u Ruby, ali svejedno.

Uf, ne sumnjam u tebe i znanje ali mi je to nekako ne shvatljivo :slight_smile:
Mozda ima neka caka, bas cu se raspitat

[quote=“PrimE”]Pa glavni problemi su bili ti sto asp i asp.net ne rade na linuxu a kao sto sam vec naveo treba mi programski jezik (serverside) sa kojim je moguce brzo izraditi neku solidnu aplikaciju i da radi na windowsu, linuxu i unixu.
Zato sam naveo primjer WebDNA posto je jednostavan, lagan, ide na ove OS-ove i brzo se razvijaju aplikacije sa njim.[/quote]

ASP.NET Radi sasvim dobro na linuxu…

http://www.mono-project.com/

[quote=“Kečko”]ASP.NET Radi sasvim dobro na linuxu…

http://www.mono-project.com/
[/quote]

jep, mogu potvrditi. Bio uzeo neki jeftini linux vps, podigao mono i apache, i vecina toga ljepo radi (mvc, nhibernate,…). Sve free :slight_smile:

Pa … svi programski jezici imaju svoje vrline i mane, niti jedan nije savrsen. Ti trebas naci onaj koji ti najvise odgovara.

mozda najbolje da napises sto ocekujes od nekog programskog jezika?

Ne treba ti altarnative, php je dobar i lagan za nauciti

To sa ruby-om sam procitao u casopisu INFO a kasnije sam to nasao i na internetu.

Ocekujem da je solidan, ide na unix, linux i windows, da je besplatan i da se sa njim moze brzo programirati. Znaci NE mora imati 10000 funkcija. npr. WebDNA koji zamjenjuje i bazu podataka i serverside skriptu ali da sad ne ponavljam zasto on neodgovara.

Treba mi programski jezik sa kojim je moguce BRZO PROGRAMIRATI prototip aplikacije a kasnije cu to prebaciti u php.

jedino sto mi pada na pamet je onaj drag’drop nacin rada u asp.net-u, gdje koristis gotove kontrole za prikaz (i unos) podataka, pa ne moras skoro nista programirati. Nije vezano za neku konkretnu bazu. Sve je besplatno, a radi i na linuxu ako si u mogucnosti staviti Mono framework na njega.
Ali opet, sve to mozes izvesti i u php-u uz par linija koda, za prototip ionako ne mora biti neka velika logika izprogramirana.

[quote=“PrimE”]

Treba mi programski jezik sa kojim je moguce BRZO PROGRAMIRATI prototip aplikacije a kasnije cu to prebaciti u php.[/quote]Prototip pojedinog programa (joba), streama (niza jobova) i čitavih aplikacija (grupa streamova) se ne programira već shemtskii crta. To se zove algoritam i najvažniji je dio posla jer zamisao stavljaš na papir. Nakon kvalitetno odrađenog shematskog prikaza imaš oko pola problema rješeno. Druga polovina je kodiranje u bilo kom odgovarajućem jeziku. Tako su bar mene učili.

[quote=“PrimE”]
Treba mi programski jezik sa kojim je moguce BRZO PROGRAMIRATI prototip aplikacije a kasnije cu to prebaciti u php.[/quote]

Za to postoji magična riječ a zove se framework.:malerukes

Za PHP bi predložio PRADO
http://www.pradosoft.com/
.
Ukoliko te zanima takav način izrade aplikacija.
Problem je što je ipak potrebno znati funkcioniranje event driven frameworka.
Nije neka mudrost ali u PHP je to teže shvatiti (kao i OOP recimo).

Nažalost framework nije popularan i jako teško do posla, ali ako nađeš neki posao u tome šanse su ti valjda 85% da ćeš i taj posao raditi (recimo ja sam u zadnji godinu dana imao jedan posao i jedan poslić u tome i oba dva dobio).

Kad bi uzeo jednog PRADO i Zend developera na istoj razini i da se samo radi sa kodom koji postoji unutar frameworka a zahtjeva se ista kvaliteta mislim da bi omjer sati da se nešto napravi iznosio 1:3 za PRADO developera.
Pričam naravno iz iskustva:bush:

A o osnovnoj integraciji AJAXA (bez fancy/šmancy dodataka) ne treba ni pričati koliko je PRADO brži.

Treba mi samo neki dobri open source serverside skript koji zamjenjuje php.

probaj sa ColdFusion, možeš si ga skinuti za razvoj, ali ako ga želiš sam postaviti na server licenca je mislim 1000$. On je navodno najbrži za razvoj, samo što je hosting skuplji i puno rijeđe se nalazi.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja