PHP wrong way - Što mislite?


#1

http://www.phpthewrongway.com/
http://codersatwork.com/

Najjača izjava pod sekcijom: Always use object-oriented Programming

The problem with object-oriented languages is they’ve got all this implicit environment that they carry around with them. You wanted a banana but what you got was a gorilla holding the banana and the entire jungle.

Što mislite?? :slight_smile:

http://www.catb.org/esr/writings/taoup/html/
http://www.catb.org/esr/writings/taoup/html/graphics/taoup.pdf


#2

Nadam se da sam razumeo sta hoce da kazu.
Ukratko moja prica i moje misljenje oko programiranja.

Ukoliko si pocetnik, veoma je bitno koristiti framework, ne zato sto ima puno vec odradjenih stvari, vec zato sto te tera da organizujes svoj kod na takav nacin da projekat moze da se razvija neograniceno.

Ukoliko kao pocetnik radis bez frameworka, naravno i dalje mozes da napravis izuzetno dobar sajt, ali ne toliko dobar ga razvijas neograniceno jer organizacija tvojih fajlova je verovatno prilicno losa da ti to ne dozvoljava da razvijas projekat.

Druga stvar je sto ta organzacija fajlova omogucava da vise developera radi na istom projektu u isto vreme, naravno moguce i sa custom resenje, ali teze, opet zavisi kako organizujes kod.

Zato je tu framework, e sada da li ih treba koristiti kao senior programer, moje misljenje ne, ja nikada niti cu biti za to da se koriste tudji frameworkovi.

Ja sam razvio svoj framework koji je veoma mali, nema ni 10tak manjih klasa koje obavljaju sve sto mi treba, od routinga, do multijezika sa MVC patternom prateci SOLID principe i slicno, nema dodatnih metoda nepotrebnih stvari nista slicno, i to mi obavlja izuzetno veliki posao.

Organizovao sam na taj nacin da je sve u komponentama, klasama, modulima itd, 1 stranica se sastoji od odredjenog broja komponenta, svaka komponenta je za sebe i moze se pozvati gde god zelis, svaka komponenta ima svoj css, js kod, u zavisnosti od url requesta, cache klasa uzima sav css i js kod od koriscenjih kompoenenta i pravi svoj cache css/js file koji se koristi za tu rutu.

Tako da sam na ovaj nacin postigao nekoliko pogodnosti kao sto su, mogu neograniceno da razvijam projekat, svaka stranica ucitava samo ono sto joj je potrebno, nista vise od toga, i ukoliko budem radio drugi projekat sve komponente, module, klase i slicno mogu da prekopiram na drugi projekat po potrebi i iskoristim samo jednom linijom bez ikakvih dodatnih podesavanja.

Ovo sto sam napravio je takodje naravno framework, sto potvrdjuje moje misljenje da je framework izuzetno bitan, ali kao takodje da koriscenje tudjih frameworkova koji imaju brdo brdo klasa, i nepotrebnih metoda, kodova je pogresna stvar, treba sve praviti od 0, po tvojoj potrebi, i potrebi tvog projekta.

Uostalom, jednom kada naucis da pravis custom framework, i shvatis kako zapravo jedan framework funkcionise, mocices da se prilagodis bilo kom frameworku, mnogo brze nego ostali…


#3

Nisam početnik.

Radio sam svoje frameworke, radit ću jedan novi gdje neću koristiti jlase, nego samo funkcionalno programiranje kao paradigmu.