Pitanja vezana uz slike i licence

Ovako, imam dva pitanja:

  1. Tražim velike slike koje bi služile kao backgroundi, po moćunosti djelomično blurane. One bi se nalazile unutar komercijalnog projekta i downloadale bi se kao precreated backgroundi. E sad, naletio sam na dva izvora: prvo su wallpaperi koji, kada tražim izvor preko google slika, izlaze samo drugi wallpaper siteovi i to većinom ruski. Znači, nitko se nije potpisao kao autor, a official siteovi kao apple ili ms nisu objavili takvu ili približno sličnu sliku. Smijem li to koristiti (nema nikakvog izvora)?

Isto pitanje ide za slike korištene u youtube videima. Naime, na TF-u sam naletio na neke jebene slike koje se prodaju u sklopu muse/ghost tema i, tražeći izvor, skužio sam da je jedini izvor youtube video, uglavnom s nekom psihodeličnom glazbom i lošim slideshowom. Ali je sve u visokoj rezoluciji. Drugog izvora nema.

Uglavnom, ne vidim da netko claima te slike. Koliki je rizik od korištenja?

2 . Preko flickra sam naletio na dosta slika koje imaju licencu gdje se ne smiju prodavati, ali se mogu izložiti na bilo kojoj stranici uz link na autora. Koristim Compfight za traženje slika tako da oni automatski gledaju licence. Jel problem ako ih ja prikažem na demo stranici, ali ako korisnici downloadaju demo content, dobiju te iste slike ali zblurane do neprepoznatljivosti ili druge slike umjesto njih. Time zapravo nisam prodao sliku, samo sam je koristio kao placeholder, po danoj licenci?

To mi ništa ne pomaže. Jbg…