Pitanja oko https

Nisi jedini koji ima takvih problema, to je najveći problem zašto odmah nisam klijentu radio migraciju. Google forum je pun takvih upita i žalbi, a njihovi odgovori su da ako su sve napravili prema pravilima, da će se pozicije s vremenom vratiti.

Ovo im je FAQ:

Bojim se malo to napraviti jer njima svaka posjeta puno znači, pa ako izgubi pozicije nije nikako dobro. Čak i ako se sve napravi po pravilima, postoji mogućnost da Google to neće odmah dobro prepoznat. Pa ti objasni klijentu da treba vremena da Google obradi izmjene…

Upravo je problem zbog klijenata. Svi su razočarani i svi naravno krive mene.Ali šta da se radi.

Koji to? Više manje koliko sam vidio, svi veliki su davno prešli.

Chrome je njihov, a šta Google misli je bitno.

Ako je WP ima plugin koji u dva klika napravi kompletnu redirekciju (pojavi se i zeleni katanac da je sajt siguran). Koliko je plugin dobar i koliko on može napraviti štete, nemam pojma toga se i bojim.

Ja sam zato unaprijed upozorio na moguću posljedicu, zbog čega su odgodili ugradnju. Radimo dosta na SEO-u, pa sam htio to čim prije napraviti da eventualne padove odmah u startu doživimo, i da se s vremenom vratimo još jači. Ali eto, oni neće. Ako će Chrome radit probleme (popup s obavijesti da je sajt nesiguran definitivno nije primjeren za bilo koji sajt, posebno ne ozbiljnu tvrtku), definitivno će morati prijeći.

1 Like

Pa recimo imdb.com , a ima ih jos, masu njih.

Stvarno nema. Iskreno, ja nisam ni obraćao previše pažnju na to. Pa vjerojatno postoji još stranica koje nisu to odradile. Nisu to ni obični korisnici primijetili. No bude li popup ugrađen, tada je SSL nužnost svake stranice.

Nije to samo na Hawkhostu, na mnogim je to hostovima. Postoji ti sada, mada nisi ništa uradio, website na http i https protokolu. :blush:
Najbolje je prijeći na https, i to nije nikakav problem. Kako sam ja to radio? :blush:
Prvo sam provjerio jeli sve radi na https protokolu? Ako radi, nema potrebe za nikakvim pluginima, upiše se u vrh .htaccess filea slijedeće:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

I to je, kao što vidite, redirekcija 301 i to radi u redu (pisao sam već o tome na Forumu). :blush: Naravno, zahvaljujući ovoj redirekciji, rade uredno i svi stari backlinkovi jer se to sada ispravno prebacuje i sada se otvara samo https website. :fu:
Još je potrebno podesiti linkove, URL-ove u websiteu i sve stranice uključujući i putanje na slike preinačiti u https ako nije to učinjeno automatski. Kad je to sve sređeno - onda svijetli zelena ikonica. :blush:

Slijedeće je potrebno obavijestiti Google o tome (mada on to zna već), :blush: dakle otvara se novi item u Search Consoleu jer to je, kao, drugi website. Treba podesiti i novi sitemap, naravno. Sve prebaciti na https protokol.
Ali, to sve nije nimalo teško kako možda isprve izgleda. :blush: :o:

3 Likeova

ovo je ključno, i ja bih ovo istaknuo, ako SVI linkovi i SVE slike ne budu https biti će siva ikonica i pisat će da sajt sadrži elemente koji nisu sigurni, tek kada svi linkovi i sve slike budu https bit će zeleno, dosta ih je imalo problema jer su imali http elemente na sajtu pa se žalili da cloudflare ssl ne radi

ja sam na ovoj temi pisao o podešavanju cloudflare ssla sa wordpress sajtom, možda nekome bude korisno

ja ovo nisam radio a imao sam sajt u konzoli prije podešavanja ssla, vjerovatno google prati redirekcije pa mi je automatski prebacio u https … ali svakako preporučujem i to da se radi

5 Likeova

Ovo za slike je bas zajeb posto moras otvoriti svaki post, staviti https umjesto http i linku. Puno vremena se potrosi.

Ma to se sigurno može kroz bazu izmijenit odjednom. Find & replace metoda. Ako imaš XX ili nedaj bože više postova ova tvoja metoda je loše rješenje. Pretpostavljam da o nekom CMS-u pričaš naravno.

Ako je WP, evo što sam na brzinu našao:

https://premium.wpmudev.org/blog/replacing-image-links/

Ručno uć u bazu i izmijenit ili pomoću plugina izvršit izmjene u bazi.

Preporuka moja ti je da prije bilo kakve radnje napraviš backup stranice, da nekaj ne ode k vrapcu.

1 Like

image

He he :crazy_face:

5 Likeova

Evo i to sam uradio, ali jutros sajta nema u prvih 20 stranica na Google. Baš mi nije jasno kako se ovo desilo.

popravit ce se ne brini

Mogu ja uletit?

Imam 2 razlicite stranice:

  1. WP
  2. Forum

Za CDN znam staviti, ali hocu da sa CDN-om bude i ssl tipa lets encrypt, neznam ni sam jeli Cloudflare nudi free ssl, mislim da ne, uglavnom kako to dvoje iskombinirat?

Da ima free od https://www.cloudflare.com/plans/ ja sam ga probao koristiti namjestio sve prema uputuma i pisalo je da je on aktive međutim na webu mi nije radio https i to nisam nikako mogao srediti… Tako da sam udlučio platiti svom provideru i bilo mi aktivno za 2 sata i odjednom proradio https

koji cms koristiš? …

Wordpress,Wordpress,Wordpress,Wordpress,

Jesi čekao da prođe 24 sata?

jesi li siguran da si u podešavanjima linkove prebacio na https? Je li ti uopšte otvaralo kada ukucaš https://site

40

2 Likeova

Da čekao sam skoro 2 dana i ništa se nije promjenilo u mom slučaju. Sinoć oko 9 navečer sam naručio preko svog providera već ujutro mi je sve bilo aktivno… Ništa nisam morao namještati jer sam sve linkove prebacio na https još kad sam pokušao preko cloudflare…

Nekažem da neradi nego jednostavno za mene nije radilo nije mi se dalo dublje ulaziti u to jer sam vidio da je bilo puno sličnih slučajeva i jednostavno sam se odlučio na ovu opciju i gg.