…na podešavanje konekcije s lokalnim mysql serverom i nisam uspio. Na kraju odustah jer su monitori bili u opasnosti da ih ne opixim u zid.
I ne treba mi.
VS code i Notepad++ su zakon.
Jexo vas phpstorm…
Dabog vam hdd spalio.

Ne treba ti konekcija na bazu u phpstormu.
Workbench i udri.
Ma htio sam iskoristiti što više i vidjeti kako funkcionira i izgleda rad s tim (iako mi generalno ne treba ali bi mi možda olakšalo rad).
Poigrat ću se sutra sa ostatkom da vidim što je to čarobno u njemu.
Polako. ![]()
Ne koristim DB u PHPStorm-u ali evo iz prve™.
Jesu li svi parametri dobri?
Npr, dignem upravo homestead da povežem njegovu bazu (testirajući ovo), ali je startovanje VBox-a preusmjerilo mysql na port 2200 jer je default-ni već bio zauzet.
Mysql server je u lokalnoj mreži na 192.168.100.10
Nije na posebnom portu (prazno sam stavio u polje porta, ali pokušao sam i sa 3306 i 80 i 8080)
Mysql server (i apache i php 7.0) su na xampu
Probao sam i sa MariaDB driverom - ne ide.
Pozelenio sam
Testiraj iz konzole komandom
mysql -h HOST -P PORT_NUMBER -u USERNAME -p
Ako može, nema razloga da ne može ovamo.
Ako ne može, nije do PHPStorm-a.
Edit: Za host probaj localhost i 127.0.0.1 i ovo dvoje sa prefiksom http://. Šta mi pada na pamet.
Edit 2: Koji OS je u pitanju?
Računalo gdje je mysql nije lokalno nego je u lokalnoj mreži (server) na IP (fiksni IP u mreži) 192.168.100.10
Pošaljem ti u inbox i web URL pa vidi jel se možeš spojiti sa svog PHPS - možda nešto nisam podesio kako spada.
A povezuješ se sa tom bazom (koja je na drugom kompjuteru) sa lokalnog kompjutera, drugim putem bez problema?
Da, bez problema. (+20 znakova)
Jesi li na bazi dozvolio spajanje sa udaljenog racunala?
Probaj izbaciti taj http:// a ostavi samo IP, nešto mi ne djeluje previše povjerljivo double double slash u URI scheme-i.
Probao i sa i bez HTTP, i sa slash i bez slash - ne da u bilo kojoj kombinaciji.
Nema na čemu. 
Hvalio sam se kako sam na popustu ljetos kupio kompletan JetBrains paket pa otad koristim DataGrip aplikaciju. Ako nekad upotrijebim PHPStorm za DB management, obično završim šta treba u terminalu. Vidim sad da ima nekih sličnosti izmedju to dvoje.
E da, sad to ima smisla 
Ne moram imat otvoren prozor u drugom monitoru sa phpmyadmin i zujat u tablice 
Da ne otvaram novu temu za phpstorm, za jedno pitanje:
Kako osposobiti “ctrl+v” (paste) u phpstormu? Sad mi veli (iz menia, jer jedino tako trenutno mogu “paste-ati”) da mogu preko keyboarda sa “META + s”. Koji qrac je “META”?! Kako podesiti?
Pomoć molim, izludi me klikanje…
Probaj
Hvala, editirah keymap (File->Settings->Keymap->Main menu->Edit), sad je ok. (run as Admin nije funkcioniralo)
Hvala!